ovechkin 32719

Washington Capitals gjorde i natt ett litet ryck i Metropolitan Division. Via 4-1 mot Carolina Hurricanes samtidigt som New York Islanders föll har nu Capitals en trepoängsledning i divisionen.

Capitals, Islanders och Pittsburgh Penguins slåss om divisionstiteln. Hurricanes har fortfarande chans att blanda sig in, men får betydligt svårare att göra det efter nattens resultat. Capitals gjorde segerrycket hemma i Capital One Arena i den tredje perioden. Med 1-1 på tavlan gav Alex Ovechkin hemmalaget ledningen när han pangade in sitt 49:e mål för säsongen efter 4:31.
Ovechkin är nu bara ett ifrån att nå 50 för åttonde gången i sin karriär. Caps var inte klara efter ryssens mål. Efter 11:16 gjorde John Carlson 3-1 och med 2:27 kvar fastställde Nicklas Bäckström slutresultatet.
- Jag hade många chanser ikväll, men fick till slut in en puck. Det var ett viktigt mål och jag är glad över segern, säger Ovechkin som varit mållös de fyra senaste matcherna.

WSH-CAR: Ovechkin ikapp Shanahan

Ovechkins mål var hans 656:e i karriären vilket är 13:e flest genom tiderna tillsammans med Brendan Shanahan.
Carolinas förlust innebär att de både Montreal Canadiens och Columbus Blue Jackets närmade sig dem i wild card-racet. Blue Jackets besegrade i natt Islanders med 4-0 hemma i Nationwide Arena. Segern hjälpte dels Capitals till utökad divisionsledning men också Blue Jackets som nu bara är två poäng ifrån Canadiens och tre ifrån Hurricanes.
Blue Jackets målvakt Sergei Bobrovsky höll sin andra raka nolla via 26 räddningar.
- Det är en lagsport. Jag är en del av det här laget. Det är viktigt hur laget spelar framför mig och jag försökte göra mitt bästa för att hjälpa laget att vinna, säger Bobrovsky.
Här är summeringen från nattens matcher:
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 8-4 (5-1, 3-2, 1-0)
Oilers var tvungna att vinna för att fortsätta ha slutspelschans, och det gjorde vad de kunde hemma mot Kings. Leon Draisaitl och Ryan Nugent-Hopkins blev båda hat trick-skyttar i målkalaset. Duon blev den första i Oilers sedan den 20 december 1985 att göra hat tricks i samma match, då var det Jarri Kurri och Paul Coffey.
RNH gjorde sitt hat trick redan i den första perioden där Oilers gick ifrån till en 5-1-ledning. 25-åringen gjorde 1-1, 4-1 och 5-1 för sitt tredje hat trick i karriären. Draisaitl ville inte vara sämre. Tysken gjorde sitt 44:e, 45:e och 46:e mål för säsongen. Hans första i matchen kom i den första perioden innan han fyllde på med ett i den andra och ett i den tredje. Hat tricket var Draisaitls första i NHL-karriären.
Connor McDavid låg bakom fyra av målen (1+3) och är nu uppe på 112 poäng den här säsongen, personbästa för nummer 97.
Segern innebär att Oilers är fem poäng från ett wild card i Western Conference med sex matcher kvar att spela. Kan storstjärnornas formtopp hjälpa dem klättra hela vägen?

EDM-LAK: Draisaitl gör sitt första hat trick i NHL

Montreal Canadiens - Florida Panthers 6-1 (3-0, 2-0, 1-1)
Canadiens gjorde sitt för att behålla sitt wild card. Via sex mål framåt hemma Bell Centre håller det avståndet mot Blue Jackets och tog dessutom in en poäng på Hurricanes.
Montreal gjorde tre mål på nio skott i den första perioden. Tomas Tatar gjorde 1-0, Brett Kulak 2-0 innan Tatar blev målskytt igen. Målkalaset fortsatte i den andra när Artturi Lehkonen gjorde 4-0 och Phillip Danault 5-0.
Frank Vatrano reducerade för gästerna i den tredje innan Max Domi fastställde slutresultatet till 6-1. Carey Price räddade 33 skott för Montreal som tagit poäng i fem raka (4-0-1).
I och med förlusten är Panthers borträknat från slutspel.
Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
I det viktiga mötet om ett wild card drog hemmalaget Coyotes det längsta strået och satte sig i förarsätet bland västlagen som vill in. Matchens enda mål kom i den tredje perioden genom Nick Cousins som hittade rätt i powerplay.
Segern tog Coyotes närmare Colorado, det skiljer tre poäng mellan lagen efter i natt. För Chicago sved förlusten som innebar att de är fem poäng ifrån det eftertraktade strecket.
Darcy Kuemper höll nollan genom 31 räddningar. Det var Coyotes-målvaktens 18:e raka start.
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)
Senators tog i natt sin 500:e seger på hemmaplan. Craig Anderson ordnade en nolla för Senators som såg till att Sabres förlorade för 13:e raka gången på bortaplan. Anderson räddade 35 skott och höll sin 42:a nolla i karriären. Det är tredje flest av en amerikans målvakt genom tiderna.
Framåt noterades Oscar Lindberg för en assist och Magnus Pääjärvi för ett mål. Lindberg spelade fram Anthony Duclair till 1-0 i den första perioden medan Pääjärvi stängde matchen med sitt 4-1-mål i den sista. Brian Gibbons gjorde ett mål och en assist och Thomas Chabot två assist.
Båda lagen var redan inför matchen borträknade från Stanley Cup-slutspel.

OTT-BUF: Pääjärvi förvaltar Wolanins pass

Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 4-5 (1-2, 0-2, 2-2)
Nattens tredje hat trick stod Ducks Sam Steel för. Den 21-åriga forwarden gjorde 0-1 i den första perioden och 2-2 samt 2-3 i den andra. Steel blev den yngsta i Ducks historia att göra mål i grundseriesammanhang.
Efter Steels hat trick drygade Rickard Rakell ut ledningen för Ducks med sitt fjärde mål på de senaste tre matcherna. Kiefer Sherwood gjorde sedan också 2-5 innan Canucks närmade sig via två snabba mål.
Ducks kunde dock stänga igen och vinna matchen. Segern till trots blev Ducks ändå avhängda från slutspelssnacket efter i natt. De har sju poäng upp med fyra matcher kvar att spela.
Canucks har fortfarande teoretisk chans att nå ett wild card. De har samma poängavstånd som Ducks, men en match mer kvar på sitt spelschema.

VAN-ANA: Sam Steels första hat trick i NHL

Så gick snacket:
"Jag tror inte att jag gjort det sedan knattehockeyn. Det är nytt för mig, men det var en bra start på matchen"
- Nugent-Hopkins om att göra tre mål i samma period.
"Man kollar resultaten såklart, för att se hur det går. Men i slutändan ligger det i våra egna händer. Vi måste vinna matcherna vi måste vinna"