heiskanen-barkov-rantanen

Keskiviikkoisin tutkimme tilastoja, analysoimme joukkueiden tilanteita, vertailemme pelaajia ja kaivelemme kummajaisia tilastoista. Tällä kertaa tarkastelemme NHL-kauden ensimmäistä kvartaalia eli nostamme esiin alkukauden yllättävimpiä, hämmentävimpiä tai oudoimpia tilastonoteerauksia.

Jonnekin raja on vedettävä. Virallisesti se piirretään 21 ottelun kohdalle. Kun se määrä runkosarjaa on pelattu, voidaan tehdä välitilinpäätös ja tutkailla, mitä NHL:n ensimmäinen neljännes on meille kaikille näyttänyt.
Nyt ei puhuta niistä tilastolukemista, joita media puskee silmille aamusta toiseen, vaan tarkastelussa ovat tilastonoteeraukset, jotka jäävät maalitalkoiden, hattutemppujen tai nollapelien varjoon. Näitä noteerauksia et yleensä näe otsikoissa.
Lisää aiheesta: [Pittsburgh Penguins ja Los Angeles Kings jumbosijoilla]
Miehiä jäällä
Tähän mennessä kaukaloissa on nähty 738 kenttäpelaajaa ja 70 maalivahtia eli NHL-status on 808 kiekkoilijalla. Viime kauden runkosarjan vastaavat lukemat olivat 890 kenttäpelaajaa ja 95 maalivahtia. Tuhannen NHL-miehen haamuraja jäi 30 pelaajan päähän.
Eniten peliaikaa
Kenttäpelaajista ensimmäisen kvartaalin minuuttirohmu on ollut Los Angeles Kingsin Drew Doughty, jonka ottelukohtainen peliaikakeskiarvo on 26.53. Niukimmalle vastuulle on jäänyt St. Louis Bluesin 35-vuotias laituri Chris Thorburn. Yli 800 ottelua pelannut NHL-konkari on ollut tällä kaudella kokoonpanossa yhden ainoan kerran. Uran 801. ottelu lokakuussa toi peliaikaa minimaaliset 1.52 - ja nyt tietenkin puhutaan kentälle päässeistä. Katsomossa tai AHL:ssä odottaa vielä moni vuoroaan.
Tulokkaiden peliaika
Vain neljä rookiepakkia on saanut vastuuta yli 20 minuuttia ottelua kohden. Dallas Starsin Miro Heiskanen (22.49) ja Chicago Blackhawksin Henri Jokiharju (21.21) komeilevat tilaston kärjessä. Heidän lisäkseen vain Ottawa Senatorsin Max Lajoie ja Detroit Red Wingsin Dennis Cholowski ovat kellottaneet kakkosella alkavia määriä.
Hyökkääjistä vain yksi mahtuu peliaikatilaston kärkikymmenikköön. Vancouver Canucksin Elias Petterssonin keskiarvo on 18.20 minuuttia ottelua kohden. Hän johtaa tulokkaiden pistepörssiä taottuaan 17 otteluun tehot 12+7=19. Kakkosena on Montreal Canadiensin Jesperi Kotkaniemi, joka on napsinut 21 otteluun 3+9=12 tehopistettä.
Vähiten jäähyjä
Täydet 21 ottelua pelanneiden joukosta löytyy leegio pelaajia, joille jäähyaition ovi ei ole vielä tällä kaudella auennut. Calgary Flamesin taskuraketti Johnny Gaudreaun, Buffalo Sabresin Jason Pominvillen ja Blackhawksin Artem Anisimovin rangaistussarake näyttää yhä pyöreää nollaa.

Suomalaisista nollakerholaisia ovat Columbus Blue Jacketsin Markus Nutivaara ja Florida Panthersin Aleksander Barkov, mikä on melko hämmentävää, sillä molempien rooli on iso ja vaativa. Nutivaara urakoi yli 18 minuutin ottelukohtaisella peliaikakeskiarvolla, ja Barkov vetää isoja minuutteja eli saa peliaikaa yli 22 minuuttia ottelua kohden.
Eniten jäähyjä
Takavuosien kovanyrkkiset goonit olisivat ihmeissään, jos tietäisivät, että jäähytilaston kärkipaikalle pääsee tässä vaiheessa vuotta vaivaisella 66 minuutilla. Tänä syksynä kärjessä keikkuu Boston Bruinsin Brad Marchand. Toki täytyy muistaa, että jäähykertymät ovat olleet siistiytyneessä sarjassa tasaisessa laskusuunnassa. Viime kaudella vain Floridan Micheal Haley ylitti 212 minuutillaan rajan, johon takavuosien tappelijat ylsivät tuon tuosta.
Suomalaisten "paha poika" on ollut Chicagon tulokaspakki Henri Jokiharju, joka jakaa suomalaispelaajien jäähytilaston piikkipaikan Colorado Avalanchen Mikko Rantasen kanssa. Jokiharju on miettinyt tekosiaan jäähyboksissa kaikkiaan 16 minuuttia, eikä sillä lukemalla mahdu edes rangaistujen pelaajien top 50:een.
Paras pistekeskiarvo
Yllättävää tai ei, NHL:n pistepörssiä johtavan Mikko Rantasen ottelukohtainen pistekeskiarvo ei olekaan ollut liigan paras. Hänen pistekeskiarvonsa 1,6 on toki kivikova, mutta "vasta" NHL:n toiseksi paras ennen Edmonton Oilersin Connor McDavidia, Toronto Maple Leafsin Auston Matthewsia ja Avalanchen Nathan MacKinnonia. Rantasen edelle kiilaa kolme ottelua pelannut ja tehot 2+3 nakuttanut Ottawa Senatorsin Drake Batherson.

