tarasenko_armsup_wc_16x9

Chicago Blackhawks jäi pahasti jalkoihin Busch Stadiumilla pelatussa Winter Classic -ulkoilmaottelussa, kun isäntäjoukkue St. Louis Bluesin Vladimir Tarasenko pääsi vauhtiin. Hän iski kolmannessa erässä kaksi maalia vajaan kahden minuutin aikana, ja tilanne oli kotijoukkueen hyväksi 3-1. Alexander Steen viimeisteli tyhjään maaliin loppunumeroiksi 4-1.

Chicagon kapteeni Jonathan Toews kertoi ottelun aattona, että heidän taktiikkansa on mennä nopeasti johtoon ja pakottaa St. Louis takaa-ajoasemaan. Suunnitelma näytti toimivan, sillä ottelua oli pelattu vain minuutti ja kaksi sekuntia, kun Blackhawksin puolustaja Michael Kempny sujautti kiekon Jake Allenin selän taakse ja teki kauden toisen osumansa. Kempnyllä oli tuuriakin matkassa, sillä kiekko osui Allenin ranteeseen ja kimposi siitä maaliin.

Kempnyn maali on toiseksi nopein, mitä ulkojäällä pelatuissa NHL:n runkosarjan otteluissa on tehty. Hänen edellään on vain Pittsburgh Penguinsin Colby Armstrong, joka teki vuoden 2008 talviklassikossa Buffalo Sabresia vastaan avausmaalin 21 sekunnin pelin jälkeen.

Kempnyn maali oli ensimmäisen erän ainoa osuma.

Toisen erän jälkeen tilanne oli 1-1. Bluesin sentteri Patrik Berglund sai maalin edustalle nappisyötön Jay Bouwmeesteriltä ja veti rystyltä kiekon maaliin ohi Corey Crawfordin, kun erää oli pelattu vajaat kahdeksan minuuttia.

Berglundin maalin jälkeen stadionin portaita laskeutui mies, joka heilutti oikeassa kädessään valkoista pyyhettä. Hän oli Towel Man (Pyyhemies) eli Ron Baechle, joka on viimeiset 16 vuotta ollut jokaisessa Bluesin kotiottelussa ja aina maalin jälkeen noussut omalta paikaltaan ja kävellyt katsomon portaat alas pyyhettä heiluttaen. Häntä saattelivat yleisön "Let's Go Blues" -huudot.

Tarasenko teki ottelun ensimmäisen ja kauden 17. maalinsa, kun kolmatta erää oli pelattu hieman yli 12 minuuttia. Hänelläkin oli onnea mukana, sillä kiekko pomppasi Chicagon puolustajan Niklas Hjalmarssonin luistimesta maaliin, kun hän yritti syöttää kiekon Jori Lehterälle.

Ottelun ykköstähdeksi valitun Tarasenkon toinen maali oli sitten hänelle tyypillinen terävä ja tarkka ranneveto. Lehterä ja Robby Fabbri saivat syöttöpisteen maaliin.

• Ketjukaverit alustivat minulle hyvän maalipaikan. Tämä oli meille tärkeä voitto, ja olen iloinen maaleistani, Tarasenko myhäili ottelun jälkeen.

Kapteeni Alex Pietrangelo puolestaan kehui, että Tarasenko otti ottelun haltuunsa ja hyydytti vastustajan.

Talviklassikkoa uhannut rankkasade kiersi St. Louisin keskustan ja vain ensimmäisen erän ajan kestänyt tihkuinen sade sekä sumu olivat kiekkofanien kiusana. Ne eivät tuntuneet haittaavan sen enempää pelaajia kuin fanejakaan, joita oli paikalla täysi tupa, 46 556.

• Ensimmäinen erä on vähän hankala, koska sade kasteli mailat. Mutta kun sade loppui, pelaaminen oli paljon helpompaa, Bluesin kapteeni Alex Pietrangelo kertoi.

Blues pelasi kautta aikojen ensimmäisen ulkoilmaottelunsa, Blackhawks puolestaan on pelannut viisi ulkopeliä, joista se on hävinnyt neljä. Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet nyt neljä kertaa, ja voitot ovat tasan 2-2.

Ottelun sankariteko:
Joukkuekavereiden mielestä Vladimir Tarasenkon toinen maali antoi heille tilaa hengittää. Chicago tunnetusti tulee kovaa ottelun lopussa, ja Bluesin oli helpompi pelata kahden maalin johtoasemassa.

Sanottua:
- Juuri nyt olemme ylpeitä siitä, kuinka pelasimme. Syöttöpeli onnistui varmaan paremmin kuin kertaakaan aikaisemmin tällä kaudella. Olimme toistemme tukena. Jokainen liikkui hyvin jäällä ja hakeutui vapaisiin paikkoihin. Tiesimme, että jää on se mikä se on, ja siksi pidimme huolen siitä, että joku oli aina paikalla, jos kiekko pomppi oudosti, Bluesin hyökkääjä Alexander Steen kertasi ottelun kulkua.

• Kiekko pomppi toisinaan arvaamattomasti, mutta yritin hidastaa peliä ja napata kiinni niin monta kiekkoa kuin mahdollista. Itse asiassa täällä oli helpompi nähdä kiekko kuin monissa halleissa. Useissa halleissa on tummia värejä tai sinisen eri sävyjä, ja usein laukaukset hukkuvat istumien sekaan, Bluesin maalivahti Jake Allen selitti.

Hyvä tietää:
Bluesin Ken Hitchcock valmensi nyt ensimmäisen kerran NHL:n ulkoilmaottelussa, mutta hänellä on aikaisempaa kokemusta ulkopelistä. Hän kertoi paikalliselle medialle valmentaneensa junioreita Kanadassa vuonna 1985 ja vieneensä eräänä talvena junnut Saskatchewanin vankilaan ulkopeliin. Juniorit halusivat pitää hauskaa, vangit voittaa. Niinpä junnut eivät uskaltaneet tehdä maaleja, etteivät vastustajat olisi hermostuneet.

Hitchcock kävi hattukaupassa ostoksilla ennen maanantaista ottelua. Myyjä oli suositellut hänelle sombreroa, mutta hänen omasta mielestään hän on "jo tarpeeksi pyöreä muutenkin". Hatuksi valikoitui stetsonin tapainen hattu. Pelaajat saivat ennen ottelua äänestää, onko hattu sellainen, että se päässä kehtaa mennä jäälle.