swedish performers

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Det blev en hel del svenskt i centrum när Vancouver Canucks övertidsbesegrade Chicago Blackhawks med 3-2. Den största svenska rubriken från matchen tillhörde Elias Pettersson som via en assist till Markus Granlunds 2-1-mål satte sin 61:a poäng för säsongen vilket är nytt rookie-rekord i Canucks. Han passerade både Ivan Hlinka och Pavel Bure som han tangerade i Canucks match i söndags.
- Det är en ganska cool känsla, mycket att ta in. Det är lite kul att göra det där allt började, sa han till media efter matchen.
Pettersson slog rekordet i den arena, United Center, där han blev draftad.

CHI-VAN: Pettersson sätter rookierekord i Canucks

• Det betyder mycket för mig. Jag är väldigt stolt över det, men jag fokuserar bara på nästa match. Såklart är jag väldigt glad för rekordet.
    En annan svensk, Alexander Edler, låg bakom två av gästernas mål. Edler kvitterade till 1-1 i mittperioden när han i powerplay skickade ett dragskott genom trafik. Pucken studsade på en Chicago-försvarare och överlistade Corey Crawford i mål. I en sekvens mitt i den andra perioden fick både Edler och Loui Eriksson flera chanser att utöka Canucks ledning men en storspelande Corey Crawford höll undan de svenska skottförsöken.
    - Han var fenomenal idag utan honom hade de vunnit med 5-1. Nu fick vi i alla fall en poäng, berömde Blackhawks svenske back Erik Gustafsson efter matchen.
    Och det var just Gustafsson själv som fixade den poängen åt sitt Chicago. I powerplay sköt han ett direktskott som målvakten Thatcher Demko kunde ha tagit - om inte Edler försökt stoppa pucken med handen och styrt in den förbi sin keeper till 2-2.
    Men Edler, och Canucks, skulle få sista ordet. Matchen gick till en övertid som bara han bli 16 sekunder gammal innan Edler och Brock Boeser växelspelade sig igenom Hawks-försvaret och avgjorde. Boeser målskytt - och en matchvinnande assistpoäng till Edler.

CHI-VAN: Edler gör mål i powerplay

ÖVRIGA SVENSKA RUBRIKER
HEDMAN MATCHVINNARE NÄR BOLTS BLEV PRESIDENTER
Tampa Bay Lightning besegrade Arizona Coyotes med 4-1 och säkrade därmed sin första Presidents Trophy i klubbens historia. Victor Hedman blev matchvinnare med sitt 2-1-mål när han smög med upp i ett anfall i den tredje perioden. På den bortre stolpen blev han framspelad av Anthony Cirelli och kunde i fart skicka in pucken i ett vidöppet mål.

TBL-ARI: Hedman förvaltar Cirellis fina passning

KARLSSON MED DUBBLA PINNAR - VEGAS VANN
William Karlsson gjorde ett mål och en assist när hans Vegas Golden Knights vann mot San Jose Sharks med hela 7-3. Karlsson kvitterade till 1-1 redan efter 3:37 av den första perioden när han i ett friläge överlistade målvakten Martin Jones med en backhand. Hans assist var en vacker framspelning bakom ryggen i ett växelspel med Reilly Smith, som gavs öppet mål till 5-2. Gustav Nyquist noterades för en assistpoäng på Logan Coutures 0-1-mål i Sharks.

SJS-VGK: William Karlsson gör backhandmål på friläge