rask save

Pudotuspeleissä pärjää todennäköisemmin se joukkue, jolla on hyvä puolustus ja keskinkertainen maalivahti, kuin se, jolla on hyvä maalivahti mutta keskinkertainen puolustus.
Tuolle väitteelle saatiin vahvistus keskiviikkona, kun Boston Bruins lähetti Toronto Maple Leafsin kesälomalle voitettuaan Itäisen konferenssin ensimmäisen playoff-kierroksen otteluparin ratkaisevan seitsemännen kamppailun maalein 7-4.

En suinkaan väitä, että Bruinsin Tuukka Rask olisi keskinkertainen maalivahti. Päinvastoin, kauden 2013-14 Vezina Trophy -voittaja on osoittanut tällä kaudella olevansa yhä NHL:n veskareiden eliittiä. Mutta Maple Leafsin Frederik Andersen on ollut parempi maalivahti Toronton ja Bostonin välisessä playoff-sarjassa.
Tai siis oli ennen keskiviikkoa.
Lisää aiheesta: [Boston Bruins jyräsi toiselle kierrokselle]
Kummankaan joukkueen maalivahdilla ei ollut keskiviikon ratkaisevassa seiskapelissä huippuilta, mutta Rask teki tärkeät torjunnat oikeaan aikaan eikä oikeastaan päästänyt yhtään "helppoa maalia". Andersen venyi myös muutamaan huipputorjuntaan, mutta ei pystynyt kannattelemaan joukkuettaan enää niin kuin sarjan aiemmissa otteluissa.
Maple Leafs on malliesimerkki NHL-joukkueesta, jolla on hyvät hyökkääjät ja hyvä maalivahti, mutta keskinkertainen puolustus. Valitettavasti heidän hyvän maalivahtinsa taso notkahti keskinkertaisen puolelle juuri kauden tärkeimmällä hetkellä.
Toronto noudatti kuuliaisesti edellisen ottelun linjaansa, pysyi poissa jäähyboksista ja pelasi hyvää alivoimaa. Ottelu oli seiskapeliksi varsin siisti, sillä molemmille joukkueille vihellettiin kahdeksan minuuttia rangaistuksia. Molemmat joukkueet saivat hyödynnettyä kamppailussa yhden ylivoimamahdollisuutensa.
Mutta parasta erikoistilannepelaamista nähtiin toisessa erässä, kun Toronton Kasperi Kapanen teki yhden tämän pudotuspelikevään hienommista maaleista alivoimalla. Hän voitti Bruinsin Brad Marchandin taistelussa irtokiekosta, ajoi maalille ja veivasi limpun näyttävästi ohi Raskin.

Kun Maple Leafs lähti toiselle erätauolle Kapasen ansiosta 4-3 johtoasemassa, torontolaisfanit elättelivät toiveita siitä, että vuoden 2013 Boston-sarjan seiskapelin peikko karistettaisiin nyt kyydistä lopullisesti.
Sitten onkin aika palata tuohon jutun alussa esitettyyn väitteeseen...
Kun keskiviikon ottelun päätöserää oli pelattu vain reilu minuutti, Torey Krug iski Bostonin tasoihin laukauksella, jonka Andersen olisi "normipäivänään" taatusti poiminut. Noin neljä minuuttia myöhemmin saatiin näyte siitä keskinkertaisesta puolustuspelaamisesta, joka ei vain yksinkertaisesti riitä taalaliigan tosipeleissä. Toronton puolustaja Jake Gardiner katseli aitiopaikalta, kun Bostonin Jake DeBrusk viiletti oikeasta laidasta läpi ja iski taululle lukemiksi 5-4.
Gardiner ja hänen pakkiparinsa Nikita Zaitsev nousivat ottelun surullisen hahmon ritareiksi, sillä he olivat jäällä myös Bruinsin 6-4 maalin aikana. Zaitsev hävisi päädyssä kaksinkamppailun Marchandille, joka tyrkkäsi kiekon Patrice Bergeronille. Kun myös Gardiner haahuili maalin takana, Bergeron syötti maalin eteen luistelleelle David Pastrnakille, joka teki pienen harhautuksen ja löi laatan pussiin. Tilanteesta auttamattomasti myöhässä ollut Gardiner yritti vielä syöksyä tshekkihyökkääjän vedon tielle, mutta temppu oikeastaan vain häiritsi Andersenia, joka ei saanut kauhottua kiekkoa räpyläänsä.

Zaitseville kirjattiin ratkaisuottelussa plus-miinussarakkeeseen -2 ja Gardinerille hyytävä -5.
Andersen sai tilastoihin 29 torjuntaa ja torjuntaprosentin 82,9. Hän on pelannut NHL-urallaan playoffeissa nyt kolme seiskapeliä ja hävinnyt ne kaikki - päästettyjen maalien ottelukohtaisella keskiarvolla 4,51 ja torjuntaprosentilla 84,0.
Toisaalta kun pelataan elämästä ja kuolemasta, maalikeskiarvot ja torjuntaprosentit voidaan heittää ikkunasta pihalle. Veskarin on pystyttävä venymään tärkeisiin torjuntoihin oikeaan aikaan. Siihen Rask pystyi keskiviikkona, mutta Andersen ei.
Bruins antoi Maple Leafsille oppitunnin siitä, että playoff-ottelussa pitää taistella loppuun asti, täydet 60 minuuttia. Kun Marchand iski kiekon vielä kertaalleen tyhjiin, Boston voitti kolmannen erän 4-0, seitsemännen ottelun 7-4 ja koko ottelusarjan voitoin 4-3.
Vaahteranlehdet voidaan ehkä jo ylentää oppipojista kisälleiksi, mutta mestariksi on vielä matkaa. Bruinsilla se matka lyheni juuri yhden etapin verran.