Skip to main content

Nash Rangersiin viiden pelaajan suurkaupassa

Teksti Dave Lozo

Rick Nash blir lagkompis med Henrik Lundqvist. Tim Erixon lämnar New York.

Columbus Blue Jackets skickade sin lagkapten och backen Steven Delisle till New York Rangers tillsammans med tredje rundans val i 2013 års draft, och får tillbaka Brandon Dubinsky, Artem Anisimov, svenske backen Tim Erixon och Rangers val i 2013 drafts förstarunda.

Om Rangers når Stanley Cup-finalen nästa år, får Columbus behålla sitt draftval.

Eftersom Nash hade en no-trade-paragraf i sitt kontrakt, var han tvungen att godkänna bytet.

– Det var tufft att vänta på, och har varit fem tuffa månader, men nu är det över och jag ser redan fram emot nästa säsong, sa Nash, som först skulle säljas redan vid trade deadline i februari.

– Vi välkomnar en femfaldig All-Star-spelare till New York, och han är bara 28 år gammal. Han är en av de bästa målgörarna i hela ligan, och kommer säkert att hjälpa laget mycket. Affärer som denna tar tid att planera och jag vet att det var svårt för [Columbus GM] Scott [Howson] att skicka iväg honom, men jag tycker att affären är rättvis för båda parterna, sa Rangers GM Glen Sather.

Redan i februari ryktades det att Nash skulle till New York, som hade pengar och plats under lönetaket, och behövde en anfallare som Nash. Dessutom ville Nash till Rangers.

– I början av processen pratade jag med Scott Howson om vilka planer Columbus hade, och han berättade för mig att det skulle bli ett ombygge. Jag hade varit där i nio år och tänkte att jag kanske skulle bli en viktig del av ombygget, och att jag skulle släppa taget från mitt no-trade. Hjälpa Columbus att börja om, och samtidigt hjälpa min karriär, sa Nash.

– Jag tyckte Rangers var det perfekta laget för mig. Förra säsongen var de ett av de bästa lagen i ligan, och jag tror att jag passar in bra.

Nash har aldrig gjort färre än 27 mål i en säsong sedan hans första, 2002-03. Förra året gjorde den storväxta forwarden 30 mål. Han har gjort 289 mål i 674 matcher, alla i Blue Jackets.

Hans lön, 7,8 miljoner dollar per år, är NHL:s femte största och han har sex år kvar på sitt kontrakt. Han har bara spelat i slutspelet en gång. Då gjorde han ett mål, tre poäng på fyra matcher 2009.

Howson, i sin tur, fick tre nya kuggar till sitt lag som var sist i tabellen förra säsongen. I februari skaffade Howson Jack Johnson från Los Angeles Kings, och tidigare i sommar har han lagt till målvakten Sergei Bobrovsky och forwarden Nick Foligno i laget.

– Nu gäller det att vinna. Det här gjorde vi inte för att bli bättre om fem år. Vi måste bli bättre redan nästa säsong och vi tror att de här spelarna kommer att hjälpa oss dit, sa Howson.

Dubinsky gjorde 24 mål och 54 poäng 2011, och han belönades för det med ett fyraårskontrakt på 16,8 miljoner dollar. Förra säsongen gjorde han bara tio mål och 34 poäng.

Anisimov, 24, gjorde 16 mål förra året. För två år sedan gjorde han 18 mål, hans egna målrekord, och Columbus hoppas på att han når sin fulla potential i Blue Jackets.

Tim Erixon fick flera chanser att erövra en plats på Rangers blålinje, men lyckades inte övertyga lagledningen. Han gjorde två poäng i 18 matcher med Rangers förra säsongen och 33 poäng i 52 matcher i Connecticut Whale i AHL.

– Det finns alltid förväntningar, sa Rangers-tränaren John Tortorella till ESPN Radios Michael Kay.

– Det blir viktigt för oss att hantera nästa säsong. Ni i media ber mig alltid att förutse än det ena, än det andra, och det finns inget sånt. Man kan inte förutse saker. Vi måste bara göra det vi gör. Alla lag vill bli starkare, under säsongen, och under sommaren. Vi med. Jag tycker att vi fick en riktigt bra spelare.

Katso lisää

NHL on päivittänyt tietosuojakäytäntöään, joka astuu voimaan 27.02.2020. Suosittelemme, että luet sen huolellisesti läpi. NHL käyttää evästeitä, majakoita ja muita vastaavia verkkopalvelimia tietojen keräämiseen. Vierailemalla NHL:n sivustoilla tai käyttämällä muita verkkopalveluja hyväksyt palveluehtomme sekä tietosuoja- ja evästekäytäntömme.