Manninen goal 0523

Tre Kronor är utslaget ur VM-turneringen i Slovakien. Finland vann kvartsfinalen med 5-4 efter förlängning och är klart för semi mot Ryssland.

Storfavoriterna från Sverige. Underdogen från Finland. Så var bilden uppmålad inför kvarten i Kosice, men det var Finland som öppnade bäst.
Redan efter en minut ringde det bakom den svenska målvakten Henrik Lundqvist som fick se Niko Mikkolas skott från blålinjen passera honom.
Efter den tunga starten växte Sverige in i matchen och i ett powerplay, när Finland varit för många spelare på isen, spelade William Nylander elegant fram John Klingberg till 1-1. Poängen var Nylanders 18:e i turneringen vilket är nytt tangerat svenskt rekord med Nisse Nilsson.
Tre Kronor blev bättre ju längre perioden led, även om spelövertaget bara var knappt. Den svenska ledningen skulle dock komma innan pausvilan när Patric Hörnqvist styrde in pucken via en finsk back till 2-1 med tre minuter kvar.
[Allt från Ishockey-VM 2019 i Slovakien]
De andra perioden inleddes som den första slutade, med ett svenskt mål. Elias Pettersson gjorde det efter bara 25 sekunder. Vancouver Canucks lurade ut och in på det finska försvaret innan han skickade upp en handledare i nättaket till 3-1.
Men målet störde inte Finland. Snarare tvärtom. Finland tryckte tillbaka det blågula försvaret. Något som gav resultat. Petteri Lindbohms skott från blå letade sig in till 3-2 efter 5:04 och efter 9:08 pangade Jani Hakanpaa in 3-3 bakom en skymd Lundqvist.
Sverige var i det skedet skakat, men hittade styrka att lyfta upp spelet. Och med bara 25 sekunder kvar av perioden sköt Erik Gustafsson 4-3, ett mål som godkändes efter videgranskning sedan pucken träffat kameran inne i målet.
- Det var båset som skrek mycket. Den gick ju rakt in så det var skönt, konstaterade Gustafsson till SVT i paus.
Finland var det bättre laget under hela den tredje perioden. Men det dröjde ända till 18:31 innan lagkaptenen Marko Anttila stångade in 4-4-kvitteringen i en rörig situation vid Lundqvist.
Watch: Youtube Video
Matchen gick till förlängning och efter att Sverige vaskat fram en chans i offensiv zon vände Finland. Sakari Manninen avslutade i krysset och skickade de finska lejonen till semifinal.
- Det är tomt. Man kommer hit av en anledning. Att ta på den här tröjan. Det är den största äran som jag tycker finns som hockeyspelare och elitidrottsman. Man åker hit för att vinna guld, säger Landeskog till SVT.
Det blir därmed inget tredje raka VM-guld för Sverige.
- Det är en jättebesvikelse. Jag tycker vi är det bättre laget, skjuter oss själva i foten litegrann. Vi ger dem lite luft under vingarna och spelar lite svårt emellanåt, säger Henrik Lundqvist till SVT.
Så här gick det VM:s övriga kvartsfinaler:
Kanada - Schweiz 3-2 efter sudden
Kanada tog sig till semi, men det var inte utan sanslös dramatik. Schweiz ledde med 2-1 när matchuret tickade in på dess slutminut. Kända satte då en rejäl press mot det schweiziska målet och med bara 0,4 sekunder kvar lyckades Damon Severson få in pucken bakom målvakten Leonardo Geoni.
Matchen gick därmed till förlängning där Mark Stone, med sitt andra mål i matchen, avgjorde efter knappt fem minuters spel. Kanada är därmed vidare och får möta Tjeckien i sin semifinal …
Tjeckien - Tyskland 5-1
… Tjeckien mot Tyskland var länge en mållös och jämn historia. Första målet kom inte förrän efter 13:41 i mittperioden när Jan Kovar stänkte in 1-0 till Tjeckien. Fyra minuter senare kvitterade Fran Mauer med det som skulle bli tyskarnas enda mål i matchen.
I den tredje lade tjeckerna i en extra växel. Jakub Voracek bjöds på en kontring och satte 2-1, ett mål som följdes upp av Dominik Kubalik, även det efter en spelvändning. Ondrej Palat utnyttjade sedan en sargstuds till 4-1 innan Jan Kovar punkterade matchen i tom kasse. Tjeckien var det bättre laget sett till matchbilden vilket skottstatistiken 34-22 också vittnade om.
Ryssland - USA 4-3
Matchen i Bratislava bjöd på fin underhållning från start till mål. Ryssland spelade till sig en 2-0-ledning i den första perioden. Nikita Gusev gjorde 1-0 innan han hittade Mikhail Sergachev till 2-0. Men Gusev skulle inte nöja sig med det.
Mittperiodens enda mål gjorde dock USA. Brady Skjei noterades som målskytt och USA hade häng inför den tredje perioden. Då klev Gusev fram igen. I en rysk kontring hittade han Kirill Kaprizov med en perfekt passning fram till 3-1. Amerikanerna gav sig däremot inte. Jack Huges spelade fram Noah Hanifin till 3-2 med 14:07 kvar att spela. Två minuter senare skulle dock Ryssland replikera. Efter ett fint anfall hittade Mikhail Grigorenko rätt till 4-2. Avgjort? Nej. USA reducerade ännu en gång nä Patrick Kane serverade Alex DeBrincat till 4-3. Då återstod det 2:50 av matchen.
Chicago-forwardens mål skulle däremot bli matchens sista och Ryssland får spela vidare i turneringen, medan USA får resa hem.