BUF-COL: Burakovsky skjuter i nättaket

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Andre Burakovskys första säsong i Colorado fortsätter att skörda framgångar. Under natten gjorde skåningen fyra poäng och utökade sin poängsvit till fem matcher. Med det låg han i mångt och mycket bakom Colorados 6-1-seger mot Buffalo Sabres.

Bara 45 sekunder efter att laget tagit ledningen sköt Burakovsky 2-0 och tystade hela KeyBank Center på nytt i den första perioden. Målet var hans 17:e för säsongen och är tangerat personbästa för antal fullträffar under en säsong i NHL-karriären. Men André Burakovsky hade bara börjat kvällen.
- Jag tror att jag passar in bra i det här laget. Jag gillar alla och alla har varit snälla mot mig så det hjälper. Jag känner mig bekväm här, sa Burakovsky till media efter matchen.
Det märktes under densamma. I mittperioden drev han upp ett anfall där pucken till slut nådde Nazem Kadri och kvällens andra poäng var ett faktum efter bara minutens spel av perioden. Bara några minuter senare serverade han Nikita Zadorov till 4-1 och drygt halvvägs in i perioden, och matchen, serverade han Valeri NIchushkin till 5-1. Avalanche vann till slut med 6-1. Och Burakovsky var namnet på allas läppar efter matchen:
- Ikväll tycker jag att vår kedja (med Nazem Kadri och Valeri Nichushkin) gjorde en bra match. Vi förvaltade möjligheterna. När vi fick en möjlighet satte vi pucken i mål och det händer inte alltför ofta så det var bra jobbat av allihop, sa Burakovsky.
I och med de fyra poängen har Burakovsky nu gjort 39 poäng (17+22), vilket är hans bästa notering i NHL-karriären.
Med det sagt tar vi oss en tid på svenskarnas insatser under tisdagen:
Bratts svit håller i sig - Folin målskytt
Jesper Bratt är i bra form just nu. 21-åringen gjorde ett mål och en assist när hans New Jersey Devils övertidsföll (5-4) mot Montreal Canadiens, där Christian Folin gjorde sitt första mål för säsongen. Bratt har nu gjort sex poäng (2+4) på de senaste fyra matcherna.

NJD-MTL: Bratts missade skott går in

Klingbergs ledningsmål räckte inte
John Klingberg gjorde sitt tredje mål för säsongen när han skickade iväg ett skott från blålinjen som letade sig in förbi några spelare och Semyon Varlamov. Målet betydde 3-2 för Dallas Stars i den tredje perioden mot New York Islanders. Det räckte dock bara till en poäng. Islanders vände och vann på övertid, 4-3.

NYI-DAL: Klingberg gör mål från blålinjen

Hagelin förlängde sviten….
Både Nicklas Bäckström och Carl Hagelin noterades för var sin assist när John Carlson skickade in 1-1 för Washington Capitals mot Los Angeles Kings. Det var Bäckströms 31:a assist för säsongen - Hagelins tolfte. Hagelin har å sin sida gjort poäng i sju raka matcher (3+4). Caps vann till slut med 4-2.
…Precis som Lindholm
Elias Lindholm assisterade Johnny Gaudreau till Calgarys enda mål för aftonen när man föll mot San Jose Sharks med 3-1. Lindholm har därmed gjort poäng i fyra raka matcher (2+2).
Svenskt inblandat när Ducks vann
Hampus Lindholm och Rickard Rakell noterades för var sin assist när Nick Ritchie gjode 1-0 för Anaheim Ducks mot Ottawa Senators. Det var tredje matchen i rad vi ser minst en poäng från Rakell. Stockholmaren punkterade även tillställningen med sin avgörande straff. Ducks vann med 3-2.
Svenska poäng räddade Hawks-poäng
Två blågula poäng gav en poäng för Chicago Blackhawks mot Minnesota Wild. Adam Boqvist gjorde sitt tredje mål när han reducerade till 2-1 i början av den tredje perioden. Med drygt tre minuter kvar att spela assisterade Erik Gustafsson till Olli Määtäs 2-2. Wild vann dock på övertid, 3-2.

MIN-CHI: Boqvist gör mål med handledsskott

Värt att notera…
Mattias Ekholm noterades för en assist på det avgörande målet när Nashville Predators övertidsvann (2-1) mot Winnipeg Jets.
Victor Hedman spelade mest av alla utespelare när hans Tampa Bay Lightning besegrade Vegas Golden Knights (4-3): 26:44 minuter.
… Anton Strålman spelade mest av alla i Florida (22:47 minuter) när Panthers föll med 0-1 mot Columbus Blue Jackets.