maatich2

Olli Määttä mainitsi yhden erän, johon Pittsburgh Penguins on erittäin tyytyväinen: toisen Stanley Cup -finaalin kolmas erä. Siinä tuli esille joukkueen identiteetti eli kiekonriistot, pelinopeus, vastahyökkäykset ja voitetut kaksinkamppailut.
- Pelasimme sen erän tosi hyvin. Se oli sellaista kiekkoa, jota me haluamme pelata, hän kertoi Penguinsin harjoitusten jälkeen perjantaina.
Penguins treenasi omassa harjoitushallissaan ennen kuin lähti kohti Nashvilleä valmistautumaan kolmanteen loppuotteluun. Finaalisarjaa voitoin 2-0 johtava Penguins tietää, että Predators tulee kovaa kotihallissaan.

• Meidän pitää olla huolellisia, sillä vastassa on todella hyviä pelaajia. Meidän on oltava hereillä koko ajan, Määttä ennakoi lauantaina pelattavaa ottelua.
    Määttä on pelannut tämän kauden pudotuspeleissä 21 ottelua tehoin 2+5=7 eli hän on kerännyt jo pisteitä saman verran kuin koko runkosarjassa (1+6). Pudotuspelien plus-miinuslukema on +6. Edellinen maali syntyi Ottawa Senatorsia vastaan pelatussa Läntisen konferenssin finaalissa 21. toukokuuta, mutta sen jälkeen pisterintamalla on ollut hiljaista.

Penguinsin valmentaja Mike Sullivan ei missään vaiheessa ole menettänyt uskoaan Määttään, vaikka hän joutuikin todistamaan vastustajan maalia lähietäisyydeltä molemmissa Stanley Cup -finaaleissa. Ensimmäisessä ottelussa Austin Watson taisteli itselleen kiekon Penguinsin maalin takana Määtän sekä hänen parinsa Trevor Daleyn käsistä ja alusti Frederick Gaudreaun 3-3 osuman. Toisessa finaaliottelussa Pontus Åberg nousi laidalta maalia kohti Määtän estelyistä huolimatta, tuikkasi kiekon Määtän jalkojen välistä, nappasi sen takaisin itselleen ja teki ottelun avausmaalin.
Nuori suomalaispuolustaja on kuitenkin pitänyt päänsä kylmänä ja pelannut omilla vahvuuksillaan vähäisistä tehoista huolimatta. Daley juttelee hänelle paljon penkillä, ja Sullivanin mielestä he täydentävätkin hyvin toisiaan pakkiparina. Valmentajan mukaan Daleylla on rauhoittava vaikutus Määttään.
Määttä selitti Läntisen konferenssin finaalien aikana, että he yrittävät pitää pelinsä yksinkertaisena sekä tasaisena ja sitä kautta rakentaa joukkueen itseluottamusta.
- Lähdemme jokaiseen otteluun samalla tavalla ja asenteella. Ei ole mitään väliä, miten edellinen ottelu on päättynyt, hän mainitsi ja jatkoi, että itse asiassa edellisellä vaihdollakaan ei ole väliä.
- Ei ole mitään väliä, minkälainen vaihto on alla. Pitää vain mennä jäälle valmiina pelaamaan uusi vaihto, eikä pidä enää miettiä, mitä aikaisemmin tapahtui. Sen kun pelaat vain täysillä, Määttä totesi.
Penguinsin entinen puolustaja Sergei Gontshar ohjaa nyt joukkueen puolustajia, ja Määtän mielestä hänestä on ollut paljon apua.
- Hän juttelee paljon meidän kanssamme, myös jäällä. Eikä siinä puhuta mistään suurista linjoista vaan pienistä asioista, jotka auttavat paljon, kuten sijoittuminen jäällä, Määttä kertoi.
Sullivan on pudotuspelien aikana usein sanonut arvostavansa Määtän kilpailullisuutta ja taistelutahtoa, varsinkin silloin kun taistellaan kiekosta.
- Hänen itseluottamuksensa on korkealla, ja hän tekee hyviä ratkaisuja kiekon kanssa. Hän lähtee mukaan hyökkäykseen tilanteen niin salliessa. Hän ei pakota asioita, vaan ne tapahtuvat luontaisesti. Siinä hän on parhaimmillaan, Sullivan kehui.
Sullivan on kehunut myös Määtän pelikäsitystä. Valmentajan mielestä yksi suomalaispuolustajan vahvuuksista on pelin lukeminen, sillä sen ansiosta hän pystyy hyppäämään hyökkäykseen mukaan juuri oikeaan aikaan.
- Pidän myös hänen taistelutahdostaan. Hänestä näkee, että hän haluaa voittaa.
Sullivan on myös arvellut, että kaikki eivät ehkä muista, kuinka nuori Määttä on, koska hän pelaa tärkeässä roolissa ja merkittäviä minuutteja ratkaisevissakin tilanteissa.
Penguinsin tähtipuolustaja Kris Letang oli runkosarjassa loukkaantumiseensa asti joukkueensa työhevonen ja pelasi 28 minuutin iltoja. Kun hän joutui jättämään kauden kesken loukkaantumisen ja sitä seuranneen niskaleikkauksen vuoksi, muiden puolustajien piti ottaa hänen minuuttinsa kantaakseen. Myös Justin Schultz oli pudotuspeleissä hetken aikaa sivussa kokoonpanosta loukkaantumisen takia.

• Olemme onnekkaita siinä mielessä, että meillä on juuri oikeat pelaajat, jotka pystyvät pelaamaan nyt uudenlaisessa roolissa, Penguinsin GM Jim Rutherford totesi ennen finaalisarjan alkua.
    Hän uskoi, että kaikki menee hyvin, kunhan joukkueen kuusi puolustajaa eivät uuvuta itseään liian isoilla minuuteilla.
    Penguinsin puolustajilta on vaadittu muunkinlaista sopeutumista kuin tavallista enemmän jääaikaa. Joukkueessa on vähän oikealta laukovia pakkeja, ja Letang on yksi heistä. Siksi osa puolustajista on joutunut pelaamaan itselleen vieraalla paikalla.
    Letang on Penguinsin puolustajista ainoa, joka takoi runkosarjassa tasaisesti pisteitä. Määttä myönsi, että nyt heillä muilla on näytön paikka ja hieman ehkä paineitakin. Puolustuskaartin täytyy todistaa, että he pystyvät hoitamaan homman hieman vajaatehoisenakin.
    - Mutta onneksi luotamme itseemme joukkueena. Tiedämme olevamme tarpeeksi hyviä voittaaksemme otteluja.
    Toinen peräkkäinen Stanley Cup on kahden voiton päässä.