allen-pearson

Det var inte två lag som nödvändigtvis tippats i den absoluta toppen av ligan inför säsongen, men när Los Angeles Kings och St. Louis Blues möttes igår var det en tidig seriefinal som gick av stapeln. Och det var St. Louis Blues som gick segrande ur striden och delar nu ligaledningen med Tampa Bay Lightning.
Blues vann matchen med 4-2 och tog därmed sin femte raka hemmaseger den här säsongen. De har vunnit sex av de sju senaste och ångar på i toppen av ligan.

• Vi har något riktigt bra på gång nu. Vi är avslappnade och har mycket självförtroende för tillfället. Jag tycker vi hittar sätt att vinna matcher, säger målvakten Jake Allen till NHL.com.
    - Det är kul att titta på från min ände av isen. Killarna täcker skott, vi gör allt som vi ska. Det är samma saker vi kommenterar varje match. Vi försöker se till att göra det rätt hela tiden och ju oftare vi kan upprepa det, desto oftare har vi chansen att vinna.
    Trots många skador är det många spelare som levererat fina insatser i Blues. Inte minst storstjärnan Vladimir Tarasenko, som låg bakom segern tillsammans med kedjekamraterna Jaden Schwarz och Brayden Schenn. Både Tarasenko och Schwarz stod för varsitt mål och varsin assist och en överlag väldigt inspirerande insats.
schenn-schwartz-tarasenko
  • Varje gång vi får en puck från deras backar via vår forecheck så vet jag var Schwartz är och jag börjar vänja mig vid att spela med Schenn. Det gör spelet enklare, säger 1-0-skytten Tarasenko till NHL.com.
    Tränaren Mike Yeo är också full av beundran för hur hans förstakedja genomförde matchen, och gång på gång lyckades skapa farligheter.
    - Man kunde se vad de ville med den här matchen tidigt. Det trycket de hade, mot ett lag som är svårt att skapa anfall mot. Man får inga enkla isytor, utan måste ta för sig och tvinga dem till misstag och skapa möjligheter med arbetsmoral. Jag tycker de gjorde det ikväll, säger Blues-tränaren Mike Yeo.
    - Vi var bättre än i förra matchen, säger Schwartz till NHL.com och syftar på lördagens seger mot Columbus Blue Jackets. Vi rörde på oss mycket bättre, stöttade varandra bättre och gjorde rätt saker med pucken hela tiden. Det var en bra vinst mot Columbus men vi visste att vi hade mer att ge och pratade om det. Vi ville komma ut ikväll och spela hårt mot de här killarna.
    Motståndarna Los Angeles har likafullt inlett säsongen strålande, och är trots förlusten bara två poäng bakom St. Louis i toppen av Western Conference, dessutom med en match mindre spelad. På tisdagen hamnade de dock i underläge med 2-0 efter dryga tio minuter av den andra perioden. Vladimir Tarasenko öppnade målskyttet Jaden Schwarz fyllde på med säsongens åttonde mål tre minuter senare. Kings fick därmed ägna resten av matchen att jaga, utan att komma ikapp.
    - När man är laget som jagar går det ofta inte som man vill, och i den här ligan kommer de andra lagen att utnyttja det, säger forwarden Tanner Pearson till NHL.

Svenske backen Carl Gunnarsson höll sig återigen framme och gjorde mål, när han ökade på Blues ledning till 3-1. Efter en snygg liten pausfint på blålinjen kastade han in ett dragskott på mål som fladdrade in i krysset bakom Jonathan Quick.
Med sitt tredje mål för året har Gunnarsson därmed gjort lika många mål på den här säsongens första 13 matcher, som han gjorde under de två föregående säsongerna som helhet. Och pucken sparade han också till ett speciellt ändamål. I förra veckan blev han far för första gången, när dottern Elise föddes.
- Japp, har har pucken. Den ska vi se till att rama in, säger Gunnarsson till NHL.com. Jag såg en kille komma in i min skottlinje, så jag försökte bara få den på mål. Jag vet att vår fjärdelina gillar att gå in där och få lite skit under naglarna, så jag skickade den på mål. Lite turligt, men jag tackar och tar emot.
St. Louis visade också på en stor styrka när de lyckades hålla Los Angeles på utsidan i slutet av matchen. Mindre än minuten efter Gunnarssons 3-1-mål reducerade Kings genom Dustin Brown, vilket satte punkten för en vild andraperiod med fem mål inom loppet av tio minuter. Kings hade gott om chanser att utjämna, men Jake Allen och Blues stod pall och Vladimir Sobotka kunde sätta 4-2 i tom kasse. Den defensiven har de visat prov på tidigare, och trots flera skador tidigt under säsongen har de visat sig vara ett av ligans tuffaste lag att möta.
- De spelar starkt som ett lag, deras försvar är storvuxet och de spelar snabb hockey, säger Kings tränare John Stevens. Det är trist att åka hem med en förlust, men för att vara riktigt ärlig så gjorde grabbarna en bra match ikväll. Vi får lära oss av det här och fortsätta bli bättre.