GettyImages-2151986616

Colorado Avalanche esitti tiistaina huikean nousun toisen playoff-kierroksen ottelusarjan avauksessa Dallas Starsin vieraana. Stars sai vastustajansa siltaan avauserässä repäisemällä kolmen maalin etumatkan, mutta Avalanchella oli vielä sanansa sanottavanaan.

Askel kerrallaan Avalanche nousi rinnalle ja venytti ottelun ylitöiden puolelle. Stars loi jatkoerän alkupuolella enemmän maalipaikkoja, ja esimerkiksi Joe Pavelskin oivaltava syöttö maalin editse tarjosi vapaan tontin Tyler Seguinille, mutta ensimmäisen erän jälkeen itsensä kerännyt Avalanchen maalivahti Aleksandar Georgijev venytti patjansa upeasti kiekon tielle.

Lopulta Coloradon sankari löytyi kolmosvitjasta. Hyökkääjä Miles Wood sai kiekon vauhtiin keskialueelle, päihitti Starsin ykköspuolustaja Miro Heiskasen luistelukilvassa ja veivasi kiekon ohi Dallasin veräjää vartioineen Jake Oettingerin.

– Cogliano nosti kiekon hyvin keskialueelle, ja pääsin luistelemaan tilanteeseen. Olen tyytyväinen, että sain upotettua kiekon maaliin. Oli hienoa juhlia joukkueen kanssa. Kaikki olivat iloisia, ja siitä tässä on kysymys, Wood tunnelmoi.

DAL-COL: Wood säntää maalintekoon ensimmäisessä jatkoerässä

Avalanche kiinnitti Woodin viime kesänä vapailta pelaajamarkkinoilta ja iski hänelle kouraan heti kuusivuotisen sopimuksen. Viime kaudella New Jersey Devilsissä pelannut Wood on viihtynyt uudessa seurassaan. Hän on tehnyt näissä pudotuspeleissä nyt kolme maalia.

– Meillä on joukkueessamme syvyyttä. Kaikki ovat hyviä pelaaja ja erityisesti loistotyyppejä. Täällä on mukava pelata, ja toivottavasti pystymme jatkamaan pelejä kesäkuuhun saakka, Wood sanoi.

Avalanche pystyi nousemaan kolmen maalin takamatkalta pudotuspelin voittoon kolmatta kertaa seuran historiassa. Edellisen kerran temppu onnistui vuonna 1997.

Colorado osoitti sitkeytensä jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kukistaessaan Winnipeg Jetsin. Avalanche käänsi Jetsin etumatkan kolmesti voitokseen. Sarjan toisessa ja kolmannessa ottelussa Jets johti maalein 2-1 ja viidennessä 1-0, mutta Colorado voitti lopulta kaikki kolme kohtaamista.

– Ei ole ideaali tilanne olla kolmen maalin takamatkalla. Mielestäni peli oli siinä vaiheessa tasaisempi kuin mitä tulos antoi ymmärtää. Emme kuitenkaan luovuttaneet. Kasasimme rivimme ja pystyimme kairaamaan voiton, Avalanchen ykköspuolustaja Cale Makar kertasi.

Denveriläisten hyökkäyskone hörähti käyntiin kahden ylivoimatilaisuuden myötä toisessa erässä. Avalanche hyödynsi heti ottelusarjan kaksi ensimmäistä ylivoimaansa, kun Valeri Nitshushkin ja Cale Makar iskivät kavennusosumat.

Playoffien kahdeksannen maalinsa viimeistellyt Nitshushkin on sytyttänyt punalampun pudotuspelikevään jokaisessa ottelussa vähintään kerran. Hän porskuttaa siis jo kuuden ottelun maaliputkessa, joka on Avalanchen ja sen edeltäjän Quebec Nordiquesin historian toiseksi pisin. Seuraennätys on seitsemän ottelua, ja sen jakavat Claude Lemieux (1996-97) ja Joe Sakic (1995-96). Viidessä aiemmassa ottelussa verkkoa heiluttaneen Artturi Lehkosen putki sen sijaan päättyi tiistaihin.

Tasoitusmaalikin syntyi Avalanchen kärkipelaajien työn tuloksena, kun ykkössentteri Nathan MacKinnon iski kiekon maaliin heti kolmannen erän alussa. Makar laukoi kiekon maalinedusruuhkaan, mistä kiekko kimposi Mikko Rantasen jalkoihin ja edelleen MacKinnonille, joka tuikkasi limpun ohi Oettingerin.

DAL-COL: MacKinnon iskee pelin tasoihin heti päätöserän alussa

– Laitoimme itsemme tilanteeseen, joka on mentaalisesti vaikea. Halusimme olla aggressiivisia ja pakottaa myös vastustajan virheisiin, Makar sanoi.

Avalanche onnistui ryöstämään voiton myötä kotiedun itselleen, mutta sarjan toinen ottelu pelataan vielä Dallasissa. Stars hävisi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kaksi ensimmäistä otteluaan Vegas Golden Knightsille, mutta pystyi kääntämään sarjan vielä edukseen.

Starsin kolmannen maalin tehnyt kapteeni Jamie Benn harmitteli menetettyä johtoasemaa.

– Heitä vastaan pelatessa ei voi pitää happitaukoja. He ovat hyvä joukkue, joka tulee varmasti päälle. He saivat pelin hallintaansa toisessa erässä ja iskivät yhden osuman kolmannen erän alussa. Meilläkin oli kuitenkin mahdollisuutemme voittaa tämä peli, Benn huokaisi.

Suomalaispelaajista Rantanen (0+2) ja Heiskanen (0+1) ylsivät tehopisteille. Rantanen kirjautti syöttöpisteet Makarin (1+2) ja MacKinnonin (1+1) maaleihin, Heiskanen puolestaan Bennin (1+1) maaliin. Avalanchen Lehkonen sekä Starsin Roope Hintz ja Esa Lindell jäivät tehopisteittä. Coloradon Joel Kiviranta ja Dallasin Jani Hakanpää toipuvat vielä alavartalovammoistaan, joten heitä ei sarja-avauksessa nähty.