Washington Capitals väänsi tärkeän niskalenkin Pittsburgh Penguinsista ja vei Itäisen konferenssin toisen kierroksen playoff-sarjan viidennen ottelun nimiinsä maalein 6-3. Tappioasemasta päätöserään lähtenyt kotijoukkue iski kiekon vielä neljä kertaa vieraiden nuottaan, ja homma oli sitä myöten selvä.

Penguins sai kamppailuun erinomaisen alun, kun se meni johtoon reilun kahden minuutin pelin jälkeen puolustaja Jamie Oleksiakin pudotuspelikevään ensimmäisellä osumalla. Syöttäjiksi merkittiin Derick Brassard ja Justin Schultz (0+2).
Isännät eivät kuitenkaan lannistuneet tilanteesta, vaan latoivat kaksi osumaa alle 40 sekunnissa. Ensin John Carlson täräytti ylivoimalla Capitalsin tasoihin, ja hetkeä myöhemmin Brett Connolly onnistui yllättämään Matt Murrayn (26 torjuntaa) hieman helponnäköisesti ja viemään joukkueensa 2-1 johtoon.
Jäähyt nousivat toisessa erässä merkittävään osaan. Murhaavalla ylivoimaprosentilla runkosarjassa operoinut Penguins näytti, miksi sitä vastaan pelatessa kannattaa pysyä poissa jäähyaitiosta. Kun Capitalsin kapteeni Aleksandr Ovetshkin kärsi huitomisesta saamaansa rangaistusta, Sidney Crosby ohjasi Phil Kesselin (0+2) laukauksen ohi Braden Holtbyn (36 torjuntaa).
Lisää kylmää vettä Capitalsin niskaan kaatoi Patric Hörnqvist, joka runnoi niin ikään ylivoimalla maalin edustalta kiekon jälleen Holtbyn ohi. Tällä kertaa jäähypenkkiä oli kuluttamassa Devante Smith-Pelly, jolla oli erän aikana muutenkin suuria vaikeuksia pysyä pelin tempossa mukana. Toisen erän laukaukset (18-5) kertoivat karua kieltään vieraiden dominoinnista.
Moni ei tässä vaiheessa enää uskonut isäntien mahdollisuuksiin, sillä sen verran tiukka oli Mike Sullivanin luotsaaman Penguinsin ote kamppailussa.
Mutta Jevgeni Kuznetsov (1+2) oli eri mieltä. Venäläissentteri karkasi heti päätöserän alussa puolittaiseen läpiajoon ja ujutti kiekon taitavasti Murrayn suojusten kautta verkon perukoille.
Ottelun sankariksi noussut Kuznetsov oli järjestelemässä erän lopussa myös isäntien johto-osumaa, jonka viimeisteli Jakub Vrana (1+2).
- Hieno voitto meiltä. Yritin tilanteessa vain pysyä valppaana. Alex (Ovetshkin) teki hyvän esityön ja löysi minut syötöllään. Ottelut ratkeavat välillä pieniin asioihin ja pomppuihin. Tällä kertaa ne pomput olivat meidän puolellamme, Vrana kertasi.
Penguins haki vimmatusti tasoitusosumaa ilman maalivahtia, mutta riskinotto kostautui, kun sekä T.J. Oshie että Lars Eller kaunistelivat loppulukemia lyömällä kiekon tyhjään rysään.
- Näkisitpä, millainen henki pukuhuoneessamme tällä hetkellä on. Jokainen meistä haluaa laittaa kaiken likoon, jotta pystyisimme kaatamaan Penguinsin, Kuznetsov hehkutti kamppailun jälkeen.
Pittsburghin suomalaispuolustaja Olli Määtälle avautui erän loppuhetkillä lähes avopaikka, mutta laukaus painui ohi maalin. Määttä pelasi kuitenkin kokonaisuudessaan kelpo ottelun.
- Uskon joukkueemme kykyyn nollata tilanne ja nostaa itseluottamuksemme sille tasolle, että pystymme voittamaan kuudennen ottelun. Tämän illan esitys oli meiltä hyvä, vaikka lopputulos ei ollutkaan mieleinen. Meidän täytyy poimia kamppailusta hyvät asiat ja hyödyntää niitä jälleen seuraavassa ottelussa, Penguinsin päävalmentaja Sullivan totesi.
Ottelusarjaa voitoin 3-2 johtavalla Capitalsilla on maanantaina kaikkien aikojen tilaisuus karistaa Penguins-demoni harteiltaan ja katkaista sarja Pittsburghissa.