ANA-COL: Rantanen ratkaisee pelin ylivoimalla

Viime kaudella pinna per peli -tahtiin ylsi 31 pelaajaa. Kahden pisteen keskiarvolla saattoi kerskua yksi ainoa pelaaja. Myönnetään pilke silmäkulmassa, että on toki hieman kyseenalaista nostaa yhden ottelun pelanneet Louie Belbedio (0+2) ja Sami Niku (0+1) samaan kategoriaan kuin täyden 82 runkosarjakauden kiskoneet Connor McDavid (pistekeskiarvo 1,32), Claude Giroux (1,24) tai Phil Kessel (1,12).
Veskarien tonnikerho
Neljä maalivahtia urakoi ensimmäisellä sarjaneljänneksellä yli tuhat peliminuuttia. Vegas Golden Knightsin Marc-Andre Fleury (1 051 minuuttia), Ottawan Craig Anderson (1 049), New York Rangersin Henrik Lundqvist (1 011) ja Toronton Frederik Andersen (1 010) ovat olleet tolppien välissä 17-18 ottelussa.
Vähiten hikeä - kentällä käyneistä - on vuodattanut Arizona Coyotesin Hunter Miska. Antti Raannan ja Darcy Kuemperin tandemin takana värjöttelevä 23-vuotias varamies voi silti kutsua itseään NHL-maalivahdiksi saatuaan tilille uransa 18.16 ensimmäistä änäriminuuttia.
Paras paikkaus
Mitä on Ottawa kentällä ilman sukupolvensa dominoivinta hyökkäävää puolustajaa Erik Karlssonia? No, ainakaan ruotsalaisen paikalle ei ole jäänyt aukkoa. Parikymppinen Tomas Chabot on täyttänyt Karlssonin paikan paremmin kuin kukaan osasi odottaa. Senatorsin kesän 2015 ykköskierroksen varaus keikkuu puolustajien pistepörssin kakkosena kerättyään 21 otteluun 5+19=24 pistettä. Chabot'n edellä on vain yksi pakki, Toronton Morgan Rielly. Maple Leafsin luottomies on kärjessä puolustajien maali- ja pistepörssissä (9+17=26).

SJS-STL: Erik Karlsson osuu vihdoin Sharksin riveissä

Mihin sitten sijoittuu San Jose Sharksiin siirtynyt Karlsson? Hänet löytää pakkien pistetilastosta vasta sijalta 22. Ensimmäisen kvartaalin saldo 1+11 tarkoittaa myös sitä, että peräti kahdeksan muuta ruotsalaispakkia on latonut kiekon verkkoon tänä syksynä useammin kuin Karlsson.
Pahiten pakkasella
Vegas Golden Knightsin Tomas Nosekin alkukausi on ollut vilpoinen. Plus-miinustilaston lukema -14 on karmeampi kuin kenelläkään muulla 738 NHL-pelaajasta. Peräti 341 pelaajaa on miinuksella, 93:n saldo on nolla. Plussan puolella on 299 kenttäpelaajaa.
Eniten vaihtoja
Anaheim Ducksin puolustaja Hampus Lindholm on pelannut keskimäärin 32,7 vaihtoa per ottelu. Peliaikaakin on kertynyt mukavasti, sillä ruotsalainen on viilettänyt kaukalossa keskimäärin 25.29 minuuttia ottelua kohden.
Erikoista on se, että koko NHL:ssä vain kuusi pelaajaa on alkukauden aikana käynyt kentällä yli 30 kertaa per peli ja heistä neljä kantaa rinnassaan Ducksin logoa. Kaliforniassa kiskotaan lyhyttä vaihtoa. Lindholmin lisäksi Josh Mahura (31,0), Cam Fowler (30,8) ja Josh Manson (30,3) ovat saaneet lonkankoukistajilleen hyvää harjoitusta hypittyään laidan yli useammin kuin joka toinen minuutti.
Entä ketkä ovat ne kaksi muuta? Myös Kingsin Drew Doughtyn ja Blue Jacketsin Seth Jonesin vaihtojen määrä on osastoa 30+.
Tuoreimmat uutiset maailman parhaan jääkiekkosarjan tapahtumista tarjoaa [@NHL\_fi]
Eniten pisteitä alle 10 minuutin peliaikakeskiarvolla
Pitäähän listalle yksi porilainen saada. Noormarkusta lähtöisin olevan Juho Lammikon neljän syöttöpisteen ottelu Ottawaa vastaan nosti Floridan nelossentterin kauden pistemäärän 0+5:een. Kukaan muu ei ole yltänyt samaan alle 10 minuutin vastuulla.
Tähän mennessä Lammikolle on irronnut minuutteja keskimäärin 9.53 ottelua kohden, mutta vastuu on kasvussa, joten kauden toisella kvartaalilla "Lammer" tuskin enää mahtuu tähän alle kymmenen minuutin miesten listalle.
Mutta se onkin jo sitten seuraavan sarjaneljänneksen asioita.