Skip to main content

Hammer time

Teksti Risto Pakarinen
Det är inte varje dag Niklas Hjalmarsson gör mål. Den här säsongen har han gjort ett mål, i mitten av december mot Calgary. I sina 239 grundseriematcher har Hjalmarsson gjort sju mål, och 40 poäng.

Den här säsongen har han 8 poäng och är på väg mot ungefär 15 poäng, vilket är helt normalt för killen från Russnäs, en by utanför Eksjö, en liten stad sex mil från Jönköping. Hjalmarsson är inte den som gör mål, han är det som garanterar att motståndaren inte gör mål.

I hans värld är det hårt arbete som gäller.

Det har han hemifrån.

Niklas Hjalmarsson
Defense - CHI
GOALS: 1 | ASST: 8 | PTS: 9
SOG: 50 | +/-: 8
När Hjalmarsson fick sin dag med Stanley Cup förrförra sommaren, var ett av de ställen som han ville ta bucklan till på andra sidan den stora vägen, bara en kilometer från husen i Russnäs. Det var en såg där hans pappa jobbade, och Niklas ville ge pappas jobbarkompisar en chans att se den berömda bucklan.

Stämningen i matsalen var lite tyst, lite blyg. Alla var glada, och de var glada för Niklas skull, men ingen visste riktigt vad de skulle göra, så alla bara skrattade och applåderade när Hjalmarsson (den yngre) lyfte Stanley Cup ovanför sitt huvud så att den nästan nuddade matsalens tak.

Till slut frågade Niklas om någon ville komma och testa lyfta bucklan.

“Du,” sa han, och pekade på en kille längst bak. “Min gamla klasskompis, kom igen nu”.

Själva byn i Russnäs är liten, med bara ett halvt dussin hus längs en liten väg som slutar vid det sista huset. Där ligger Hjalmarssons rötter, där bor hans föräldrar, farmor, faster och kusiner och håller koll på hur det går för grabben.

Och det går bra.

Den här säsongen har han snittat 20:33 minuter istid per match, femte mest i Chicago, efter stjärnorna Duncan Keith, Brent Seabrook och lagkaptenen Jonathan Toews. På spel i numerärt underläge är det bara Seabrook som har mer istid än Hjalmarsson. Blackhawks har dock lite att jobba på med sitt penalty kill som ligger under 80 procent.

Dessutom tar Hjalmarsson nästan inga utvisningar alls själv. Den här säsongen har han fått fyra två minuters utvisningar, hans rekord är 39 från förra säsongen då han blev avstängd två matcher efter att ha tacklat Jason Pominville i ryggen så hårt att Sabres-forwarden fick bäras ut på bår.

– Det är aldrig kul att ha orsakat något sådant, men jag tänker inte på det så mycket. Jag tycker dock att spelarna är lite mer försiktiga med att tackla när en annan spelare är i ett svårt läge, säger Hjalmarsson.

– Man försöker att använda klubban lite mer aktivt om man ser att motståndaren inte ser tacklingen.

Sedan 2009-10, Hjalmarssons första fulla NHL-säsong (han spelade 34 matcher 2007-09) har bara fem svenska utespelare spelat i fler matcher än han. Bara fem svenska utespelare har en bättre plus/minus-statistik än Hjalmarssons +30 i 239 matcher.

För några veckor sedan ledde Hjalmarsson hela NHL i antal blockerade skott. Just nu är han på fjärde plats i den statistiken.

– Jag är stolt över det. Det gör att jag bara vill blockera flera skott och fortsätta ligga på topp.

Author: Risto Pakarinen | NHL.comin kirjeenvaihtaja

Katso lisää

NHL on päivittänyt tietosuojakäytäntöään, joka astuu voimaan 27.02.2020. Suosittelemme, että luet sen huolellisesti läpi. NHL käyttää evästeitä, majakoita ja muita vastaavia verkkopalvelimia tietojen keräämiseen. Vierailemalla NHL:n sivustoilla tai käyttämällä muita verkkopalveluja hyväksyt palveluehtomme sekä tietosuoja- ja evästekäytäntömme.