WJC_122721a

Jesper Wallstedt höll nollan när Sverige tog sin andra raka seger i JVM. Sverige besegrade under den tidiga tisdagsmorgonen Slovakien med 3-0 i WP Centrium i Red Deer, Kanada.

• Det är alltid skönt för självförtroendet men jag hade inte kunnat göra det här utan laget framför mig. Vi täckte mycket skott och de fick skjuta där jag kunde kontrollera räddningen, säger Wallstedt till NHL.com/sv.
    Den svenske målvakten Wallstedt räddade totalt 48 skott i matchen och såg till att ett stundtals tillbakapressat Sverige kunde ta sig segrande ur matchen. Wallstedt (draftad av Minnesota Wild) räddade 30 skott under de första två perioderna och noterades för hela 18 räddningar i den tredje.
    - De spelade riktigt bra och var nog bättre än oss under hela matchen. Vi hade några stunder, men de var bättre. Jeppe var riktigt bra och om vi ska ha en chans här måste han spela en viktig roll för oss. Han visade verkligen det idag, säger förbundskapten Tomas Montén.
    Medan Wallstedt storspelade mellan stolparna var Juniorkronorna effektiva framåt. Theodor Niederbach (Detroit Red Wings), Albert Sjöberg (Dallas Stars) och Daniel Ljungman (Dallas Stars) gjorde Sveriges mål, ett i vardera period.
    Niederbach gav Sverige ledningen i den första perioden i numerärt överläge. Efter en snabb passningskombination från Helge Grans och William Eklund fick Niederbach pucken till höger i slottet och tryckte upp ett direktskott i det bortre krysset. Målet kom efter 6:25.
    När 6:50 hade gått av mittperioden ökade Sverige på till 2-0. Sjöberg fick tag på pucken i mittzon, tunnlade en slovakisk back innan han snärtade in Juniorkronornas andra mål för kvällen och sitt första i turneringen.

Slovakien försökte intensivt få hål på Wallstedt under den andra och tredje perioden. Backen Leo Lööf (St. Louis Blues) fick matchstraff tidigt i den tredje, men inte heller i numerärt överläge, både i fem-mot-fyra och i fem-mot-tre, lyckades de inte överlista Wallstedt som till vardags spelar i Luleå.
- Det var tufft. Vi fick slita för det. Vi dödade två utvisningar tidigt i matchen och hade bra självförtroende. Men att få matchstraff och sedan också spela tre-mot-fem är ganska tufft. Men vi kämpade hårt. Jag tror att Emil Andrae täckte fyra skott och Jesper Wallstedt tog de andra. Våra defensiva spelare fick jobba och gjorde det riktigt bra, säger förbundskapten Montén.
Slovakien tog ut målvakten i slutet av matchen för att på så sätt komma närmare, men det slutade med att Ljungman kunde sätta pucken i tom kasse och fastställa slutresultatet. Ljungmans mål var hans andra i tom kasse i turneringen efter att också ha gjort ett mot Ryssland.
- Nu är den här matchen gjort och nu får vi blicka vidare på nästa. Det är så man försöker jobba med matcherna. Det är klart att det är en bra insats, men det viktigaste är att vi tar tre poäng. Det hade inte varit samma känsla om man kommit in med en poäng och räddat 48 skott. Det viktigaste är att vi tar tre poäng som lag och ger oss ett bra utgångsläge inför kommande matcher, säger Wallstedt.
Sverige har maximala sex poäng efter två matcher. Nu väntar en dag ledigt för Juniorkronorna som tidigt torsdag morgon ställs mot USA i den tredje gruppspelsmatchen.
Forwarden Daniel Torgersson (Winnipeg Jets) tvingades utgå och spelade inte i den tredje perioden. Ingen uppdatering gavs efteråt.
MER FRÅN JVM (27 DECEMBER)
Tyskland-Tjeckien 2-1 öt
Tyskland tog revansch på sig själva efter premiärförlusten mot Finland (1-3). Alexander Blank gjorde båda målen för Tyskland och avgjorde matchen efter 1:20 av förlängningen. Tysklands mål vaktades av Florian Bügl som i sin första match i turneringen gjorde 39 räddningar.
Jan Mysak gjorde tjeckernas enda mål.
Ryssland-Schweiz 4-2
Efter förlusten mot Sverige i premiären vann Ryssland mot Schweiz, som gjorde sin första match i turneringen. Ryssland gick ifrån till 3-1 redan i den första perioden efter mål av Danila Yurov, Dmitri Zlodeyev och Pavel Tyutnev.
Matvei Michkov ökade på ryssarnas ledning i den tredje perioden med sitt tredje mål i turneringen. Fabian Ritzman reducerade för Schweiz vilket också fastställde slutresultatet. Attilio Biasca gjorde Schweiz första mål i matchen när han reducerade till 3-1 i den första perioden.
Finland-Österrike 7-1
Finland hade inga större problem med att besegra Österrike för sin andra raka seger i turneringen. Ville Koivunen gjorde två mål och en assist medan Brad Lambert stod för ett mål och två assist. Martin Urbanek gjorde Österrikes enda mål i matchen.