Burakovsky

Först ut bland fredagens slutspelsmatcher var match 2 mellan Arizona Coyotes och Colorado Avalanche. Coyotes sökte en kvittering i matchserien efter 3-0-förlusten i match 1, medan Avalanche var ute efter att utöka sin ledning i serien till 2-0.

Kort därefter på fredagskvällen släpptes pucken i match 2 mellan Philadelphia Flyers och Montreal Canadiens - en drabbning som kom att avvika rejält från förhandstipset.

Under natten mot lördagen var det sedan dags för returmöten mellan Washington Capitals och New York Islanders samt St. Louis Blues och Vancouver Canucks. Sist ut var Calgary Flames och Vancouver Canucks som gjorde upp i match 3.

Här är summeringen från Stanley Cup-slutspelet den 14 augusti:

Colorado Avalanche - Arizona Coyotes 3-2 (2-0 i matcher till COL)

Nathan MacKinnon var på spelhumör å det grövsta när Avalanche tog sig an Coyotes i match 2.

Redan 3:40 in på första perioden använde han sin karaktäristiska vindsnabba skridskoåkning till att ordna 1-0 för Avalanche. Gabriel Landeskog snappade upp pucken i mittzon och vallade den i sargen till MacKinnon som blixtsnabbt hämtat fart. Ett par skär senare var han tillräckligt nära Darcy Kuemper för att prickskjuta pucken ovanför målvaktens benskydd - kanadensarens andra mål i årets slutspel.

MacKinnon bjöd sedan på både en och två läckra soloräder, utan att få pucken att passera mållinjen.

COL-ARI, M2: MacKinnon visslar dit pucken

Clayton Keller kvitterade till 1-1 16:49 in på samma period när han sköt direkt på en passning från Taylor Hall bakom mål. Pucken studsade bakom Philipp Grubauer i Colorados mål och rullade till sist över mållinjen tack vare en oavsiktlig knuff från Avalanche-backen Samuel Girard.

Tyson Jost styrde in 2-1 till Avalanche 3:37 in på andra perioden efter ett skott från Cale Makar. Återigen orkade dock Coyotes resa sig och kvittera - faktiskt redan dryga minuten därefter. Michael Grabner traskade in från sarghörnet, höll i pucken och avlossade ett skott som letade sig in bakom Grubauer.

2-2 stod sig sedan andra perioden ut och även en bra bit in på tredje perioden. En matchhjälte skulle dock komma att presentera sig: Andre Burakovsky.

Med mindre än tre minuter kvar att spela av tredje perioden hittade Burakovsky Nazem Kadri till vänster i zon. Kadri kastade ett skott mot mål som tog på en Coyotes-försvarare, varpå pucken studsade rakt ut för Burakovsky att bryskt och blixtsnabbt placera i nät. 3-2 Avalanche 17:07 in på tredje perioden.

Coyotes tog ut målvakten men lyckades inte forcera in en kvittering.

Match 3 går av stapeln redan imorgon, 21:00 på VSport Hockey & Viaplay.

St. Louis Blues - Vancouver Canucks 3-4 ÖT (2-0 i matcher till VAN)

Blues kapten, backen Alex Pietrangelo, pratade efter Qualifiers om hans lag mentala styrka och om hur "om det fanns något lag som kunde trycka på knappen för slutspel", så var det Blues. Efter att ha förlorat match 1 mot Canucks såg Pietrangelos ord till sist ut att bära frukt i match 2 när Blues kom ut och spelade tung, stark och snabb slutspelshockey.

Canucks såg inledningsvis ut att få det svårt att hänga med, men ett läckert mål från Bo Horvat i numerärt underläge efter 7:23 ändrade på matchbilden och fick Canucks att växa in i matchen. Blues fortsatte visserligen skapa chanser, men i mål fanns Jacob Markström som stoppade det mesta.

13:01 in på andra perioden utökade Tanner Pearson Canucks ledning till 2-0. Målet tillkom i spel fem mot fyra och innehöll en läcker framspelning från Elias Pettersson där han, från sin position vid sargen, skickade en flippmacka som dök ner mitt i boxen och landade på Pearsons klubba.

