Islanders tar hem Match 6, avancerar till nästa runda

Tre matcher spelades natten mot torsdagen, svensk tid. De två första slutade med elimineringar när både Tampa Bay Lightning och New York Islanders säkrade avancemang till nästa runda. Minnesota Wild och Vegas Golden Knights ska däremot spela en sjunde och avgörande efter att Wild tagit hem Match 6.

De regerande mästarna Tampa Bay Lightning är vidare i slutspelet. Det sjätte Florida-derbyt var drygt sex minuter gammalt när Tyler Johnson jagade ikapp en puck djupt i offensiv zon. Han kom före motståndarbacken och skickade in pucken framför Spencer Knights mål. Där fyllde Pat Maroon på och fick in 1-0 bakom den unga målvakten. Panthers, som vann förra mötet, hade inför Match 6 möjligheten att kvittera till 3-3 i matcher. Och visst skapade de chanser. Men Tampa Bays målvakt Andrei Vasilevskiy var på hugget och levde upp till sitt facit efter en förlust i Stanley Cup-slutspelet de senaste två åren; 8-0-0.
När Florida inte lyckades få in pucken kunde Tampa Bay istället återta kommandot. Ett powerplaymål från Steven Stamkos, assisterad av Victor Hedman, gav 2-0. Och om det var ett mål som var typiskt för matchen var det 3-0. Vasilevskiy stod för en dubbelräddning längs isen innan spelet vände. Nikita Kucherov fick tag på pucken, höll i och fann Brayden Point som susade fram. Point rundade Knight och lirkade in 3-0.

TBL-FLA, M6: Point överlistar Knight

• Det var vår bästa insats i slutspelet så här långt. Det är det stora lag gör: de kliver fram när det behövs. Vi har världens bästa målvakt, han stängde dörren och vi gör en bra laginsats. Efter förra matchen var det många som pratade om deras målvakt. Men vi visade att vi har den bästa målvakten ikväll, berömde Steven Stamkos efter matchen och fick ett "Thank You" och en klapp på axeln från Vasilevskiy, som satt bredvid.
    Vasilevskiy höll andra slutspelsnollan i karriären. Alex Killorn skickade in slutresultatet 4-0 i tom bur.
    Islanders vidare efter nattens seger
    Den sjätte matchen mellan New York Islanders och Pittsburgh Penguins inleddes explosivt. Hemmalaget skapade en hyfsad chans redan efter några sekunder men det var gästerna som bröt dödläget efter 1:27 när Jeff Carter tog sig fram och petade in 0-1. Bara minuter senare lyfte dock taket när Anthony Beauvillier tog sig fram, fick pucken av Brock Nelson, och petade in en backhand. Pittsburgh återtog ledningen när Jake Guentzel sköt 1-2 i powerplay. Kyle Palmieri kvitterade till 2-2 bara minuten senare, med 12:25 på klockan, när han tryckte in en retur på Jean-Gabriel Pageaus skott. Fler mål föll inte i perioden även om chanser inte saknades.

NYI-PIT, M6: Nelson, Pulock med 13 sekunder emellan

Den andra perioden bjöd på mer av samma sak. Jason Zucker tryckte in 2-3 efter 1:53 men det skulle visa sig vara sista gången Pittsburgh tog, och hade, ledningen i matchen. För Islanders anföll på bred front och när Josh Baileys slagskottspassning i en spelvändning fann Nelson som bara behövde trycka till klubban i isen var 3-3 ett faktum efter 8.35. Och 13 sekunder senare var det dags igen. Islanders vann en tekning på högerkanten i offensiv zon. Pageau petade till Ryan Pulock som skickade iväg ett slagskottt som borrade sig in bakom Tristan Jarry: 4-3.
Nelson spikade slutresultaet 5-3. Ilya Sorokin stoppade 34 av 37 skott i matchen. Islanders avancerar därmed till nästa runda efter totalt 4-2 i matcher och ställs mot Boston Bruins.
- När alla gör det de ska kan man åstadkomma mycket med den här gruppen, sa tränaren Barry Trots efteråt.
Pittsburgh blev utslagna i slutpelets första runda för tredje året i följd.
Fiala, Talbot tvingade fram sjunde match
Matchserien mellan Minnesota Wild och Vegas Golden Knights har under stora delar varit jämn. Den sjätte matchen blev inget undantag. Efter två perioder var skotten 14-13 till Vegas men ställningen 0-0 tack vare fina målvaktsinsatser av Cam Talbot och Marc-Andre Fleury.

Drygt fyra minuter in i slutperioden fick Kevin Fiala pucken i en spelvändning. Han hade med sig Ryan Hartman på högerkanten och hittade sin lagkamrat med en precis passning. Harmann skickade, från snäv vinkel, in 1-0.
Några minuter senare hade Vegas en puck i mål som dömdes bort. Vegasbänken utmanade domslutet men videobedömning ändrade det inte. Istället tilldömdes gästerna en utvisning och Minnesota powerplay. Det utnyttjade hemmalaget. Och det var Kevin Fiala som gjorde det. Schweizaren placerade in ett lågt skott till vänster om Fleury: 2-0.
Med elva minuter kvar kraschade Joel Eriksson Ek in i stolpen efter en målchans. Svensken fick hjälpas av isen men kom tillbaka minuter senare.
En ny spelvändning gav 3-0 när Nico Sturm fann Nick Bjugstad i mitten och Bjugstad fick ner Fleury innan han skickade in en backhand i nät. Fler mål blev det inte i matchen. Talbot stoppade samtliga 23 skott och höll nollan för sjätte gången i Stanley Cup-sammanhang. Därmed krävs en sjunde och avgörande match lagen emellan. Den spelas under natten mot lördag svensk tid.
- Vi spelade på rätt sätt hela kvällen. Det här var vår mest kompletta laginsats i serien så här långt, sa Talbot efter matchen.