pens_042917

Pittsburgh fortsätter att övertyga i slutspelet. I natt kom lagets andra seger i den andra rundan mot Washington Capitals och de regerande mästarna har skaffat sig ett bra utgångsläge inför de kommande hemmamatcherna.
Sett till statistiken var det en jämn match, Washington vann skotten med 36-34 bland annat. Men ett effektivt Pittsburgh gjorde sex mål på de avslutande två perioderna. Efter att Capitals dominerat de första perioden var det gästerna som inledde målskyttet i början av den andra.

Matt Cullen gav Penguins ledningen efter 1:15 av mittakten när han, i numerärt underläge, först täckte Kevin Shattenkirks skott från blålinjen och sedan vann skridskoduellen mot samme Shattenkirk, slet sig loss och lade pucken mellan målvakten Braden Holtbys ben. Washington fick dock utdelning i samma powerplay när Matt Niskanen, helt fri i slottet direktsköt kvitteringen på passning från Alexander Ovechkin. Men gästerna återtog ledningen genom Phil Kessel och Jake Guentzel, båda assisterade av Sidney Crosby.
3-1 till Penguins efter den andra perioden och sifforna skulle dubblas innan matchen var slut. Kessel satte sitt andra för kvällen två minuter in i slutperioden när han i powerplay klev in inbytte Philipp Grubauers högra tekningscirkel och sköt ett lågt skott som letade sig in. Nicklas Bäckström reducerade en dryg minut senare, hans tredje mål i slutspelet, men närmre än så kom inte Capitals. Evgeni Malkin satte 5-3 efter 5:31 och med 43 sekunder kvar av matchen punkterade Guentzel tillställningen med sitt andra mål för kvällen och totalt sjunde mål i slutspelet.
Pittsburgh höll undan för Capitals anstormning i den första perioden (16-5 i skott) och väntade på de lägen som skulle komma. Rutinerat, måhända. Men det hjälper inte som tröst för Capitals-spelarna:
"Det är tungt så klart. Det är jobbigt när man inte gör mål, men det är först till fyra som gäller." menade lagkaptenen Alexander Ovechkin.
"Det är frustrerande när man spelar så bra som vi gjorde i den första perioden men inte får utdelning." sa Brooks Orpik. "Nu gäller det att vi behåller tålamodet. VI får inte avvika från vår spelplan och det är det vi måste ta med oss till nästa match."
Penguins låg illa till efter den första perioden men lyckades samla sig och sprang till slut väg med en klar seger, och efter matchen hyllade tränaren Mike Sullivan lagets inställning:
"Vi ger aldrig upp. Vi vet att vi inte gjorde vår bästa match men en av de saker jag älskar med det här laget är att vi alltid hittar ett sätt att svara [på motståndarens spel]." sa han på presskonferensen efteråt.
Bland många segerhjältar framhöll Sullivan målvakten Marc-Andre Fleury, som stod för 34 räddningar:
"Han har varit vår bäste spelare. Han är en utmärkt tävlingsmänniska och en fantastisk lagkamrat. Han har verkligen antagit utmaningen."
Pittsburgh vänder hem med 2-0 i matcher. Washington reser till Pennsylvania för att hitta svaren på frågor man inte visste att man hade. Den tredje matchen spelas under natten mot tisdag. Nedsläpp 01:30, svensk tid.