GettyImages-630160920

Med tre mål ledde Tomas Tatar Detroit Red Wings till en välbehövlig 6-4-seger mot Anaheim Ducks. - Väldigt bra timing, sa tremålsskytten efter matchen.

En het potatis i Detroit den senaste tiden har varit det saknade målskyttet hos Tomas Tatar. Den 26-årige slovakiske forwarden Tatar, som gjorde 29 mål för två säsonger och 21 mål under förra säsongen, hade bara gjort ett mål på de tolv senaste matcherna och bara fyra totalt under hela hösten. Mot Anaheim såg han till att tysta kritikerna med NHL-karriärens första hattrick.
Inledningen på matchen blev däremot inte som Red Wings eller Tatar hoppats på. Ducks var det hetare laget i de avgörande lägena och gick fram till en 2-0-ledning efter mål från Rickard Rakell och Shea Theodore. Trots att Red Wings spelade ganska bra och sköt 12 skott på mål skulle det dröja till skott nummer 13 innan de fick hål på Jonathan Bernier. När matchuret visade 13.33 stod Tatar på rätt ställe och smällde in reduceringspucken på en retur från Ducks-målvakten.
- Jag tyckte synd om laget. Jag tyckte att vi spelade bra från början bra men de ledde med 2-0 efter två powerplaymål. Det målet fick oss tillbaka en aning, sa Tatar till Red Wings TV efter matchen.
Fem minuter in i den andra perioden tog Anaheims Cam Fowler tillvara på ett ypperligt skottläge i slottet vilket drygade ut gästernas ledning. Men hemmalaget gav sig inte och efter 7.14 var det återigen dags för Tatar att se till att Red Wings kunde hänga med i matchen. Den här gången på ett litet mer turligt sätt. Tatar sköt från höger men en Anaheim-klubba gjorde att pucken träffade sargen bakom Berniers målbur. Vad Bernier inte räknat med var att pucken skulle studsa tillbaka mot honom och via hans skridsko ta sig in i mål.

• Det målet ger oss ett lyft. Vi har behövt sådana studsar under hela säsongen och efter det började vi spela. Det förändrade matchen, sa Tatar om sitt andra mål.
    Därefter gjorde Red Wings tre raka mål. Tatar fastställde sitt hattrick i den tredje akten när han hamnade fri framför John Gibson, som ersatt Bernier till den tredje perioden. Slovaken lurade ner honom och sprätte upp pucken bakom Ducks-målvakten. Målet betydde 5-3 och ledde så småningom till en väldigt välbehövlig seger för Red Wings vars formkurva den senaste tiden inte varit speciellt mycket att skryta med. De hade förlorat fyra raka matcher inför mötet med Ducks.
    - Vi behövde göra lite mål. Men vi spelade bra hela matchen och efter fyra förluster behövde vi studsa tillbaka nu gäller det att fortsätta så här, sa Tatar.
    Red Wings ligger i skrivande stund på sjätte plats i Atlantic Division, tre poäng bakom Boston Bruins som har den tredje och sista slutspelsplatsen i divisionen. Red Wings jagar sitt 26:e raka slutspel och är efter segern mot Anaheim i alla fall ett steg närmare den milstolpen. Tacka Tatar och hans tre mål för det.
    - Det var perfekt timing. Laget behövde ett lyft och två poäng så det var väldigt bra timing, sa Tatar.