SharksVegas411

Vegas Golden Knights fick knappast någon drömstart på Stanley Cup-slutspelet 2019. Match 1 mot San Jose Sharks i "hajtanken" slutade med en klar 5-2-förlust.

• Det här var definitivt inte så här vi ville starta den här serien, konstaterade målvakten Marc-Andre Fleury efter slutsignalen.
    För ett år sedan möttes San Jose och Vegas i den första rundan av slutspelet. Då med Vegas Golden Knights som segrare efter sex matcher. Den seger banade väg för lagets sagolika resa till Stanley Cup-finalen mot Washington Capitals. Om de ska göra samma resa den här våren krävs det en bättre start än den de hade i match 1 under natten mot torsdagen.
    [Här kan du läsa allt från serien SJS-VGK]
    Hemmalaget Sharks satte tonen, spelade fysiskt och såg gång på gång till att Golden Knights-spelarna hamnade på efterkälken.
    - De var bättre än oss i allt i kväll. De spelade tufft och tävlade. Vi var inte tillräckligt bra och måste göra det mycket bättre nästa match, säger Vegas tränare Gerard Gallant.
    Sharks var numret för stort i de två första perioderna. När Evander Kane fick in pucken med 18 sekunder kvar av andra betydde det 4-1 till hemmalaget som då också begränsat sina motståndare till endast tio skott på mål.
    - Vi sköt oss själva i foten. Vi spelade inte vårt spel. Det är något vi måste fokusera på, säger backen Shea Theodore.
    Med några timamr reflektion kunde William Karlsson konstatera att insatsen i andra peroden fällde avgörandet.
    Vi måste tävla mer. De var bättre i det momentet, de ville vinna. Det är vad det handlar om, sa Karlsson efter att Vegas tränat under torsdagen.
    Nej, Golden Knights kom inte till. Sharks, som var mer vakna från start, fick dem att falla in i sin matchplan. Det var en fysisk batalj som innehöll hela 83 tacklingar och 56 utvisningsminuter, och det vägde till slut över till Sharks fördel. Ställningen var visserligen 0-0 länge, men Joe Pavelskis 1-0 i slutet av första perioden var rättvis. I mittperioden gjorde hemmalaget två snabba inom loppet av 56 sekunder (6:59 och 7:44).
    - Vi spelade kontrollerat. Men vi kommer att behöva spela bättre, ligga nära och prata med varandra. De kommer hårt på oss, och spelar fysiskt. Men jag tycker att vi kontrollerade det, säger Brent Burns.

SJS-VGK, M1: Burns överlistar Fleury

AVSLUTADE STARKT
Ju längre matchen led desto mer växte Vegas in i matchen. De hade visserligen inget guldläge efter två perioder, men Vegas gjorde ett försök att komma ikapp.
I den tredje perioden sköt laget 16 skott mot Sharks-målvakten Martin Jones, men lyckades bara få in ett mål på den stundtals, under säsongen, kritiserade burväktaren.
- Den enda kritik som spelar någon roll är den som kommer inifrån vårt omklädningsrum, och där finns ingen. Jag tror inte han bryr sig om han tystnade någon kritiker eller inte, det gör inte vi heller, säger Sharks tränare Peter DeBoer om sin målvakt som under säsongen snittat 2,94 insläppta mål per match och haft en räddningsprocent på 89,6.
Förutom att Jones spelade bra mellan stolparna gav gästernas insats i den tredje perioden något att bygga vidare på till match 2. Vilket det också måste om de inte ska riskera att tappa båda matcherna i San Jose.
- Jag tyckte att vi matchade dem bra i den första perioden. Vi växte in i det, men gjorde det lite för långsamt. Vi lät dem ta över i den andra halvan av mittperioden, säger Mark Stone som gjorde båda Vegas mål i matchen.
- Det bästa vi kan göra är att se till att de inte har pucken, mear Rielly Smith. De är bra och rör sig bra över hela isen, men om vi kan ta bort det tidiga passet kommer det göra skillnad.
- Jag tycker inte det hade att göra med vad de gjorde. Det handlar mer om oss själva. Vi måste fokusera på vårt eget spel, säger Stone.
BACKAR PÅ SPELHUMÖR
Martin Jones gjorde totalt 24 räddningar och bidrog till segern i match 1. Men framför allt var det lagets backar som låg bakom triumfen. Inte bara spelade de gediget defensivt - de såg också till att målen trillade in bakom Fleury.
Erik Karlsson stod för två assist medan kvartetten Brent Burns och Marc-Edouard Vlasic bidrog med både mål och varsin assist. Karlsson gjorde sin andra match sedan han missade 17 på grund av skada, och svensken såg pigg ut under de 26:25 minuter han spelade.
- Det kändes hyfsat, sa svensken till Mercurynews efter match 1. Det kommer bara att bli bättre och bättre. Vi spelade stabilt som lag i dag och det var därför vi vann. Det är så vi måste spela varje match om vi ska ha chans att vinna.
Om starten var sådär från Vegas Golden Knights var den desto mer lovande för Sharks. Förra våren vann Golden Knights den första mötet och sedan hela serien. Inför match 2 under natten mot lördag är det Sharks som sitter i förarsätet för att utkräva revansch.
- Vi måste hitta vårt spel. Vi måste vara bättre över hela isen. Vinna duellerna, vara i position i vår forecheck. Det är två stora styrkor hos oss, säger Vegas-backen Deryk Engelland.