pens-2

Kevään aiempien 19 pudotuspeliottelun tuottama rasitus ja seitsemänteen otteluun asti venyneet Itäisen konferenssin loppuottelut eivät painaneet Pittsburgh Penguinsin pohkeissa ensimmäisen Stanley Cup -finaalin avauserässä, mutta sen jälkeen oli tukkoista.
Penguins iski jo avauserässä tulostaululle 3-0-lukemat, joissa Nashville Predatorsilla riitti pureskeltavaa. Predators nousi päätöserässä tasoihin, mutta alakynnessä kaksi erää ollut Penguins onnistui lopulta kääntämään ottelun edukseen. Penguins voitti 5-3 (3-0, 0-1, 2-2) ja otti ensimmäisen kiinnityksen maailman himotuimpaan mestaruuspokaaliin.

• Tämä ei ollut meiltä täydellinen esitys. Löysimme kuitenkin keinot voittaa ottelu, mikä oli hyvä asia. Jatkossa meidän täytyy saada enemmän kiekkoja heidän maalilleen saakka, ja muutenkin siellä oli parannettavia asioita, Penguinsin kapteeni Sidney Crosby summasi ottelun jälkeen NHL.com/FI:lle.
    - Lopputuloshan on hyvä, mutta jatkossa meidän on oltava paljon parempia. Jos menettää kiekkoja, joutuu tekemään todella paljon hommia kiekon saamiseksi takaisin, Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan totesi.
    Ensimmäistä kertaa seuran historiassa Stanley Cup -finaaleihin edennyt Predators loi avauserän alkupuolella muutaman tilanteen, mutta Pittsburghin maalivahti Matt Murray (23 torjuntaa) selvitti ne vaivatta.
    Kotijoukkue Penguinsin avauserän loppu oli tyly joukkueen tehtyä reilussa neljässä minuutissa kolme maalia. Predatorsin James Neal ja Calle Järnkrok ottivat samaan aikaan kahden minuutin rangaistukset, ja Jevgeni Malkin laukoi 1-0-maalin. Syöttöpisteet nappasivat Trevor Daley ja Sidney Crosby.
    Minuutti tämän jälkeen Penguins iski tasaviisikoin. Puolustaja Brian Dumoulin piti kiekon hyökkäysalueella katkaistuaan Predatorsin avausyrityksen ja syötti Sidney Crosbylle. Penguinsin kapteeni syötti maalin takaa Chris Kunitzille, jonka B-pisteeltä lähettämä syöttö tavoitti maalin kulmalle hiipineen Conor Shearyn. Shearylle osuma oli pudotuspelikevään ensimmäinen.
    - Kunitz löysi minut hienosti vapaasta paikasta. Pari kuukautta ilman maalia on melko pitkä aika, joten tämä tuntuu hyvälle. Nyt saimme muutenkin maaleja silloin kun niitä todella tarvittiin, Sheary tuumi.
    Erän viimeisellä minuutilla Penguinsin Nick Bonino nousi vielä kerran hyökkäysalueelle, haastoi Predatorsin Viktor Arvidssonin ja toimitti kiekon maalille tilan käydessä ahtaaksi. Kiekko kimposi verkkoon epäonnekkaan puolustaja Mattias Ekholmin kautta, eikä suomalaismaalivahti Pekka Rinnekään pystynyt pelastamaan tilannetta. Boninon onnekkaaseen täysosumaan syöttöpisteen saalisti Brian Dumoulin.
    - Heillä ei ollut paljon maalintekopaikkoja, mutta sitten he saivat maalin tuolla tavoin. Se oli kova paikka, mutta jatkoimme sen jälkeen hyvin eteenpäin. Pelasimme hyvän ottelun, vaikka lopputulos ei meidän kannaltamme ollutkaan hyvä, Nashvillen päävalmentaja Peter Laviolette tiivisti.
    Toisessa erässä Predators ryhtyi raivokkaaseen takaa-ajoon ja laukoi yhdeksän kertaa kohti Pittsburghin maalia, mutta Penguins ei saanut aikaiseksi laukaustakaan kohti Pekka Rinteen vartioimaa veräjää. Predatorsin pelaajat blokkasivat vähät Penguinsin yritykset, ja hyökkäyspäässä palkinto tuli ennen erän puoliväliä. Predatorsin ylivoimamylly jauhoi laukaisupaikan puolustaja Ryan Ellisille, jonka tulinen kuti painui siniviivalta maaliin asti. Maalin alustivat P.K. Subban ja Mike Fisher.
    Päätöserässä Predators jatkoi takaa-ajoaan, eikä Penguins päässyt kunnolla maalintekopaikoille. Jos tilanteita aukesi, vierasjoukkueen pelaajat laittoivat itsensä jälleen likoon blokaten laukauksia. Predatorsin pelaajista eniten laukauksia ottelun aikana blokkasi Matt Irwin, joka syöksyi kiekon tielle kolme kertaa.
    - Kun laukauksia ei tullut, yritin pitää keskittymisen seuraavassa tilanteessa. Meillä oli huonoa onneakin, kun kolmas maali kimposi verkkoon oman pelaajan varusteista, Pekka Rinne kertoi NHL.com.FI:lle.
    Erän puolivälissä isoon vastuuseen kevään pudotuspeleissä noussut keskushyökkääjä Colton Sissons ohjasi 2-3-kavennuksen maalin edustalta. Ylivoimamaalin syöttivät Roman Josi ja Calle Järnkrok. Kolme ja puoli minuuttia tämän jälkeen Austin Watson ja Mike Fisher loivat tilanteen Frederick Gaudreaulle, joka tasoitti lukemat 3-3:een. Ote oli nyt entistäkin enemmän hirmuisen nousun esittäneellä Predatorsilla, mutta johtomaaliin asti rahkeet eivät riittäneet.
    Penguins sen sijaan iski johtomaalin heti paikan saatuaan. Matt Cullen syötti laidasta suoraan luisteluun Jake Guentzelille, joka laukoi B-pisteeltä ranteella 4-3-johtomaalin. Erän lopussa Predators tavoitteli tasoitusta ilman maalivahtia pelaten, mutta Penguisin Nick Bonino viimeisteli 5-3-loppulukemat tyhjään maaliin.
    Predatorsin maalivahti Pekka Rinteen torjuntaprosentiksi jäi kehno 63,6. Rinne torjui 11 laukauksesta vain seitsemän. Juuse Saros oli tuttuun tapaan luukkuvahtina, eikä Miikka Salomäki mahtunut Nashvillen kokoonpanoon. Penguinsin puolustaja Olli Määttä urakoi joukkueensa alakerrassa 22.14 ja oli joukkueensa toiseksi työllistetyin kenttäpelaaja Trevor Daleyn (23.12) jälkeen.
    - Tietysti tappio on pettymys, mutta joukkueena pelissä oli positiivisiakin puolia. Omassa pelissäni minun täytyy kyllä pystyä parempaan, Rinne myönsi.
    Ottelusarja jatkuu keskiviikkona, jolloin pelataan jälleen Pittsburghissa. Nashvillessä pelataan ensimmäisen kerran lauantaina.