Seattle behält souverän

Seattle Kraken pääsi juhlimaan vuoden 2024 Winter Classic -ulkoilmaottelun voittoa maanantaina kotiyleisönsä edessä kukistettuaan hallitsevan mestarin Vegas Golden Knightsin Seattlen T-Mobile Parkissa maalein 3-0.

Samalla Seattle jatkoi voittoputkeaan, joka on nyt viiden ottelun mittainen. Pisteitä Kraken on kerännyt jo yhdeksästä peräkkäisestä ottelusta (7-0-2). Seattle on noussut vireensä myötä jo pisteen päähän Läntisen konferenssin viimeisestä pudotuspelipaikasta, jota pitää toistaiseksi hallussaan Arizona Coyotes.

Kyseessä oli viides peräkkäinen kerta, kun kotijoukkue vei NHL:n ulkoilmaottelun nimiinsä. Viimeisin vierasvoitto on talvelta 2022, jolloin Tampa Bay Lightning kaatoi Nashville Predatorsin Stadium Series -ottelussa Tennesseessä.

Krakenin maanantain kamppailun avainpelaajiin lukeutui hyökkääjä Eeli Tolvanen, joka iski tehot 1+1 ja sai plus-miinustilastoon lukeman +2. Tolvasen kentällinen vastasi isäntien jokaisesta maalista.

Vsport 1 Suomi: Tolvanen vie Krakenin johtoon Winter Classicissa

Illan suurin onnistuja oli kuitenkin Krakenin maalivahti Joey Daccord, joka tarvitsi Winter Classic -otteluiden historian ensimmäiseen nollapeliin 35 torjuntaa. Mukaan mahtui useampi paraatipelastus. Daccord palkittiinkin ottelun ykköstähtenä, Tolvanen kakkostähtenä.

Suomalaishyökkääjä viimeisteli illan avausosuman ja samalla ottelun voittomaalin ajassa 4.50. Krakenin sisäisen pistepörssin kärkimies, puolustaja Vince Dunn ampui kiekon siniviivalta maalille, jonka edessä päivystänyt Tolvanen ohjasi pikkumustan taitavasti ilmasta ohi Vegasin veräjää vartioineen Logan Thompsonin.

Kraken nollasi Golden Knightsin vuoden 2024 Winter Classicissa

– Olemme pelanneet todella hyvää kiekkoa viime aikoina ja keskittyneet saamaan hyvät alut otteluihin. Toivottavasti pystymme jatkamaan tätä rataa, Tolvanen tuumasi.

Tolvasen, Yanni Gourden ja Oliver Bjorkstrandin muodostama kolmikko oli vahvasti esillä myös seuraavissa vaihdoissaan ja onnistui saamaan paineen toistuvasti vieraiden päätyyn. Tolvanen alusti avauserän puolivälissä parikin maalintekopaikkaa ketjukavereilleen, mutta Thompson kesti. Hetkeä myöhemmin suomalaislaituri sai itse loistavan vetotontin muutaman metrin päässä maalista, mutta vastustajan maalivahti oli tälläkin kertaa etevämpi.

Golden Knights loi parhaat paikkansa avauserän lopussa. Jack Eichel katkaisi Brian Dumoulinin syötön Krakenin alueella ja pääsi nokikkain Daccordin kanssa, mutta yhdysvaltalaismaalivahti esti Vegasin tähtisentterin aikeet.

Illan toinen osuma syntyi jälleen erän alussa, tällä kertaa toisen erän ensimmäisillä minuuteilla. Bjorkstrandin vahva paineistus aiheutti kiekonriiston, ja kiekko tuli Tolvaselle, joka kokeili kutiaan kaukaa siniviivan tuntumasta. Gourden tilalle askiin hypännyt Tye Kartye ohjasi maalin edestä, mutta Thompson torjui ensimmäisen yrityksen. Puolustaja Will Borgen pääsi kuitenkin tälläämään paluukiekon lämärillä häkkiin.

SEA-VGK: Daccord torjuu Eichelin yrityksen patjallaan

– Tämä oli uskomaton kokemus, ja saimme näyttää maailmalle, kuinka kova kiekkokaupunki Seattle on. Yleisö oli äänekäs, ja tunnelma oli sähköinen, fiilisteli Borgen.

Kraken loi useamman kelpo paikan toisen erän ensimmäisten minuuttien aikana, mutta kotijoukkueen kolmas osuma sai vielä odottaa. Ivan Barbashovilla oli erinomainen tilaisuus iskeä elintärkeä kavennusmaali Eichelin syötöstä ennen ottelun puoliväliä, mutta viimeistely ontui taas ja Daccord oli tilanteessa hyvin mukana.

Maalivahtipeli oli molemmissa päissä huippuluokkaa ensimmäisten 40 minuutin ajan, mutta Thompson joutui ottamaan Krakenin kolmannen maalin osittain nimiinsä. Suurin syypää oli kuitenkin hyökkääjä Paul Cotter, joka hukkasi pelivälineen alimpana miehenä Gourdelle. Kiekko lipui Thompsonia kohti, ja kanadalaisveskari yritti huitoa kumilätkän sivuun siinä kuitenkaan onnistumatta. Gourde kurkotti kiekkoon ensimmäisenä ja vei Krakenin kolmen maalin karkumatkalle, kun pelikello näytti aikaa 42.10.

Golden Knightsilla oli vielä paikkansa nousta voittokamppailuun mukaan, mutta Daccord ja huono tuurikin pitivät vieraat nollilla. Eichel pääsi lähimmäksi maalintekoa viimeisen kymmenminuuttisen aikana karattuaan puolittaiseen läpiajoon alivoimalla, mutta tällä kertaa ylärima pysäytti supertähden yrityksen. Eichel sai vielä lopussa avotontin Chandler Stephensonin alustuksesta, mutta Daccordin noiduttu hanska teki taas tehtävänsä.

Krakenilla on voittonsa myötä kasassa 39 sarjapistettä. Joukkue on ollut viime aikoina liigan eliittiä etenkin puolustuspäässä, sillä seattlelaisille on tehty viiden ottelun voittoputken aikana vain viisi maalia. Daccord on torjunut voitoista neljä ja päästänyt noissa otteluissa kiekon ohitseen vain neljästi. Viimeisimmän kuukauden aikana Krakenille on tehty vain 27 maalia, joka on ajanjakson toiseksi pienin lukema koko liigassa. Paremmaksi on pistänyt vain Winnipeg Jets, jonka verkko on heilunut tänä aikana 24 kertaa.

– Tämä oli erityinen peli, ja oli upeaa jakaa se faniemme kanssa uskomattomalla näyttämöllä. Tuntui kuin olisin leijunut ilmassa. Oli myös hienoa nähdä, kuinka Yanni, “Borgy” ja “Tolvy” pelasivat niin hyvin, Daccord iloitsi.

Golden Knightsilla taas on ollut yllättäviä hankaluuksia, sillä se on voittanut kuudesta viime ottelustaan vain yhden. Joukkue on kuitenkin Läntisessä konferenssissa kolmantena 49 sarjapisteellään. Edellä olevat Vancouver Canucks ja Colorado Avalanche ovat keränneet yhtä monta pistettä, mutta pienemmillä ottelumäärillä.

– Eilinen oli hieno päivä, kun vietimme sen perheidemme kanssa, mutta tästä ottelusta meidät muistetaan aina häviäjinä, joten tulos on todella iso pettymys. Meillä on hyvä joukkue, mutta emme ole pelanneet huipputasollamme. Meidän täytyy taas löytää tasaisuus otteisiimme, linjasi Vegasin hyökkääjä Jonathan Marchessault.