nyr 2-18

New York-lagen Islanders och Rangers bjöd på fortsatt show när andra halvan av 2024 Navy Federal Credit Union NHL Stadium Series gick av stapeln under söndagskvällen, svensk tid. En kontinuerligt svängig match slutade till sist i 6-5-seger på övertid för Rangers, med avgörandet signerat Artemi Panarin. Detta efter att Rangers hämtat upp ett 3-5-underläge i den tredje perioden.

Och det var en nöjd Rangers-tränare i Peter Laviolette som mötte media efter matchen.

– Omständigheterna var perfekta, sade Laviolette. Isen var utmärkt, vädret var kanon och vi såg två lag som gav allt de hade. De hade sina stunder, vi hade våra stunder, matchen går till övertid och vi får ett enormt viktigt mål från Panarin.

NYI-NYR: Panarin forcerar in pucken över mållinjen

Hos Islanders stod Noah Dobson för tre assist, Brock Nelson bokfördes för ett mål och en assist och svenske forwarden Pierre Engvall skrev in sig i poängprotokollet tack vare en assist. För Rangers handlade mycket om Vincent Trocheck (två mål, en assist) och övertidshjälten Panarin (mål, två assist).

Rangers-svenskarna Mika Zibanejad och Erik Gustafsson noterade dessutom varsitt mål, där Zibanejads fullträff innebar kvittering 5-5 i slutet av den tredje perioden.

Islanders tränare Patrick Roy var förstås inte nöjd med den tappade ledningen, men valde ändå att fokusera på det positiva.

– Vi gjorde mycket bra saker. När man ser till spelet i fem mot fem, vilket är hur vi vill spela, tyckte jag vi gjorde det bra. Ur den aspekten gjorde vi en bra match.

På svenska: Gustafsson med tidigt ledningsmål i Stadium Series

Den på förhand uppskrivna målvaktskampen mellan mångåriga vännerna Ilya Sorokin och Igor Shesterkin kom dock av sig. De ryska burväktarna fick nöja sig med 84,2 (Sorokin) respektive 87,8 (Shesterkin) i räddningsprocent.

Att döma av Sorokins ord inför pucksläpp tog de dock sannolikt med sig en hel del från upplevelsen, båda två:

– Jag kan tydligt minnas att vi satt och åkte buss tillsammans när vi båda var 16 år gamla. Året därpå var det dags för draften och Rangers draftade Igor och Islanders draftade mig. Vi sa det redan då att vi en dag skulle spela mot varandra i NHL. Det var en otroligt lång väg fram. Men nu är vi båda här. Det är rätt häftigt.

Rangers rivstartade matchen och tog ledningen redan efter 1:28 i form av ett rungande slagskott signerat Erik Gustafsson, men Islanders svarade – och gjorde det rejält. Brock Nelson snärtade dit 1-1-kvitteringen efter 4:20 och innan fansen som befann sig på MetLife Stadium i New Jersey egentligen förstått vad som skett, hade hemmalaget ökat på till 3-1 efter mål från Bo Horvat (7:18) och Mathew Barzal (7:34).

Barzals mål, ett vältajmat instick med klubben i samband med ett flygande anfall, registrerades som ett powerplay-mål – om än ett icke-traditionellt sådant sett till hur det kom till.

Mer traditionellt var det powerplaymål som Anders Lee stod för 1:03 in på den andra perioden. Perfekt positionerad för att skydda Shesterkin – och relativt omarkerad – kunde Lee styra in ett välplacerat skott från Pierre Engvall som roterat upp till blålinjen.

Lee med vackert mål i powerplay

I ledning 4-1 tycktes dock Islanders ta foten av gaspedalen – vilket Rangers identifierade och utnyttjade.

Vincent Trocheck styrde in 2-4-reduceringen för Rangers i numerärt överläge efter 5:36 och samme Trocheck reducerade ännu en gång med 1:36 kvar att spela av perioden då han påpassligt höll sig framme vid Sorokins högra stolpe i samband med en tilltrasslad situation runt målburen.

Upplagt för en fortsatt jakt på kvittering för Rangers i tredje perioden? Just så.

Islanders back Alexander Romanov vispade visserligen in 5-3 redan 1:53 in på den tredje perioden, fint framspelad av backkollegan Noah Dobson som i samband med målet noterade sin tredje assist för kvällen.

Men Rangers hade fått vittring efter den starka forceringen i slutet av den andra perioden – och bjöd på en ännu starkare forcering i slutakten. I numerärt överläge och med målvakten modigt utplockad för att skapa ytterligare överläge – beslutet signerat coach Laviolette – kunde Chris Kreider styra in 4-5-reduceringen med 4:08 kvar att spela.

Efter att Islanders ådragit sig ytterligare en utvisning dröjde det inte länge innan Mika Zibanejad kunde dunka in 5-5-kvitteringen via ett direktskott, fint framspelad av Adam Fox vars skottfint frös Sorokin mitt i rörelsen.

– Jag hade inte så många lägen när vi försökte pressa på, så det var skönt att kunna hjälpa till lite, sade Zibanejad. Coolt att få göra mål i en utomhusmatch och just att vi även vinner gör det ju ännu mer speciellt. Jag visste nästan hela vägen att jag skulle få pucken när den kom upp till 'Foxy' där.

På svenska: Zibanejad kvitterar i slutet av tredje

Redan tio sekunder in på övertidsperioden kunde sedan Panarin bryta en nonchalant passning från Dobson och skicka in 6-5 för Rangers; ett mål som krävde videogranskning innan det godkändes då Dobson glidit in i stolpen och fått målburen att flytta på sig.

När målet väl bekräftats visste jublet på läktarna inga gränser.

– Jag måste säga att atmosfären var helt elektrisk, sade matchhjälten Panarin via en översättare. Jag kan inte jämföra det här med något annat. Jag hade tårar i ögonen med hur enormt stort allt var. Jag vill verkligen tacka våra fans för den elektriska stämningen och den våg av känslor som träffade mig.