Sweden-WJC-1-4-18

En sanslös utdelning inom loppet av två minuter i den tredje perioden fixade svensk finalplats i Junior-VM i Buffalo. Semifinalen mot USA slutade till slut 4-2 till Sverige.

• Det känns jätteskönt att vinna och nå finalen. Men det som är tråkigt är att vi inte har vunnit något ännu så det är lite kvar, säger den svenske lagkaptenen Lias Andersson till Cmore efter matchen.
    Sverige är framme i JVM-final för första gången sedan 2014, detta efter att de blågula spelarna gjort tre mål i slutperioden i semifinalen mot USA.
    Efter sex minuters spel startade Timothy Liljegren ett svenskt anfall med en lång passning till lagkaptenen Andersson. Han spelade över pucken till Fredrik Karlström som iskallt spelade tillbaka till Andersson som stötte in 2-0 till Sverige i tom bur.
    Strax efter målet åkte Linus Lindström ut två minuter för fasthållning av klubba och en viktig period började för Sverige i numerärt underläge. Men istället för att släppa in mål, gjorde Sverige två.
    En minut och 30 sekunder efter Sveriges 2-0-mål bröt sig nämligen Oskar Steen och Alexander Nylander sig loss och redan två skär efter blålinjen såg det ut som att Steen bestämt sig för att avsluta själv och dunkade upp pucken i krysset bakom den amerikanska målvakten Joseph Woll. Axel Jonsson Fjällby hittade sedan samma kryss som Steen fram till 4-0, då stod klockan på 8:25.
    - Vi har en så starkt lagmoral, det är ett fantastiskt lag. Man blir nästan lite tårögd när man pratar om det och man vet hur hårt killarna jobbar, säger Andersson om vad som bringade semifinalsegern.
    USA reducerade visserligen genom Kieffer Bellows och fick ytterligare vittring när Brady Tkachuk petade en puck i röran framför Filip Gustavsson, men matchen var avgjord

Att matchen betydde en hel del syntes i den första perioden. De svenska spelarna såg märkbart nervösa ut vilket tillät USA ta kommandot i matchen. Den svenske målvakten Filip Gustavsson fick att göra men redde ut stormen och tack vare ett powerbreak fick Sverige andrum och växte efter det in i matchen. Alexander Nylander hade sedan ett guldläge till 1-0 men då var det den Wolls tur att glänsa med en lysande sidledsförflyttning.
Matchens mittperiod var ganska snarlik den första. Lagen ägde varandra i perioder men det var Sverige som till slut spräckte matchens målnolla. I powerplay fick Elias Pettersson pucken av Alexander Nylander till vänster i zon och dunkade upp den i krysset bakom Woll. Petterssons mål var en skörd av fint svensk passnings- och powerplayspel mot en amerikansk box som innan hållit tätt i 14 av 17 boxplay. Den svenske målvakten Gustavsson fick sedan göra ytterligare ett par räddningar och stoppade bland annat ett tre-mot-noll-läge som höll USA från resultat-tavlan med 45 sekunder kvar.
- Han är fantastisk. Det har han varit för oss ända sedan jag var med i den här landslagstiden, sedan vi var 15-16 år. Han är lika bra varje träning och varje match, säger Andersson om Gustavsson till Cmore.
Sen kom målkalaset i den tredje perioden och Sverige är framme i final mot Kanada som i sin semi mot Tjeckien hade ett eget målkalas och vann med 7-2. Tjeckerna gjorde visserligen 1-0 genom Filip Zadina och var ett ribbskott från 2-0 innan Kanada kunde kvittera och sedan dra ifrån.
Drake Batherson blev tremålsskytt och fick sällskap i målprotokollet av Sam Steel, