Hurricanes vidare efter seger i match 6

Starka avslutningar. Det har varit Carolina Hurricanes melodi så här långt i slutspelet - det ska laget ta med sig till andra rundan där regerande mästarna Tampa Bay Lightning väntar.

Carolina avgjorde matchserien i den första Stanley Cup-slutspelsrundan mot Nashville Predators genom att hämta upp ett 1-3-underläge i match 6. Slutresultatet skrevs till 4-3 efter förläningen sedan Sebastian Aho styr in den avgörande pucken. Men segern satt hårt inne - återigen krävdes det en skopa moral och kämparglöd för att segern skulle bärgas.
- Jag tyckte inte vi spelade bra i de två första perioderna. Nashville är ett bra lag, men vi var inte riktigt där. I den tredje perioden och i sudden gjorde alla det bra. Det visar att det här laget aldrig ger upp. Vi har självförtroendet att vi fortfarande är med i matchen, även om vi låg under när tredje perioden började, säger Sebastian Aho, som gjorde två mål i match 6.
Starten på det sjätte mötet mellan lagen var inte vad Carolina ville. Laget sköt bara 14 skott på mål under de två första perioderna, och Predators såg länge ut att kunna ta matchserien till en avgörande match 7. Men så, i den tredje perioden vaknade Hurricanes till. De sköt 16 skott på mål och tog över matchbilden.

NSH-CAR M6: Aho styr in pucken och avgör match 6

• Det har varit så hela året. Vi gör matcher som inte är så bra. Det ser säkert ut som att vi inte är med, men så får vi ihop det till slut. Vi har en speciell grupp här. Jag menar, alla coacher skulle säkert säga så om sitt lag, men vi bevisar det om och om igen. Det är speciellt, säger Carolinas tränare Rod Brind'Amour.
    Brock McGinn gjorde Carolinas första mål. Aho reducerade till 2-3 i den andra perioden och påbörjade då den starka avslutningen. Dougie Hamilton kvitterade till 3-3 efter drygt 14 minuter av slutperioden och gjorde Carolinas nionde mål i serien i en tredje period. Räknar man ihop alla tredje perioder i matchserien har Carolina 9-2 i målskillnad. Ett starkt facit.
    - Vi fortsätter bara att köra på. Vi är en grupp som inte ger oss. Vi spelar bara på oavsett vad som händer. Det har vi gjort i alla matcher den här säsongen, vi ger inte upp, säger backen Hamilton.

NSH-CAR M6: Hamilton kvitterar sent för Carolina

I match 1 gjorde Carolina tre mål i sista perioden och vann med 5-2. I match 2, som slutade 3-0, gjorde Carolina två mål i slutperioden. Sedan gick fyra raka matcher till sudden. Predators vann de två första efter dubbla övertidsperioder. Men i match 5 och 6 var det Hurricanes som drog det längsta strået, båda gångerna efter sena kvitteringar i den tredje perioden.
- Det var en grym serie, en grym kamp. Det är ett väldigt bra lag. Vi förlorade de två första i förlängning. De förlusterna sög, men vi vände på det i Raleigh. Vi hade mer självförtroende i dag för att vi hade erfarenheten att vinna i sudden, säger Aho.
Starka avslutningar är något lag nu kan ta med sig inför runda 2, då regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay Lightning väntar. Tampa slutade efter Carolina i grundserien och det lär bli åka av i matchserien.
- Vi vet vad vi står inför. Vi vet att vi måste göra våra bästa matcher för att ha en chans mot dem. Det är en jätteutmaning för oss. Vi ska ge allt vi kan, säger Rod Brind'Amour.
Carolina är i sitt tredje raka slutspel. För två år sedan, 2019, tog sig laget hela vägen till final i Eastern Conference där det blev förlust med 4-0 i matcher mot Boston Bruins. Förra säsongen avancerade laget förbi Stanley Cup Qualifiers med 3-0 i matcher mot New York Rangers, men i den första rundan av Stanley Cup-slutspelet blev Boston återigen lite för svårt och Hurricanes förlorade med 1-4 i matcher.
\[De senaste nyheterna från serien mellan Hurricanes-Predators\]
Hittills i slutspelet har de starka avslutningarna på matcherna bidragit till att laget tagit sig vidare. Nu ska de försöka översätta det till att vinna matchserier och kanske till slut också Stanley Cup, i så fall klubbens första sedan 2006.
- Vi har varit med om mycket även om vi är ett ungt lag. Det är tredje året som vi är i slutspelet och vi försöker lära oss hela tiden, säger finländaren Sebastian Aho.
- De är regerande mästare. Det finns en anledning till det. Det är ett riktigt bra lag. Vi måste prestera på topp mot dem.