SadBluesBench

St. Louis Bluesin paluu kotikaukaloon piti olla suurta juhlaa nuottipaidoille, mutta juhlintaan ei ollut syytä, kun vierasjoukkue Boston Bruins vei kolmannen Stanley Cup -finaalin nimiinsä maalein 7-2 ja siirtyi sarjassa 2-1 johtoon.

Bruins sai otteluun hirmuisen alun, kun se iski avauserässä taululle lukemiksi 0-3. Patrice Bergeron iski ylivoimalla avausosuman, kun erä oli puolivälissä. Charlie Coyle viimeisteli vieraiden toisen maalin pari minuuttia ennen taukoa, ja Sean Kuraly latoi kolmannen vain 10 sekuntia ennen summerin soittoa.
Kaiken hyvän lisäksi Bluesin päävalmentaja Craig Berube haastoi Kuralyn osuman mahdollisen paitsiotilanteen vuoksi, mutta se ei muuttanut tuomiota. Lopputulemana kotijoukkue sai kahden minuutin jäähyn, ja Bruins iski illan neljännen täysosumansa toisen erän alussa ylivoimalla. Ottelu oli jo käytännössä selvä tuon David Pastrnakin viimeistelemän maalin jälkeen.

STL-BOS: Kuraly ohittaa Binningtonin

Alku olisi voinut olla täysin erilainen, sillä Blues tuli otteluun hyvin ja pääsi kokeilemaan ylivoimaa ensi minuuteilla. St. Louisin ylivoimapeli kuitenkin jatkui tehottomana, eikä kotijoukkue pystynyt hyödyntämään tilaisuuttaan. Sen jälkeen pelin hallinta siirtyi Bruinsille.
- He saivat ylivoimamaalin ja sitä kautta pelin hallinnan. Sen jälkeen meillä oli hankaluuksia päästä kiekon kanssa ylöspäin, Berube kertasi ottelun alkua.
- He saivat alussa muutaman pompun ja tekivät ensimmäisen osuman, mikä sai meidät hieman varpailleen, säesti Blues-sentteri Ryan O'Reilly.
Lisää aiheesta: [Bruins murskasi Bluesin kolmannessa finaalissa]
Ottelun ehkäpä suurin käännekohta oli Bruinsin kolmas osuma, jonka Berube haastoi. Maalin hylkääminen valmentajan haaston jälkeen ei olisi ollut suuri vääryys.
- Se (paitsiotilanne) oli 50-50. On täysin eri tilanne tulla toiseen erään 0-2 tappioasemassa kuin 0-3 tappioasemassa, Berube kertasi haaston syitä.
Blues sai vielä mahdollisuuden tulla peliin mukaan, kun Ivan Barbashev iski kavennuksen ottelun puolivälissä, mutta Bruins hoiti tilanteen mestarin elkein: bostonilaisten ykköskenttä painoi pelin seuraavassa vaihdossa kotijoukkueen päätyyn, hankki Bluesille jäähyn ja tappoi heidän momentuminsa. Ylivoima tuotti jälleen tulosta, kun puolustaja Torey Krugin rannelaukaus painui Jordan Binningtonin selän taakse. Se oli myös viimeinen naula Bluesin arkkuun.

