AvalancheWin

Colorado Avalanche är en seger från avancemang i Stanley Cup-slutspelet. Nazem Kadri gjorde två mål och Gabriel Landeskog samt Nathan MacKinnon spelade fram till två mål vardera, när Avalanche' besegrade Arizona Coyotes med 7-1 natten till tisdagen.

Kadri, som toppar lagets interna poängliga med nio poäng (4+5) på sju matcher, var nöjd men vill inte räkna ut Coyotes. Något Kadris kedjekamrat Nathan MacKinnon klädde i ord:

• Vi måste komma hungriga till den femte matchen, sade MacKinnon. Vi måste vara desperata som om vi låg under. Vi måste vara beredda att göra slut på dem i femte matchen.

Den matchen spelas på onsdag kväll, nedsläpp kl. 23.30, svensk tid (VSport Hockey/Viaplay). Matchen spelas i Rogers Place i Edmonton, hubstad för lagen från Western Conference. Vinner Colorado är laget klart för andra omgången i slutspelet och en matchserie i bäst av sju mot segraren i serien mellan Vegas Golden Knights och Chicago Blackhawks (just nu 3-1).

Colorado spred ut målskyttet mot Arizona på sex spelare, och på tio-i-topp i poängligan, med de spelare som fortfarande är kvar i slutspelet, finns tre i Avanalnchedräkt: Nathan MacKinnon, Kadri och Mikko Rantanen.

Avalanche vann stort i match 4 mot Coyotes

Nazem Kadri avgjorde den första matchen i seedningsspelet, 2-1 mot St. Louis Blues, med sitt mål bara 0,1 sekund före slutsignalen. Sedan inledde han målskyttet i matchserien mot Arizona när han gjorde 1-0 efter drygt 13 minuter av tredje perioden i den första matchen (3-0) mellan lagen. Men efter det har Kadri fått med sig bara en assist från match två (3-2) och tre (2-4). Inför den fjärde matchen tog Colorados tränare Jared Bednar ett enskilt snack med Kadri.

• Jag försöker att tävla varje kväll, det är ju det proffs gör, sade Kadri efter matchen. Jag vet att förra matchen verkligen inte var den bästa jag spelat, så nu ville jag ge allt jag hade. Jag fick några bra lägen tidigt i matchen, och det gjorde ju allt så mycket enklare.

Nazem Kadri, den 29-årige centern från London i Ontario, gjorde en bra grundserie. Det var Kadris första i Avalanche efter tio år i Toronto Maple Leafs. Men i slutspelet har han, trots en liten svacka, slagit alla sina tidigare noteringar: mål (4) och assister (5), poäng (9), power play-mål (4), matchvinnande mål (3) och vinster i tekningscirkeln (56.57). Och så en jämn och rund siffra i utvisningsstatistiken: noll. En överraskning för många: på de sammanlagt 19 slutspelsmatcherna med gamla klubben Maple Leafs har Kadri registrerats för 56 minuter i utvisningsbåset.

• Jag vet inte om jag kan förklara det, sade Kadri. Jag försöker komma till jobbet varje dag, jag försöker spela hårt och jag inser ju att jag gör mer nytta på isen än i utvisningsbåset. Jag försöker visa att jag är mogen och att det jag gör ska hamna i poängprotokollet.

Inte bara håller sig Kadri borta från utvisningsbåset - han skickar motståndarna dit istället. Senast fick Coyotes svenske back Niklas Hjalmarsson två minuter för en tripping på Kadri. Sammanlagt har Kadri ordnat fram åtta minuters spel i numerärt överläge för sitt lag under slutspelet.

ARI-COL, M4: Kadri tar vara på retur i powerplay

• Jag försöker röra på fötterna hela tiden och göra det tufft för deras försvarare. Det verkar ju går bra, sade Kadri. Och vi har ett bra power play-spel, så ju fler utvisningar vi kan få med oss, desto bättre.

Colorado har fått power play-spelet att lossna ordentligt till när det behövs som bäst. Grundseriens pp-effektivitet på 19,1 procent, 19:e plats av de 31 lagen i NHL, har blivit 25 procent i slutspelet, tredje bäst (efter Calgary Flames och Vancouver Canucks) av de lag som är kvar i slutspelet. I 7-1-segern mot Coyotes gjorde Avalanches tre mål i numerärt överläge.

• Vi gör det enkelt; vi försöker inte krångla till det. Vi skjuter och jobbar hårt för att återerövra pucken. Det gör oss till en effektiv enhet. Om vår arbetsmoral matchas ihop med hur skickliga vi är, då kan vi nå hur högt som helst, sade Kadri som spelar i Colorados första PP-enhet med Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen och backen Cale Makar.
  • Vi fick igenom skotten, och det var viktigt inför nästa match, sade Cale Makar, 21 som spelade drygt 21 minuter och var en av nyckelmännen bakom Colorados täta försvar: för andra gången i matchserien hölls Arizona tillbaka till bara 15 skott mot Philipp Grubauer i Colorados mål.

ARI-COL, M4: Coast-to-coast från Makar

Colorado framstår allt mer som ett mycket komplett lag. Det var Matt Nieto som inledde målskyttet i den fjärde matchen mot Arizona. Nieto spelar i lagets fjärdefemma med Matt Calvert - som gjorde målet fram till 6-1 - och gamle Sverigebekantingen Pierre-Édouard Bellemare.

• De har varit mycket bra för oss i slutspelet, sade Jared Bednar. De sliter hårt och de tillbringar merparten av sin istid i offensiva zonen. De har jobbat hårt hela tiden, och i kväll fick de belöningen. Vi behöver verkligen de där tre killarna, och vi litar på dem: de gör sitt jobb som man ska göra det. De kan vara stolta över det de gör.
  • Det spelar ingen roll vilken kedja vi matchar dem emot: de gör alltid ett bra jobb, sade Bednar.