Swedes

KÖPENHAMN - Tre Kronor har chans att ta ett andra raka VM-Guld. Detta efter att ha besegrat USA med 6-0 i semifinalen under lördagseftermiddagen.
Semifinalen inför en fullsatt Royal Arena blev en match med två sidor. Amerikanerna var det bättre laget under den första perioden, särskilt under de första tio minuterna då de tvingade svenskarnas målvakt Anders Nilsson till flera avancerade ingripanden. Ändå var det Sverige som hade ledningen till första pausen. Efter ett fint anfall kunde Viktor Arvidsson peta in 1-0, då visade klockan 5:17 kvar att spela.

• Efter första tyckte jag att vi spelade lite mer avslappnat. Vi hade mer puck och gav inte de för mycket utrymme. Vi var mer effektiva i andra, säger Rickard Rakell.
    Om USA varit det bättre laget i första perioden var svenskarna det i den andra och tredje. Tre Kronor hittade energi och efter att ha rätt ut tre minuter och 33 sekunder av Adam Larssons fyraminutersutvisning för hög klubba kunde Magnus Pääjärvi stånga in 2-0 efter förarbete från Mikael Backlund med klockan på 7:09.
    Johnny Gaudreau visade sedan prov på odisciplin när han slashade Hampus Lindholm i ryggen framför ögonen på domarna, vilket mynnade ut i två minuters utvisning.
    Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
    Det utnyttjade Sverige. Med klockan på 10:05 ökade Patric Hörnqvist på till 4-0 efter förarbete från Mikael Backlund och John Klingberg. Publiken han sedan knappt sätta sig ner förrän Mattias Janmark, elva sekunder senare, swishade fram på vänsterkanten och satte 4-0 mellan benen på Keith Kinkaid.
    - Minns jag rätt så vinner vi pucken på egen blå, sen läser jag av att Rakell vet att jag kommer gå på vänsterkanten så han slänger den över hela banan. Jag känner att jag har ett skär på backen och försökte bra trycka mig in, säger Janmark om sitt mål.
    I slutakten var det länge stängt åt bägge håll. Sverige hade sin ledning att spela på och lyckades döda det lilla hopp amerikanerna må ha haft kvar efter de första 40 minuterna. USA satsade på att ta ut målakten med hela nio minuter kvar, men då kunde Arvidsson göra 5-0 och definitivt sätta spiken i kistan. Det blev till slut 6-0 till Sverige efter att Adrian Kempe fått publiken på fötter ännu en gång med 2:59 kvar att spela.

Anders Nilsson var lysande under hela matchen och visade varför han blivit förbundskapten Rikard Grönborgs förstaval i turneringen. Nilsson stod för sammanlagt 41 räddningar i matchen.
- Han skapar trygghet åt hela laget och ger energi när han gör stora räddningar. Det var oerhört skönt, utan inom hade det kanske varit en annan match efter första, hyllar lagkaptenen Mikael Backlund.
Imorgon söndag väntar Sveriges andra raka VM-final. För motståndet står Schweiz.
För USA däremot, väntar bronsmatch imorgon mot ärkerivalen Kanada.
- Vi gjorde för många misstag som de tog vara på. De har många skickliga spelare som straffade oss när vi gjorde dem, säger Patrick Kane.
Schweiz fortsätter skrälla - chockade Kanada
Sveriges motståndare i VM-finalen blir Schweiz som vann sin semi mot Kanada med 3-2. Nu väntar en repris på VM-Finalen 2013.
Efter semifinalvinsten mot Finland i fredags tog Schweiz ytterligare en skalp under lördagen. Kanada vann skotten, men det var Schweiz som hade de skarpaste målchanserna i den första perioden. Bland annat hade Timo Meier två och Tristan Scherwey en utan önskat resultat. Med 1:19 kvar fick Schweizarna dock till slut jubla. Scherwey tog fart på vänsterkanten och snärtade in pucken till vänster om Darcy Kuemper.
I den andra perioden kvitterade Kanada på ett nästan identiskt som Schweizarna tog ledningen på. Bo Horvat levererade pärlan som slank in bakom Leonardo Genoni. Likaläget stod sig inte särskilt länge. Bara två minuter senare gjorde Schweiz 2-1 genom Gregory Hofmann som spelades öppet mål av Kevin Fiala.
När Kanada sedan jagade kvittering i slutperioden ökade Schweiz på till 3-1 genom Gaetan Haas som styrde in pucken på Sven Andrighettos skott. Med 2:07 kvar reducerade Kanada till 3-2 när backen Colton Parayko dunkade in McDavid passning från blålinjen.
Det blev slutresultatet också, trots ett försök från Kanada i slutet av matchen.