Finland_514

Suomi otti kolmannen peräkkäisen voiton jääkiekon MM-kisoissa, kun Leijonat kukisti sunnuntain myöhäisottelussa Sveitsin maalein 3-2 (1-2, 0-0, 1-0, 1-0). Valtteri Filppula laukoi ratkaisevan maalin jatkoajalla.
Esityön maaliin teki Veli-Matti Savinainen, joka tavoitti syötöllään laukaisupaikkaan röyhkeästi hakeutuneen Filppulan. Suomi nousi ottelussa kahden maalin takaa ensin tasoihin ja lopulta voittoon joukkueen johtaviin pelaajiin lukeutuvan Filppulan noustessa esiin jatkoajalla.

• Kyllähän joukkueen henkinen kantti on kovaa luokkaa, kun ajatellaan että pari ekaa vetoa meni sisään, sitten kovat alivoimataistelut kolmella viittä vastaan ja tullaan väkisin rinnalle ja ohi. Ylpeä tarvitsee olla joukkueesta, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki tiivisti MTV Sportin haastattelussa.
    Avauserässä Suomi pääsi heti alussa pyörittämään ylivoimaa, kun Sveitsin Tanner Richard otti kaksiminuuttisen ryntäyksestä. Ylivoimamylly pyöri kelvollisesti Sebastian Ahon johdolla, mutta maalia Leijonat ei saanut tehtyä.
    Sveitsi sen sijaan iski ottelun ensimmäisen osuman nopeasti täysilukuiseksi tultuaan. Fabrice Herzog sivalsi 1-0-maalin vastahyökkäyksen päätteeksi. Syöttöpisteet nappasivat jäähyltä juuri vapautunut Tanner Richard ja Ramon Untersander.
    Suomen peli sekosi takaiskumaalin jälkeen, ja Sveitsi sai kiinni pelistä. Joel Genazzi iski Roman Loeffelin esityöstä 2-0-maalin, ja Suomella alkoi olla iso ylämäki kiivettävänään. Varsinaisen peliajan kymmenen ensimmäisen minuutin aikana neljä kertaa torjunut maalivahti Joonas Korpisalo luisteli vaihtoon, ja Harri Säteri pääsi tositoimiin toisen kerran MM-turnauksessa.
    Toisen takaiskumaalin jälkeen Leijonat selvitti Valtteri Filppulan ja Joonas Järvisen rangaistuksista aiheutuneet alivoimat ja pelasi kolmella viittä vastaan puolisen minuuttia.
    - Kyllä se oli sitä tietenkin jo eilen ja oli tänäänkin, Marjamäki vastasi kysymykseen joukkueen oikeanlaisesta tahto- ja tunnetilasta.
    Sveitsi hallitsi peliä myös tasakentällisin, mutta Leijonat teki erän lopussa kavennusmaalin. Anders Ambuhl taklasi Lasse Kukkosen laitaan ja sai päähän kohdistuneesta taklauksesta 2+10 minuutin rangaistuksen. Suomen ylivoimamylly pyöri taas hyvin, ja nyt tuli myös tehoja. Puolustaja Juuso Hietanen teki meneillään olevien MM-kisojen toisen täysosumansa lähietäisyydeltä. Syöttöpisteet saivat Veli-Matti Savinainen ja Sebastian Aho.
    - Tietenkin olisi kiva saada enemmän ylivoimaa, kun ylivoima tänään kulki, mutta alivoimaa tapettiin. Siinä (alivoimapelissä) oli Leijonien sydän tänään, Marjamäki kiteytti.
    Toisessa erässä Leijonat otti pelin haltuun, ja erityisen hyvin esiintyi Joonas Kemppaisen, Mika Pyörälän ja parin ottelun tauon jälkeen peliaikaa jälleen saaneen Miro Aaltosen muodostama kakkosketju. Aaltonen pääsi heti erän alussa laukomaan maalinedustalta, mutta Sveitsin maalivahti Leonardo Genoni (24 torjuntaa) oli valppaana.
    Erän aikana Suomi hallitsi ja loi pari maalintekopaikkaa esimerkiksi neljällä neljää vastaan -tilanteessa. Viimeisellä minuutilla Ahon, Mikko Rantasen ja Valtteri Filppulan ykkösketjulta karkasi läpiajoon Denis Hollenstein, mutta Harri Säteri (21 torjuntaa) esiintyi varmasti.
    - Aivan erinomainen sisääntulo. Siinä oli kuitenkin alivoimaa, kolmella viittä vastaan, ja hän otti isoja koppeja silloin kun tarvittiin. Myös joukkue nosti tasoaan tokasta erästä eteenpäin, Marjamäki kehui joukkueen tasonnostoa ja avauserässä maalille vaihdettua Harri Säteriä.
    Kolmannen erän alussa Suomi kesti vastustajan ylivoiman, kun Jani Lajunen istui jäähyaitiossa. Pari minuuttia Lajusen rangaistuksen jälkeen Sebastian Aho haastoi hyökkäysalueella Sveitsin pelaajia, ja nämä koukkivat Ahoa rangaistuksen arvoisesti. Suomen ylivoimapeli jauhoi 2-2-tasoitusmaalin, kun Ville Lajunen laukoi ja Mikko Rantanen ohjasi kiekon verkkoon. Aho saalisti syöttöpisteen myös tähän ylivoimaosumaan.
    Erän toista ylivoimaansa Suomi ei onnistunut hyödyntämään. Sveitsikin oli aseeton omassa ylivoimapelissään, jonka he saivat Suomen hölmöiltyä joukkuerangaistuksen reilut kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.
    Kokenut Valtteri Filppula sivalsi ratkaisumaalin jatkoajalla, kun ylitöitä oli tahkottu vajaat kaksi ja puoli minuuttia. Veli-Matti Savinaisen lisäksi syöttöpisteen maaliin sai myös Juuso Hietanen.
    Suomi on nyt kiinni pudotuspelipaikassa kolmen pisteen erolla Norjaan, joka on kuitenkin pelannut ottelun Suomea vähemmän. Leijonat päättää alkusarjan tiistaina, kun se saa vastaansa Kanadan. Norja kohtaa maanantaina Kanadan ja tiistaina Valko-Venäjän.
    - Meillä on kova usko tuolla kopissa, ja tässä turnauksessa kaikki on ihan mahdollista, Marjamäki päätti.