AP24137531658289

Tre Kronor befäste sin serieledning i Grupp B när man under torsdagen inkasserade sin fjärde raka seger i 2024 års upplaga av ishockey-VM. För motståndet den här gången stod Kazakstan, som besegrades med stabila 3-1 i en match där Sverige kontrollerade spelet från start till mål.

Marcus Johansson, Linus Johansson och Fabian Zetterlund blev målskyttar för gulklädda Sverige, som även vann skotten med 44-11. Samuel Ersson fanns mellan stolparna och bokfördes för en räddningsprocent på 90,91.

Marcus Johansson öppnade målskyttet för Sverige när han i samband med ett flygande anfall tog emot pucken från André Burakovsky och skickade in pucken mellan benskydden på Kazakstans målvakt Nikita Boyarkin. Resultatet stod sig perioden ut, trots kraftigt spelövertag och fördel 15-1 för Sverige i skottstatistiken.

– Det tog ett tag för oss att komma in i det, sade Johansson till Viaplay i den första periodenpausen. De är skickliga och deras målvakt spelar bra, vi har haft lägen att göra ett par kassar till.

Det egna målet var han dock inte särskilt stolt över:

– Det är en felträff som går in... bara att tacka och ta emot.

Trots dubbla möjligheter i powerplay – ett i första perioden, ett i andra perioden – lyckades inte blågult öka på ledningen ytterligare… förrän det blev dags att spela numerärt underläge.

Då, med 15:08 på klockan i andra perioden, klev Linus Johansson fram och pricksköt in sitt första mål i VM-sammanhang. Johansson, till vardags lagkapten för Färjestad BK i SHL, tog emot pucken från Jesper Frödén, skrinnade upp längs vänsterkanten och hittade samma lucka som Johansson den äldre i första perioden; mellan benskydden på Boyarkin.

– Jäkligt kul att få göra mål, sade Johansson. Skönt att få 2-0 också med tanke på att vi spelat bra rätt många minuter här.

2-0 stod sig fram till 1:51 in på den tredje perioden då Fabian Zetterlund skickade in sitt första mål (och poäng) för årets VM-turnering, assisterad av Isac Lundeström.

Kazakstan snyggade sedan till siffrorna till 3-1 då backen Adil Beketayev dunkade upp pucken i nättaket från snäv vinkel till höger om Ersson. Philadelphia Flyers-målvakten gick därmed miste om möjligheten att hålla sin första nolla iförd Tre Kronors tröja.

– En tålamodsprövning, beskrev förbundskapten Sam Hallam matchen. Jag tror att vi var 30 sekunder i försvarszon i första perioden och kanske tre (sekunder) i andra perioden så... det är en jäkla utmaning. Det hade kunnat stå 6-0, 7-0 efter två perioder, det hade inte varit konstigt sett till mängden chanser vi skapar.

– Men det är en seger. Vi ser mycket bra saker i offensiv zon. Sedan får vi inte se hela vårt spel för det blir inte den typen av match.

Efter fyra matcher i VM befinner sig Marcus Johansson (sex poäng, 3+3) och André Burakovsky (2+4) fortsatt i delad ledning i den interna poängligan för Sverige.

Tre Kronors nästa match i turneringen går av stapeln lördagen den 18 maj då man ställs mot Lettland. Den matchen börjar 12.20 och sänds, likt övriga matcher, på Viaplay.

ÖVRIG VM-HOCKEY – TORSDAG 16 MAJ

Finland – Österrike 2–3

Turneringens stora skrällgäng Österrike fortsätter att plocka poäng mot stornationerna. Efter att ha hämtat upp ett 1-6-underläge till 6-6 i tredje perioden mot Kanada (i en match man sedan förlorade på övertid), bjöd Österrike på ännu en chock under torsdagen då man vände underläge 0-2 till seger 3-2 på ordinarie tid mot Finland. Saku Mäenalanen och Oliver Kapanen nätade för Finland i första perioden, varpå Mario Huber reducerade för Österrike i andra perioden. När Thimo Nickl kvitterade till 2-2 halvvägs in på tredje perioden utbröt jubel i arenan - ett jubel som sedan steg till orkannivå när Benjamin Baumgartner skickade in 3-2 med 0,1 sekunder kvar att spela av den tredje perioden.