SweFinWJC

VICTORIA - Juniorkronorna fick bästa möjliga start på JVM i Vancouver/Victoria. I premiären mot Finland vann Sverige med 2-1 efter två mål från Erik Brännström och stort målvaktsspel av Samuel Ersson.
- Vi jobbar verkligen som ett lag därute. Det är något vi pratat om och det gör vi direkt i den här matchen, säger Ersson.

Det var uppdukat för rivalmöte när Sverige tidigt på torsdagsmorgonen äntrade JVM-turneringen i Victoria med match mot grannlandet Finland. Och Sverige fick en smakstart. De gulblå började matchen bäst och tog ledningen när lagkapten Brännström fick hål på den finländska målvakten Ukko-Pekka Luukkonen. Efter 13:14 av den första perioden hittade Vegas Golden Knights-backen rätt med ett klassiskt dragskott i powerplay.
- Jag märker att deras spelare tjuvar lite på tillbakapasset och då ser jag en lucka i bortre så det var bara att skjuta, sa Brännström efter matchen.
I den andra skulle han slå till på nytt, men den här gången i spel fem-mot-tre. Brännström fick den här gången pucken upplagd av Emil Bemström och dundrade in den bakom en chanslös Luukkonen.Den svenska målburen vaktades av Samuel Ersson som höll undan 29 av 30 skott. Enda gången han behövde kapitulera var efter 16:26 av den tredje perioden när Finland reducerade på en kontring genom Arne Talvitie. Efter det pressade Finland på för en kvitteringspuck, men svenskarna och Ersson höll tätt och lämnade Save-on-Foods Memorial Centre med segern.
- Vi är självsäkra på vad vi behöver göra för att vinna matcher. Vi ska inte påverkas om de eller vi gör ett mål utan bara fortsätta spela vårt spel, säger Ersson.
Sverige har inte förlorat en gruppspelsmatch i JVM på sina 45 senaste matcher. Senaste förlusten i ett gruppspel kom den 31 december 2006 mot USA. På torsdagen fortsätter Sverige turneringen med match mot Slovakien. Finland möter i sin tur Kazakstan i gruppens andra match.
Det här hände också under JVM:s första dag:
Grupp B:s andra match under premiärdagen slutade med en 2-1-seger för USA mot Slovakien. Men det satt hårt inne för amerikanerna som var i underläge med 0-1 efter två spelade perioder. Matchens enda målskytt då hette Marek Korencik. USA fick däremot en drömstart på den tredje perioden när Mikey Anderson kvitterade till 1-1 från blålinjen. Pressen tog sedan över och resulterade i 2-1 efter 5:42 gnom Evan Barratt. USA vann skottstatistiken med 34-14 i matchen.
I turneringens öppningsmatch pressade Schweiz Tjeckien till förlängning. Där kunde till slut tjeckerna gå segrande ut striden efter att David Kvasnicka satt 2-1 på ett handledsskott från övre cirkelkant.
- Det blev en ganska svår match för oss. Vi krigade oss igenom och det var inte en helt tokig start, säger tjeckernas forward Filip Zadina till iihf.com.
Schweiz tog ledningen i matchen genom lagkaptenen Nando Eggenberger efter 7:45 av den andra perioden. Men bara 77 sekunder senare kvitterade tjeckerna genom Martin Kaut. Schweiz möter under torsdagen Kanada medan Tjeckerna har vilodag.
Kanada hade inga som helst problem med Danmark i sin premiär. Hemmanationen vann till slut med hela 14-0 sedan både Morgan Frost och Maxime Comtois stått för ett hat trick. Frost fullbordade sitt under matchens första 40 minuter då Kanada sprang iväg till en 8-0-ledning. Comtois gjorde Kanadas 4-0-mål och fullbordade sin tremålskväll med att sätta nian och tian i inledningen av den tredje perioden. Anaheim Ducks-forwarden Comtois gjorde dessutom ännu ett mål för Kanada som verkligen rivstartade inför sina hemmafans.