Ryan O'Reilly reducerade till 2-1 i powerplay med 1:04 kvar att spela av andra perioden, men Elias Pettersson såg till att återställa tvåmålsledningen när han, återigen i powerplay, vispade in en puck framför mål 5:36 in på tredje perioden. Canucks såg ut att gå mot segern, men en reducering från Sammy Blais efter 9:02 följt av en kvittering från Jaden Schwartz med endast sju sekunder kvar att spela såg till att matchen gick till övertid vid ställning 3-3.

Väl där klev slutspelets bäste målskytt, Canucks kapten Bo Horvat, fram och avgjorde efter 5:55. Horvats andra mål för kvällen - och sjätte totalt i slutspelet - tillkom efter att Quinn Hughes skickat en lång passning som ordnade ett friläge.

Horvat hjälte när Canucks vinner på övertid mot Blues

Calgary Flames - Dallas Stars 2-0 (2-1 i matcher till CGY)

I en tät match 3 mellan Flames och Stars - något som kommit att bli ett signum för serien - var det hemmalaget som drog det längsta strået; mycket tack vare Mikael Backlund.

Vid ställning 0-0 5:58 i på andra perioden skrinnade svensken ikapp en puck i mittzon, skyddade den, bröt in mot mål och tråcklade in den bakom Anton Khudobin i Stars mål. Än mer imponerande? Han gjorde det i numerärt underläge.

Elias Lindholm noterade en framspelning på målet.

10:36 in på den tredje perioden utökade TJ Brodie till 2-0 via ett välriktat skott från offensiv blålinje. Khudobin spelade fortsatt bra för Stars, men Cam Talbot i Flames mål var snäppet vassare. När röken lagt sig hade han noterat 35 räddningar och sin andra nolla i årets slutspel.

Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens 0-5 (1-1 i matcher)

I Qualifiers fick Pittsburgh Penguins känna på vad som händer om man underskattar lagmaskinen Montreal Canadiens. I match 2 mellan Philadelphia Flyers och Montreal fick Flyers uppleva samma sak. Självsäkra efter segern i match 1 klev Flyers ut och... blev fullständigt överkörda. Det toppseedade laget i Eastern Conference fick inte ett skott på mål i första perioden förrän 17 minuter in. Då hade redan Tomas Tatar och Jesperi Kotkaniemi sett till att ordna en 2-0-ledning för Canadiens.

I andra perioden utökade Tatar ledningen till 3-0 med sitt andra mål för matchen - och slutspelet - i spel fem mot fyra efter 1:25. Joel Armia ordnade sedan 4-0 efter 17:57, finländarens första mål för slutspelet.

Tatar, Kotkaniemi med två mål var i Habs seger

I tredje perioden fastställde sedan Jesperi Kotkaniemi slutresultatet till 5-0 med sitt andra mål för kvällen. Utöver tvåmålsskyttarna Tatar och Kotkaniemi utmärkte sig Carey Price (30 räddningar), Max Domi (tre assist) och backen Victor Mete (två assist).

Match 3 mellan Flyers och Canadiens spelas natten mot måndag svensk tid, med start 02:00 (VSport Hockey & Viaplay).

Washington Capitals - New York Islanders 2-5 (2-0 i matcher till NYI)

Alex Ovechkins två mål räckte inte för Washington Capitals som föll tungt med 5-2 i match 2 mot New York Islanders. Det Barry Trotz-coachade laget från Long Island spelade smart, effektivt och strukturerat - vilket till slut fällde avgörandet.

Ovechkin drämde dit sitt första mål i årets slutspel redan 56 sekunder in på första perioden. Därefter var det Islanders tur att svara. Mål från Nick Leddy och Matt Martin tidigt i andra perioden, 2:56 och 5:01 in, vände på steken och gav bortalaget ledningen. Ovechkin kvitterade till 2-2 efter 6:39, men Brock Nelson neutraliserade Capitals framåtanda när han återställde Islanders ledning endast 15 sekunder senare.
I tredje perioden såg mål från Cal Clutterbuck och Anders Lee (i tom bur) till att siffrorna sprang iväg och slutresultatet kunde skrivas till 5-2 för Islanders.

Nicklas Backstrom saknades för Capitals i match 2 efter att ha åkt på en tung tackling av Anders Lee i första perioden av match 1.