giac_052116

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 5.4.
1970: New York Rangers nousi Montreal Canadiensin ohi Itäisen divisioonan neloseksi ja viimeiselle playoff-paikalle runkosarjan päätöspäivänä, joka kuuluu NHL-historian hurjimpiin.
Rangers pelasi runkosarjan viimeisen ottelunsa Detroit Red Wingsiä vastaan Madison Square Gardenissa ja tarvitsi jatkopaikan varmistaakseen voiton sekä Montrealin tappion Chicago Blackhawksille. Rangersin oli myös tehtävä viimeisellä ottelukierroksella vähintään viisi maalia enemmän kuin Canadiens (tuolloin voimassa olleiden sääntöjen mukaan tasapisteissä olevien joukkueiden järjestys ratkaistiin ensimmäiseksi tehtyjen maalien perusteella).

Rangers iski peräti yhdeksän maalia ennen kuin ottelun kolmas erä oli puolivälissä. Valmentaja Emile Francis otti jopa maalivahti Ed Giacominin neljä kertaa pois maaliltaan ottelun loppuhetkillä, jotta Rangers olisi saanut lisää maaleja. Omiin kolisi kaksi alivoimaosumaa, mutta Rangers voitti ottelun silti 9-5.
Montreal olisi päässyt pudotuspeleihin voitolla, tasapelillä tai tekemällä viisi maalia Blackhawksin verkkoon. Kun Canadiens oli päätöserässä tappiolla 5-2, Rogie Vachon otettiin pois maaliltaan. Suunnitelma meni mönkään. Chicago iski kiekon viisi kertaa tyhjään maaliin ja voitti ottelun 10-2.
Kyseessä oli ainoa kerta kausien 1948-49 ja 1994-95 välillä, kun Canadiens ei päässyt pudotuspeleihin.
MUITA MERKKIPAALUJA
1919:Kun Canadiensin tähtipelaaja Joe Hall menehtyi influenssaepidemian seurauksena, Montrealin ja PCHA:n Seattle Metropolitansin välinen Stanley Cup -finaalisarja keskeytettiin. Paras viidestä -järjestelmällä pelattu sarja jäi tilanteeseen 2-2, eikä Stanley Cupia jaettu tuolla kaudella lainkaan.
1932: Toronto Maple Leafsin Busher Jacksonista tuli NHL-historian ensimmäinen pelaaja, joka on iskenyt hattutempun playoff-ottelun yhden erän aikana. Jackson teki kolme maalia, kun Maple Leafs voitti Rangersin Madison Square Gardenissa pelatussa ensimmäisessä Stanley Cup -finaalissa 6-4.
1955: Ted Lindsay sivusi Stanley Cup -finaalien ennätyksiä tekemällä hattutempun toisessa erässä ja neljä maalia koko ottelussa, kun Red Wings voitti Canadiensin Olympia Stadiumissa pelatussa toisessa finaalissa 7-1. Detroit iski avauserässä neljä maalia, joista Lindsay laukoi yhden. Toisessa erässä Lindsay heilutti verkkoja kolmesti. Lindsay oli ensimmäinen finaaliottelussa neljä maalia tehnyt pelaaja sen jälkeen kun NHL sai Stanley Cupin kokonaan itselleen vuonna 1926.
1970: Bobby Orr syötti maalin Boston Bruinsin kauden viimeisessä runkosarjaottelussa, jossa se kaatoi Toronton 3-1. Orrista tuli kautta aikain ensimmäinen NHL:n pistepörssin voittanut puolustaja. Hän teki kaudella 1969-70 pelaamissaan 76 ottelussa 33+87=120 pistettä.
1980: Marcel Dionne voitti NHL-uransa ainoan pistekuninkuuden syötettyään kaksi maalia, kun Los Angeles Kings hävisi Vancouver Canucksille 3-5. Dionne teki kaudella 1979-80 kaikkiaan 53 maalia ja 137 pistettä. Edmonton Oilersin Wayne Gretzkyn pistesaalis oli niin ikään 137 pistettä, mutta kaksi maalia enemmän tehnyt Dionne vei Art Ross Trophyn.
1991: Tulokashyökkääjä Jaromir Jagr iski maalin jatkoajalla pelikellon näyttäessä 8.52 ja johdatti Pittsburgh Penguinsin 5-4 voittoon New Jersey Devilsistä Patrick-divisioonan semifinaalien toisessa ottelussa. Kyseessä oli ensimmäinen Jagrin uran 78 playoff-maalista.
1997: Penguinsin tähtipelaaja Mario Lemieux ilmoitti jättävänsä kaukalot kauden 1996-97 jälkeen. Asiaa oli spekuloitu jo kuukausien ajan. Lopettamisilmoituksensa aikaan Lemieux johti NHL:n pistepörssiä 117 pisteellään. Hän palasi Penguinsin kokoonpanoon joulukuussa 2000 ja ripusti hokkarinsa lopullisesti naulaan vasta vuonna 2006.
2007: New Jersey Devilsin Martin Brodeur torjui NHL:n ennätykseen oikeuttavan kauden 48. voittonsa, kun Devils kukisti vieraissa Philadelphia Flyersin 3-2. Brodeur rikkoi voittoennätyksen, jonka Bernie Parent oli tehnyt Flyersissa kaudella 1973-74.