Tkachuk-Stone

NHL-kauden 2017-18 kolmas kuukausi alkaa perjantaina. Vaikka useat pelaajat ovat jo nousseet selkeiksi ehdokkaiksi Amalie Arenassa 28. tammikuuta pelattavaan 2018 Honda NHL All-Star -turnaukseen, tilastojen takaa löytyy vielä joukko kelpo kandidaatteja.
Vaikka All-Star-ottelu on pelattu kolmella kolmea vastaan -turnauksena vuodesta 2016 lähtien, kokosimme tähdistökentällisemme perinteiseen tyyliin viidestä kenttäpelaajasta ja maalivahdista.

Seuraavassa ei ole kyse pelipaikkojensa parhaista pelaajista vaan niistä, jotka ovat pelanneet erinomaisen alkukauden mutta eivät ole päässeet paistattelemaan otsikoihin. Otimme muiden muassa huomioon, kuka hankkii tehokkaimmin jäähyjä vastustajille, kuka edesauttaa parhaiten joukkueensa kiekonhallintaa ja kuka pelaa kovimpia minuutteja.
Vasen laitahyökkääjä
Matthew Tkachuk, Calgary Flames
Tilastojen vinkkelistä katsottuna Tkachukin kohdalle voidaan piirtää ruksi joka ruutuun.
Hän pelaa parhaita vastustajia vastaan kaukalon jokaisella alueella. Hän on tehnyt 23 otteluun 4+12=16 tehopistettä. Hänen SAT-lukemansa +108 on liigan seitsemänneksi paras. Hän on upottanut molemmat tällä kaudella ampumansa rankkarit. Hän on ottanut seitsemän kahden minuutin jäähyä, mutta hankkinut niitä vastustajalle peräti 17. Tkachuk on siis jäähyjen ottamisen ja hankkimisen suhteen lukemassa +10, millä hän jakaa tilaston kärkipaikan New Jersey Devilsin hyökkääjä Nico Hischierin (13 vastustajalle hankittua jäähyä) kanssa.

Keskushyökkääjä
Mika Zibanejad, New York Rangers
Aloitusvoitot kirjataan sen perusteella, kumpi joukkue koskee kiekkoon ensin. Siltä kantilta katsottuna Zibanejadin aloitusten voittoprosentti 52,1 tasaviisikoin ei ole mitenkään ihmeellinen.
Analytiikassa aloituksissa menestyminen mitataan toisella tapaa. Kun katsotaan, montako laukausyritystä on tullut aloituksen jälkeisten 10 sekunnin aikana ja verrataan sitä liigan keskiarvoon, niin Zibanejad on Puck Basen keräämän datan mukaan toisena NSPF-lukemalla (Net Shots Post Faceoff) 18,76. Koko liigan ykkönen on Calgary Flamesin hyökkääjä Mikael Backlund (20,40).
Zibanejad on Rangersin sisäisen pistepörssin ykkönen tehtyään 24 otteluun tehot 11+11=22. Rangersin osuus laukausyrityksistä nousee tasaviisikoin 45,7 prosentista 53,76 prosenttiin, kun Zibanejad on jäällä. Hän on SAT-prosentillaan +8,1 liigassa jaetulla 20. sijalla Columbus Blue Jacketsin hyökkääjä Pierre-Luc Dubois'n kanssa, kun tilastoon otetaan mukaan vähintään 10 ottelua pelanneet.

Rangersin päävalmentaja Alain Vigneault ilmoitti torstaina, että Zibanejad on toistaiseksi sivussa aivotärähdyksen takia eikä hänen paluulleen ole asetettu vielä aikataulua.
Oikea laitahyökkääjä
Mark Stone, Ottawa Senators
Suurin kunnia Ottawan viime kauden menestyksestä lankesi tähtipuolustaja Erik Karlssonille, mutta aikamoisen osan siitä voisi antaa myös Mark Stonelle. Hän on tällä hetkellä Senatorsin tehokkain iskettyään 24 otteluun 14+10=24 pistettä.

