sv

Jakub Vrana blev matchhjälte för Washington Capitals i match 5 mot Pittsburgh Penguins. Efter att ha startat matchen i tredjekedjan så flyttades den 22-årige tjecken upp till förstakedjan och fick spela jämte Evgeny Kuznetsov och Alexander Ovechkin. Vrana tackade för förtroendet genom att sätta det matchavgörande målet i 6-3 segern i Capital One Arena.

Efter avstängningen av Tom Wilson så beslutade coach Barry Trotz att sätta Devante Smith-Pelly med den ryska duon i toppkedjan i match 4, något som inte alls slog väl ut då man förlorade med 3-1, samt att Ovechkin lämnade isen utan ett enda skott på mål. Trotz höll kedjan intakt i starten av match 5, men efter att Smith-Pelly dragit på sig ett par onödiga utvisningar och inte imponerat med sitt spel när han väl var på isen, så fick Vrana chansen efter drygt halva den andra perioden.
Vrana, som har ett förflutet i SHL med Linköping, avslutade kvällen med tre poäng efter att ha stått för ett mål och två assists. På 73 matcher i grundserien så blev det 27 poäng (13 mål och 14 assists) för forwarden från Prag. Efter insatsen i match 5, så är han uppe på fem poäng (två mål och tre assists) på 10 slutspelsmatcher. Han blev blott den fjärde rookien i Capitals historia som lyckats stå för tre poäng i en slutspelsmatch (Sergei Gonchar, Richard Zednik och Kuznetsov är de tre andra spelarna på listan).

Match 5 hade nerv från första nedsläpp, och många i hemmapubliken kände nog lite oro när Jamie Oleksiak gav Penguins ledningen redan efter 02:33. Men två sena mål i den första perioden av John Carlson och Brett Connolly gjorde att Capitals hade ledningen i den första periodvilan. De regerande mästarna har dock visat att man har ordentligt med fight i sig, och man återtog ledningen efter mål av Sidney Crosby och Patric Hörnqvist. Men i den tredje perioden så kom Capitals tillbaka igen. Vrana serverade Kuznetsov på 3-3 målet som kom efter endast 52 sekunder, och satte sedan det matchvinnande 4-3 målet efter 15:22. T.J. Oshie och Lars Eller satte sedan ett mål vardera i tom kasse.
Trotz tyckte inte om vad han såg av sitt lag i den andra perioden då han ansåg att man tog för många utvisningar, något som gjorde att han kände sig tvungen att skaka om lite i kedjorna. Han gav dock lovord till sin unge matchhjälte Vrana.
- Jag tycker han har funnit sig tillrätta i serien, sa Trotz till NHL.com under sin presskonferens efter matchen. Han är en bra ung spelare, han har dynamisk fart, och han kan få saker att hända i offensiven.
- Han har varit uppe och nere (i laguppställningen under säsongen), han har varit i förstakedjan, fjärdekedjan, alla kedjor. Men jag tror att slutspel bygger karaktär och självförtroende och "Jake" har jobbat på.
Huvudpersonen själv var glad efter slutsignalen, men påpekade att dom fortfarande har ett jobb att göra då man nu har möjligheten att vinna serien i nästa match och ta sig till konferensfinal för första gången på 20 år.
- Jag är riktigt glad för ikväll, sa Vrana efter slutsignalen. Men jag försöker hålla mig cool, för nästa match är oerhört viktig. Vi gjorde jobbet idag, men nästa match är så oerhört viktig så vi förbereder oss redan för den.
- Det kändes så in i helvete fint (att göra 4-3 målet). Ovechkin gjorde en bra framspelning och jag försökte bara hålla mig framför mål.
Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
Capitals burväktare Braden Holtby stod för 36 räddningar i match 5, och han var nöjd med sättet som laget reagerade på efter en tuff andra period där man såg Penguins göra två mål och vinna skotten med hela 18-5.
- Vi förväntade mer av oss själva i den tredje perioden, sa Holtby till NHL.com/sv. Jag tror att man i vissa situationer behöver en periodpaus för att samla kraft och hitta fokus igen. Jag tror vi insåg som lag att vi inte var långt borta och att vi behövde hålla oss till spelplanen och tro på oss själva, och vi gjorde det.
Capitals fick klara sig utan Nicklas Bäckström i slutet av matchen då den svenske stjärnan utgick i mitten av den tredje perioden på grund av en skada på överkroppen. Trotz sade under sin presskonferens att man kommer ha mer detaljer kring "Bäckis" status under söndagen. Den 30-årige centern såg inte ut att kunna gå fullt ut under matchen och tog nästan inga tekningar innan han slutligen lämnade isen.
Penguins tränare Mike Sullivan var besviken att inte få med sig en seger hem till Pittsburgh, men han behåller tron på sitt lag att man skall kunna kvittera serien hemma i PPG Paints Arena.
- Det var mycket i denna match som vi verkligen gillade, sa Sullivan under sin presskonferens. Det kan ha varit vår bästa match i serien, men vi fick inte med oss det resultatet som vi hade hoppats på denna gång. Jag vet att vår grupp är kapabel till att vinna och våra spelare vet om det.
Match 6 spelas natten till tisdag, nedsläpp 01:00 svensk tid.