Caps Celly

Washington Capitals klev in i den femte matchen mot Pittsburgh Penguins med kniven mot strupen. Vinst var det enda som räknades. Och vinst blev det.

Men det började tungt för hemmalaget. Pittsburgh tog sig in i Capitals zon genom comebackande Conor Sheary och skapade tryck i sarghörnet. Nick Bonino hittade Carl Hagelin med en fin passning. Svensken bröt in i slottet och placerade ett skott vid Braden Holtbys vänstra stolpe med klockan på 10:24 av den första perioden. Det var Hagelins första mål i årets slutspel.
Men Capitals reste sig och 30 sekunder från pausvilan kom kvitteringen. Kevin Shattenkirk tog sig in på vänsterkanten innan han drop-passade till Andre Burakovsky som stod för en riktigt läckerbit. Hans "toe-drag"-fint skapade yta åt honom själv när han rundade en vilt försvarande Matt Cullen och när han passerat backen sköt Burakovsky ett stenhårt skott som Marc-Andre Fleury inte kunde stoppa.
Den andra perioden bjöd på många chanser åt vardera håll men bara ett mål. Phil Kessel gav ånyo gästerna ledningen fyra minuter in i perioden när han, i powerplay, avslutade ett hederligt klappklapp-spel som började med Justin Schults. Pucken gick sedan som på ett snöre till Evgeni Malkin, Sidney Crosby - som också var tillbaka efter skada, tillbaka till Schultz och sedan genom slottet till en frispelad Kessel. Det blev periodens enda mål, mycket tack vare målvakterna som stod för några fina räddningar.
"Vi gjorde en bra match och jag gillar hur vi agerade mellan perioderna. Det var inget tvivel om att vi skulle vinna idag." sa en märkbart nöjd Capitals-tränare, Barry Trotz, efter matchen.
I den tredje var det ett beslutsamt Washington som ökade farten. Kvitteringen kom snabbt: Nicklas Bäckström placerade in 2-2 efter att han samarbetat med Burakovsky redan efter 2:49. Målet var hans 25:e i slutspelssammanhang, vilket gör att han är på delad tredjeplats (tillsammans med Dale Hunter) för slutspelsmål genom tiderna i Capitals.
Drygt fyra och en halv minut senare gav Evgeni Kuznetsov hemmalaget ledningen för första gången i matchen. Ryssen snappade upp en retur från Fleury efter att John Carlsons skott styrts av Marcus Johansson och räddats. 27 sekunder senare punkterade Alexander Ovechkin, för dagen i fjärdekedjan, matchen. Ovi sköt ett skott som först blockerades av en försvarare men han högg direkt på returen förvaltade den på bästa sätt.
"Jag pratade med Alex under morgonen och förklarade för honom att vi behövde ändra på saker och ting." menade Trotz. "Innan den här matchen hade vi fått en poäng från våra spelare där och det var just Lars Eller som fick en assist när han under ett byte spelade fram Alex för någon match sedan. Det är inget ovanligt och ser man på hur Pittsburgh gjorde det förra årets kan man se att en sådan som Phil Kessel spelade i tredjekedjan. Det ger resultat."
Pittsburgh föll, men har chansen att avgöra serien på hemmaplan och man verkar ta det hela med ett relativt lugn:
"När man möter ligans bästa lag kan man inte förvänta sig att vinna enkelt. Vi förväntade oss en lång serie. Nu har vi chansen att stänga det här på vår is. Där känner vi oss bekväma." förklarade Nick Bonino. Lagkapten Sidney Crosby var ändå nöjd med lagets insats i Washington:
"Vi hade rätt inställning inför matchen, men elimineringsmatcherna är alltid svårast att vinna. VI får lära av det här och ta det med oss hem."
Nästa match spelas under natten mot tisdag, svensk tid.