Stonen SAT-prosentti +7,8 on Senatorsin kovin (vähintään 10 ottelua pelanneet), mikä ei sinällään yllätä. Kaudesta 2014-15 kauteen 2017-18 laskettuna Senators on voittanut vastustajansa laukauksissa tasaviisikoin 3 493 - 3 154, kun Stone on ollut jäällä. Siitä hänelle saadaan SAT-lukema +339, mikä on korkein Senators-pelaajien joukossa. Ottawan osuus laukausyrityksistä on kasvanut 47,1 prosentista 52,55 prosenttiin, kun Stone on kaukalossa. Hän on SAT-prosentillaan +5,4 sijalla 11 vähintään 100 ottelua tuolla ajanjaksolla pelanneiden aktiivihyökkääjien joukossa.
Puolustaja
Jared Spurgeon, Minnesota Wild
Pelaamissaan 23 ottelussa tehot 3+12=15 kirjauttanut Spurgeon on NHL-puolustajien pistepörssissä jaetulla sijalla 19. Hänen edellään olevia pakkeja kuitenkin peluutetaan paljon hyökkäävämmissä rooleissa, ja he saavat myös enemmän ylivoimavastuuta. Eivätkä he joudu raatamaan samanlaisia minuutteja koko kaukalon alueella kuin Spurgeon, joka tappaa myös jäähyjä.
Spurgeon on pelannut tällä kaudella tasaviisikoin keskimäärin 19.35 minuuttia per ottelu ja alivoimaa 3.23. Noilla lukemilla hän sijoittuu kyseisissä NHL-puolustajien tilastoissa sijoille 14 ja 11. Alivoimalla blokattujen laukausten (20) tilastossa hän on kolmantena ja kaikkien blokattujen laukausten (51) tilastossa sijalla 20.

Koivu Spurgeon 11.16.17

Spurgeonin SAT-prosentti +7,8 on vähintään 10 ottelua pelanneiden NHL-puolustajien joukossa viidenneksi paras.
Puolustaja
Josh Manson, Anaheim Ducks
Kun loukkaantumiset runtelivat Ducksin puolustusta tällä kaudella, Manson nousi vastuunkantajaksi. Hän on yksi 12:sta tämän kauden NHL-puolustajasta, jotka ovat keränneet vähintään 11 tehopistettä ja pelanneet alivoimaa keskimäärin vähintään kolme minuuttia per ottelu.
Koviksi minuuteiksi lasketaan ne, jotka pelataan parhaita vastustajia vastaan puolustusalueella. Tästä perspektiivistä katsottuna Manson on Anaheimin kärkipuolustaja. Corsica Hockeyn keräämän datan mukaan hän sijoittuu aluealoitusprosentillaan 42,62 vähintään 10 ottelua pelanneiden NHL-puolustajien joukossa sijalle 14 ja on QoC-lukemallaan (Quality of Competition) 50,71 vähintään 100 minuuttia pelanneiden pakkien 12:s.
Vaikka Manson pelaa vaikeassa roolissa, hänen SAT-prosenttinsa +7,4 on vähintään 10 ottelua pelanneista puolustajista kuudenneksi paras.
Maalivahti
Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets
Viime kaudella Vezina Trophyn voittanutta Columbus Blue Jacketsin maalivahti Sergei Bobrovskia on pidetty tämän kauden parhaana NHL-veskarina. Entäpä jos tutkan alla torjuu toinenkin veräjänvartija, jonka tilastot ovat lähes yhtä hyvät?
Bobrovski vie torjuntaprosentillaan 93,5 ykköspaikan vähintään 10 ottelua pelanneiden maalivahtien tilastossa. Hän on GSAA-tilaston (Goals Saved Above Average) toisena lukemallaan 14,10 heti Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevskin (14,49) jälkeen. Bobrovskin QS-prosentti (Quality Start) 65 riittää tilaston kahdeksanteen sijaan (vähintään 10 starttia), kertoo Hockey Reference.

Hellebuyck on torjuntaprosenttitilaston yhdeksäs (92,5), GSAA-tilaston seitsemäs (8,22) ja QS-prosentissa (72,2) Bobrovskin edellä kolmantena, edellään vain Washington Capitalsin Braden Holtby (77,8) sekä San Jose Sharksin Martin Jones (76,5).