CGY-FLA-Split-5-9-22

Colorado Avalanche blev första lag att kvalificera sig för den andra rundan i slutspelet tack vare fjärde raka segern mot Nashville Predators. Stor segerorganisatör blev Andre Burakovsky, som stod för sina tre första poäng i årets slutspel.

Både Florida Panthers och Calgary Flames kvitterade i sina matchserier, och båda gjorde det på bortaplan. Carter Verhaeghe blev segerskytt för Florida i Washington när han på övertid gjorde 3-2.
- Vi ville komma in och göra vår bästa match i serien och det tycker jag att vi gjorde, säger Verhaeghe efter matchen.
Calgary tog en 4-1-seger i Dallas, mycket tack vare lagets svenskar. Rasmus Andersson och Mikael Backlund nätade - och Jacob Markström briljerade mellan stolparna.
- Vi gjorde vår mest kompletta match i serien så här långt. Vi dominerade den första och det följde med in i den andra. I den tredje var vi stabila också, säger Backlund.
Washington Capitals - Florida Panthers 2-3 (e. ÖT) (2-2 i matcher)
Washington inledde matchen bäst med ett mål från TJ Oshie i powerplay men Carter Verhaeghe kvitterade för gästerna, assisterad av Aaron Ekblad efter 14 minuter av den första perioden. Efter en mållös mittakt återtog Capitals ledningen genom Evgeni Kuznetsov. Capitals var en stolpträff mot öppet mål ifrån 3-1. Men istället kvitterade Sam Reinhart, som gjorde 33 mål i grundserien, med sitt första slutspelsmål när han hittade rätt med dryg två minuter kvar och tog matchen till förlängning. Den blev bara knappt fem minuter gammal när Verhaeghe gjorde sitt andra mål för aftonen, ånyo assisterad av Ekblad.

• Det här var ett bra steg. Men vi har ytterligare en nivå att nå i vårt spel, säger Ekblad.
    Florida Panthers begränsade hemmalagets chanser och höll Capitals till endast 16 skott på mål i matchen. Segern gör att man reser tillbaka till Sunrise med 2-2 i matcher och återtagen hemmafördel.
    - Vi har en bra känsla i vårt spel och vi ser fram emot att resa hem med hemmafördelen igen. Vi tror väldigt mycket på oss själva. Nu är det lika igen, säger Reinhart.
    Dallas Stars - Calgary Flames 1-4 (2-2 i matcher)
    Andersson gav gästerna ledningen halvvägs in i matchen.

Gaudreau och Markström bakom Flames seger i match 4

• Jag tycker att vi började bra och vi kunde ha haft ledningen redan då. Men vi höll i och vi fick ett viktigt powerplaymål. Sedan fick vi det andra och tredje. Överlag gjorde vi en bra match och det började med en stark start. Vi gjorde 60 bra minuter,säger Andersson.
    I den tredje perioden gjorde Johnny Gaudreau 2-0 på straff innan Elias LIndholm hängde trean, assisterad av just Gaudreau. Det var Lindholms tredje mål på fyra matcher. Jacob Markström var fem minuter från att hålla nollan men fick se sig överlistad av Tyler Seguin och stoppade totalt 34 av 35 skott. Flames sköt totalt 54 skott, vilket är klubbrekord för flest skott i en slutspelsmatch som inte gått till förlängning. MIkael Backlund gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när han hängde fyran. En storspelande Jake Oettinger i Dallasmålet gjorde sitt men tålamod har varit en dygd i serien med två stabila försvar. Det är något Backlund är inne på efter matchen.
    - Det handlar om att behålla tålamodet. Vi pratade om det och vi måste spela vårt spel, nöta ut dem. Det var ett viktigt mål av Johnny, det är aldrig lätt med ett straffslag. Jag hade en känsla av att han skulle göra mål.
    Noterbart är att Flames backar gjorde totalt 205 poäng i grundserien, fjärde mest i NHL. Rasmus Anderssons mål var blott den andra backpoängen från laget i slutspelet.
    Pittsburgh Penguins - New York Rangers 7-2 (3-1 i matcher)
    Sidney Crosbys fina form fortsätter. För fjärde matchen i följd noterades han för mer än en poäng, vilket är den femte gången någonsin en Penguins-spelare inleder ett slutspel på detta sätt.

Fem mål i mittperioden ledde Penguins till seger

• Han spelar riktigt bra hockey för oss. Han har spelat riktigt bra slutspelshockey under min tid här så ribban är satt högt, men han spelar komplett hockey på båda sidor av pucken. Han inspirerar gruppen genom sin handlingar så som han spelar just nu, säger tränaren Mike Sullivan efteråt.
    Rangers tog visserligen ledningen drygt två minuter in i matchen, men sedan tog Crosby och Penguins över. Crosby kvttterade drygt halvvägs in i perioden innan han låg bakom Mike Mathesons 2-1 och Jake Guentzels 3-1. Matheson gjorde sitt allra första slutspelsmål men har nu gjort fem poäng på fyra slutspelsmatcher i år. Penguins bredd var stor del i vad som blev ett målfyrverkeri i mittperioden vilket gav 6-2 till hemmalaget. Evgeni Malkin fastställde slutresultatet till 7-2 i slutsperioden. Förutom Crosby noterades även Guentzel (ett mål, en assist) och Kris Letang (två assist) för mer än en poäng i matchen.
    Nashville Predators - Colorado Avalanche 3-5 (0-4 i matcher)

Colorado fullbordade sin svep mot Nashville

Colorado är som första lag vidare till den andra slutspelsomgången. Andre Burakovsky och Cale Makar var segerorganisatörer för Avalanche i match 4. Burakovsky gjorde 1-0 i den första perioden, som dock slutade 1-1. Makar gav gästerna ledningen på nytt i den andra perioden, men Predators kom tillbaka på nytt. Filip Forsberg gav Predators hopp om en längre matchserie när han gjorde 3-2 i inledningen av tredje perioden.
Men en dubbelsalva från Devon Toews och Valeri Nichushkin vände på steken - båda målen med assist från Burakovsky, Nichushkin framspelad av även Makar. Och från den knocken reste sig aldrig Nashville. Istället kunde Nathan MacKinnon, assisterad av Makar, säkra seger och avancemang genom sitt 5-3-mål i powerplay.