STL-BOS: Barbashev osuu Sanfordin syötöstä

Päätöserässä nähtiin vielä kolme osumaa, kun Bluesin Colton Parayko ja Bruinsin Noel Acciari sekä Marcus Johansson heiluttivat verkkoja.
- Emme yksinkertaisesti pelanneet tasollamme. Emme pelanneet omaa peliämme sarjan ensimmäisessä ottelussa emmekä tänäänkään, harmitteli Bluesin kapteeni Alex Pietrangelo.
Sarjan avausottelun jälkeen Blues paransi rutkasti otteitaan toiseen finaaliin, jonka se voitti jatkoajalla. Voiton salaisuus oli tuolloin vahva karvauspeli, fyysisyys, viisikoiden yhteistoiminta ja valtava halu. Kolmannessa ottelussa nähtiin samoja asioita, mutta vain toisella joukkueella. Bruins otti hanakasti ylhäältä kiinni ja tylsytti Bluesin kiekollisen pelin heti kättelyssä. Vieraiden vahva paineistus johti riistoihin ja sitä kautta vahvaan kiekonhallintaan. Ja kun Bruinsin kaltainen joukkue hallitsee pelivälinettä, on lopputulos tiedossa.
Blues sai todellakin maistaa omaa lääkettään.
Nuottipaitojen kannalta ottelu jätti paljon jossiteltavaa. Joukkueella oli alla vahva peli vieraskaukalossa, ja sillä oli erinomainen iskun paikka kotijäällään. Se ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään momentumiaan.
- Tämä ei ollut sitä, mitä me halusimme, mutta tämä on pitkä sarja, O'Reilly muistutti.
[Lue ottelusarjan BOS-STL kaikki jutut täältä]
- Meidän täytyy löytää keinot voittoon. Uskon meidän pystyvän siihen.
Ottelun yksi merkittävimpiä tekijöitä oli erikoistilannepelaaminen, jossa Bruins oli selkeästi parempi. Vieraat saivat neljä ylivoimatilaisuutta, jotka tuottivat neljä maalia. Blues sai viisi tilaisuutta, mutta osumia syntyi vain yksi. Ainut hyvä asia oli se, että St. Louis teki edes yhden ylivoimamaalin, sillä se oli joukkueen ensimmäinen yv-osuma finaalisarjan aikana.
Erikoistilanteista on tulossa koko ottelusarjan kannalta iso asia, sillä Bruinsin ylivoimaprosentti on ollut kolmessa ottelussa upea 43 ja Bluesilla kehno 10. St. Louis esitti toisessa ottelussa erinomaista alivoimaa, mutta lauantaina se ei ollut lähelläkään samalla tasolla. Bruins on puolestaan pelannut vahvaa alivoimaa ottelusarjan jokaisessa kohtaamisessa.
Bluesin pitäisi aivan ensiksi keskittyä jäähyjen karsimiseen. Se on antanut Bruinsille kolmessa ottelussa peräti 14 ylivoimatilaisuutta.

STL-BOS: Schennin epäonnistunut taklaus

• Tiedämme, että heillä on hyvä ylivoima, ja olemme tuottaneet sen takia itsellemme hankaluuksia. Tärkeintä on kuitenkin parantaa alivoimapeliämme. Sen täytyy olla parempaa. Tänään alivoimamme ei ollut hyvää, ja sen takia Bruins nappasi voiton, harmitteli Berube.
    Eron joukkueiden välille teki myös maalivahtipeli: Bluesin tulokasveskari Jordan Binnington ei löytänyt parasta virettään, ja hänet vaihdettiin toisessa erässä Jake Alleniin Bruinsin tehtyä viidennen osumansa. Bruinsin maalivahti Tuukka Rask jatkoi puolestaan tappavan tasaista suorittamistaan ja oli itse varmuus.
    - Jordanin itseluottamus on korkealla. Hänet kannatti vetää pois viidennen maalin jälkeen ja päästää keskittymään seuraavaan otteluun, Berube painotti.
    Binningtonille on tällä hetkellä tärkeintä, että hän pystyy unohtamaan ottelun nopeasti.

STL-BOS: Binnington pysäyttää Pastrnakin

• Se on mitä on. Nyt vain täytyy kerätä itsensä ja valmistautua tulevaan, Binnington tuumasi.
    Ottelusarjan neljäs vääntö nähdään maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa. Blues on näyttänyt monta kertaa, etteivät heikot pelit hetkauta sitä. Yleensä heikkoa esitystä on seurannut loistava esitys, ja sitä St. Louisissa toivotaan yli kaiken. Jos Bruins pystyisi viemään myös toisen vierasottelun, olisi mestaruus katkolla kolmessa ottelussa putkeen. Näistä kolmesta ottelusta kaksi pelataan Bostonissa, joten seuraavan ottelun merkitys on jättimäisen suuri.
    - Ryhmämme itseluottamus on vahva. Tiedämme, mihin me parhaimmillamme pystymme. Nyt pidämme palaveria ja teemme tarvittavat muutokset seuraavaan otteluun, päätti O'Reilly.