Ovechkin-Shattenkirk

Keitä kuuluisi parhaaseen mahdolliseen ylivoimaviisikkoon, joka koottaisiin NHL:n aktiivipelaajista? Vastasimme kysymykseen kokoamalla ylivoimakentällisen tilastojen perusteella.
Kaikki tilastot on kirjattu viidellä neljää vastaan -ylivoimatilanteista kolmen viime kauden ajalta, ja tietolähteenä on HockeyAnalysis.com. Otimme huomioon vain ne pelaajat, jotka ovat pelanneet kolmen viime kauden aikana yhteensä vähintään 300 ylivoimaminuuttia.

Tällaisen ylivoimaviisikon saimme kokoon:
Nick Foligno, VLH, Columbus Blue Jackets
Kun otetaan huomioon se, miten paljon Blue Jacketsin kapteeni tuo tehokkuutta joukkueeseensa ylivoimalla jäällä ollessaan, on 29-vuotias Foligno paras valinta vasemman laiturin pelipaikalle.

Columbus on tehnyt keskimäärin 9,27 maalia per 60 minuuttia peliaikaa, kun Foligno on ollut jäällä, ja 5,44 maalia per 60 minuuttia, kun hän on ollut vaihtoaitiossa. Foligno antaa siis joukkueelleen potkua 3,83 lisämaalin verran, ja se on kovin lukema kaikista NHL-hyökkääjistä.
Folignon tehtävänä on seistä maalin edessä, luoda ruuhkaa, tehdä maskia ja laittaa kiekkoa reppuun ohjaamalla ja paluukiekoista. Hän on tehnyt kekimäärin 6,36 tehopistettä per 60 minuuttia peliaikaa, mikä on tämän yv-viisikon toiseksi paras pistekeskiarvo.

Nicklas Bäckström, KH, Washington Capitals
Bäckström, 29, on pistekeskiarvolla mitattuna NHL:n ylivoimaykkönen. Hän on tehnyt 7,34 pistettä per 60 minuuttia peliaikaa. Bäckström on ollut tärkeä mies Washingtonin ylivoimapelissä, kun katsotaan IPP-tilastoa (Individual Points Percentage). Tuo tilasto osoittaa, kuinka suureen osaan joukkueensa tekemistä maaleista pelaaja on ollut osallisena (maalintekijä tai syöttäjä) jäällä ollessaan.
Bäckström on NHL-hyökkääjien IPP-tilaston kolmonen lukemalla 79,4 %. Edellä ovat vain Chicago Blackhawksin Marian Hossa (82,4 %) sekä Tampa Bay Lightningin Nikita Kutsherov (79,4 %).

Jakub Voracek, OLH, Philadelphia Flyers
Voracek, 27, valittiin tähän ylivoimaviisikkoon lisäämään laukausten määrää. Flyers on saanut 125,6 laukausyritystä per 60 minuuttia peliaikaa, kun Voracek on ollut jäällä. Lukema on NHL-hyökkääjien joukossa neljänneksi kovin. Kun Voracek ei ole jäällä, Flyers saa keskimäärin 97,5 laukausyritystä per 60 minuuttia, joten Voracek nostaa omalla panoksellaan joukkueensa laukausyritysten määrää keskimäärin 28,1 kudin verran. Tuolla lukemalla Voracek on NHL-hyökkääjien kakkonen Boston Bruinsin Patrice Bergeronin (34,6) jälkeen.
Voracek ampuu itse keskimäärin 31,6 laukausta maalia kohti per 60 minuuttia peliaikaa. Sillä hän sijoittuu NHL-hyökkääjien joukossa seitsemänneksi.
Kevin Shattenkirk, P, New York Rangers
Tämä valinta oli helppo. Ei ole kovinkaan montaa viidellä neljää vastaan pelatun ylivoiman tilastokategoriaa, joissa Shattenkirk, 28, ei olisi NHL-puolustajien selkeä ykkönen.
Shattenkirk on rohmunnut keskimäärin 6,84 tehopistettä per 60 minuuttia peliaikaa, mikä on 1,60 pistettä parempi kuin tilastokakkosena olevan Tampa Bay Lightningin Victor Hedmanin lukema (5,24).
Capitals ja St. Louis Blues tekivät keskimäärin 9,68 maalia per 60 minuuttia peliaikaa, kun Shattenkirk oli jäällä. Lukema on 1,05 maalin verran parempi kuin tilastokakkosen, Capitalsin Matt Niskasen (8,73). Shattenkirkin joukkueet tekivät keskimäärin 6,31 maalia per 60 minuuttia, kun hän ei ollut jäällä. Näin ollen Shattenkirk tuo jäällä ollessaan joukkueelleen lisäpotkua 3,47 maalin verran per 60 minuuttia, mikä on paras lukema koko NHL:ssä. NHL-puolustajista ainoastaan Anaheim Ducksin Sami Vatanen (2,61) pääsi Shattenkirkin ohella tilastossa 2,00 maalin rajan yli.

Aleksandr Ovetshkin, VLH, Washington Capitals (viivamiehenä)
Ei ole lainkaan epätavallista, että joukkueen paras hyökkääjä pelaa ylivoimassa viivamiehenä, kuten vaikkapa Sidney Crosby Pittsburgh Penguinsissa tai Connor McDavid Edmonton Oilersissa. Ovetshkin valittiin ylivoimakentälliseen erityisesti laukaustaitojensa vuoksi. Hän on NHL-hyökkääjien ykkönen ammuttuaan keskimäärin 46,2 laukausta per 60 minuuttia sekä tehtyään keskimäärin 3,82 maalia per 60 minuuttia.
Kun pelaajia rankataan tehopisteiden perusteella, tapa suosii toisinaan pelintekijöitä, sillä ylivoimaosumiin merkitään yleensä kaksi syöttäjää. Jotta tilannetta saataisiin tasattua, syöttöjen määrä voidaan jakaa 1,92:lla (syöttöjen keskiarvo ylivoimamaaleissa niillä pelaajilla, jotka ovat pelanneet yhteensä yli 300 minuuttia kolmella viime kaudella), jolloin maalit ja syötöt menevät tasan. Tuolta kantilta katsottuna Ovetshkin jakaa NHL:n ykköspaikan Folignon kanssa 4,44 mukautetulla pisteellä per 60 minuuttia peliaikaa.

Muita vaihtoehtoja
Kaikki viisi valittua pelaajaa tulevat Metropolitan-divisioonan joukkueista. Monet tilastojen kärkipäässä olevat vaihtoehtoiset pelaajat, kuten Penguinsin Crosby ja Jevgeni Malkin sekä Flyersin Wayne Simmonds, pelaavat tuossa samassa divisioonassa.
Ylivoimaviisikkomme on myös täynnä veteraaneja, sillä ikähaarukka on 27-31. Jos etsitään vaihtoehtoisia 24-vuotiaita tai nuorempia pelaajia Metropolitan-divisioonan ulkopuolelta, tarjolla olisivat hyökkääjistä Kutsherov (24), McDavid (20) ja Buffalo Sabresin Jack Eichel (20), sekä puolustajista Sabresin 22-vuotias Rasmus Ristolainen.