rocket richard 811

KIEKKOHISTORIASSA TÄNÄÄN: 15.9.
1987:Kanada voittaa yhden parhaista koskaan pelatuista jääkiekkosarjoista, kun se kukistaa Neuvostoliiton niukasti 6-5 Kanada Cupin finaalin kolmannessa ottelussa. Kanada vie näin Ontariossa pelatun turnauksen nimiinsä.

Ottelu, kuten koko finaalisarja, on erittäin vaihteleva. Neuvostoliitto johtaa jo 3-0, kun ensimmäistä erää on pelattu kahdeksan minuuttia. Kanada tulee tasoihin ja puskee ohi 5-4 -johtoon, mutta Alexander Semak tasoittaa ottelun 5-5:een, kun kolmatta erää on pelattu 12.21. Kolmatta jatkoerää on pelattu vajaat 90 sekuntia, kun Mario Lemieux tekee voittomaalin Wayne Gretzkyn syötöstä.
Gretzky tekee turnauksen yhdeksässä ottelussa tehot 3+18=21, ja hänet valitaan turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Useimmat Gretzkyn syötöistä ovat alustuksia Lemieux'n maaleihin. Hän iskee eniten maaleja, 11, mukaan lukien voittomaalit finaalin toisessa ja kolmannessa ottelussa.
MUITA MERKKIPAALUJA:
1960: Koko 18-vuotisen NHL-uransa Montreal Canadiensissa pelannut Maurice Richard ilmoittaa jäävänsä eläkkeelle.
Rocket laittaa luistimet naulaan 39-vuotiaana pelattuaan kahdeksassa Stanley Cupin voittaneessa joukkueessa. Hän on eläkkeelle jäädessään NHL:n kaikkien aikojen paras maalintekijä 544 osumallaan. Kaudella 1944-45 hän iski 50:ssä ottelussa 50 maalia.
1976: Darryl Sittler tekee jatkoerässä maalin ajassa 11.33 ja vie Kanadan 5-4 -voittoon Tshekkoslovakiasta ensimmäisen Kanadan Cupin toisessa finaaliottelussa. Kanada voittaa molemmat Montrealissa pelatut finaaliottelut. Tshekkoslovakia kuroo ottelussa kiinni 0-2 ja 2-3 -tilanteet ja siirtyy jo 4-3 -johtoon, mutta Bill Barber pakottaa ottelun jatkoajalle iskiessään tasoituksen runsaat kaksi minuuttia ennen kolmannen erän loppua. Sittler nostattaa voittomaalillaan melkoisen huutomyrskyn Forumissa, ja Kanada voittaa ensimmäisen lohkovoittajien välillä pelatun turnausfinaalin.