aho 2 4-25

Carolina Hurricanesin suomalaissentteri Sebastian Aho ja tanskalaismaalivahti Frederik Andersen ovat lähettämässä New York Islandersia varhaiselle kesälomalle. Hurricanes johtaa Islandersia vastaan käymäänsä pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelusarjaa jo voitoin 3-0.

Islanders ei pystynyt kääntämään sarjan kulkua edes kotihallissaan, vaan vieraat poistuivat Long Islandin yöhön voittajina. Aho vastasi lukemin 3-2 päättyneen kamppailun voittomaalista.

Aho on Hurricanesin pudotuspelihistorian ykkönen niin maaleissa (25), syöttöpisteissä (36) kuin tehopisteissä (61). Suomalaisten NHL-pelaajien historiatilastossa hän nousi maalintekijänä Valtteri Filppulan rinnalle kuudenneksi. Tilaston ykköspaikka on vielä kaukana, sillä viisinkertainen Stanley Cup -voittaja Jari Kurri iski urallaan 106 osumaa pudotuspeleissä.

Torstaisen voitto-osuman Aho teki toisessa erässä Andrei Svetshnikovin ja Jalen Chatfieldin syötöistä.

– Se oli hyvä peli. Svetshnikov tuli viivan yli ja antoi poikittaissyötön. Ammuin nopeasti. Ei ollut kaikista kovin kuti, mutta yllätti vastustajan veskarin. Iso maali siihen paikkaan, Aho kertasi.

Hurricanesin ja sen edeltäjän Hartford Whalersin historiassa vain Rod Brind’Amour – joukkueen nykyinen päävalmentaja – on tehnyt enemmän pudotuspelien voittomaaleja kuin Aho, jolle torstain onnistuminen oli viides. Lisäksi Aho on Hurricanesin ja Islandersin välisen ottelusarjan ainoa pelaaja, joka on tehnyt useamman kuin yhden maalin.

NYI-CAR: Aho laukoo Hurricanesin kahden maalin johtoon

Teuvo Teräväinen kirjautti torstaina yhden syöttöpisteen, kun taas Jesperi Kotkaniemellä on ottelusarjan pistetili vielä avaamatta. Kotkaniemi oli erityisen mielissään Carolinan viimeistelemästä avausmaalista.

– Hyvä, että saatiin eka maali nopeasti. Kun pelataan pleijareita vieraissa, kiva saada jännitys pois tekemällä eka maali. Saatiin peli rullaamaan, Kotkaniemi sanoi.

Andersenilta viileää maalivahtipeliä

Carolinan veräjänvartija Andersen on yksi tasoeroa Hurricanesin ja Islandersin välille rakentaneista pelaajista. Hän on ollut voittava maalivahti kaikissa kolmessa ottelussa. Päästettyjen maalien ottelukohtainen keskiarvo on 2,01 ja torjuntaprosentti 92,2.

Kukaan muu maalivahti ei ole aloittanut pudotuspelikevättä kolmella perättäisellä voitolla Hurricanesin väreissä. Organisaation historiassa täytyy palata Whalersin aikoihin ennen kuin parempi saavutus löytyy: Mike Liut avasi playoffit neljän voiton putkella vuonna 1986 eli 38 vuotta sitten.

Torstaina Andersen oli 29 kertaa Islandersin laukauksen tiellä.

– Hän oli uskomattoman hyvä. Viisi minuuttia ennen loppua hän esitti loistavan torjunnan. Uskomatonta, että hän sai jostain kätensä kiekon eteen. Hän on ollut paras pelaajamme, ja uskomme häneen, Svetshnikov ylisti.

NYI-CAR: Nurin mennyt Andersen pysäyttää kiekon hanskallaan

Andersen suhtautuu onnistumisiinsa pohjoismaisen viileästi.

– Ajattelen aina vain seuraavaa laukausta, koska on tärkeää pitää keskittyminen yllä. Ajattelutapani on aina sama. Ei ole väliä, kuinka paljon laukauksia tulee. Joukkueena yritämme pelata samalla tavalla joka ilta. Niin meillä on parhaat mahdollisuudet voittaa. Pyrimme pysymään tilanteissa läsnä ja nauttimaan pelaamisesta, kertoi Andersen.

Islanders luotti kahdessa ensimmäisessä ottelussa Semjon Varlamoviin. Kolmannessa kamppailussa torjuntavuoron sai Ilja Sorokin. Valinta ei osunut nappiin, sillä 11 kertaa torjunut Sorokin otettiin vaihtoon kolmannen takaiskun jälkeen.

Aho toivoo Hurricanesin vain parantavan

Torstaisessa kamppailussa Hurricanesin puolustaja Brent Burns aloitti maalinteon ennen viiden minuutin täyttymistä. Syöttöpisteet saivat Martin Necas ja Teräväinen. Pian ensimmäisen erän puolivälin ylityttyä Dmitri Orlov tuplasi johdon Svetshnikovin ja Jake Guentzelin syötöistä.

Pierre Engvall toi toisessa erässä Islandersin maalin päähän. Aho palautti kahden maalin vierasjohdon ajassa 27.14. Brock Nelson teki isäntien toisen kavennusmaalin toisen erän lopulla, mutta eväitä tasoitukseen ei koskaan kotijoukkueelta löytynyt.

NHL:n pudotuspelien historiassa vain neljä joukkuetta on noussut 0-3 tilanteesta ottelusarjan voittoon. Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että Islanders pääsisi mukaan tuohon harvalukuiseen joukkoon.

– Ollaan pelattu kolme aika ehjää peliä. Täytyy vain pitää sama yllä, Kotkaniemi totesi.

Aho tiedostaa, kuinka suuri näytön paikka Islandersilla on kotiyleisönsä edessä lauantaina. Keskushyökkääjän mielestä Hurricanes tarvitsee esityksiinsä vielä napsun lisää.

– Meiltä vaaditaan sarjan paras peli. Vastustaja laittaa kaikkensa peliin, kun sillä on kausi katkolla. Meidän täytyy olla siihen valmiita ja yrittää vain parantaa omaa pelaamista, Aho ohjeisti.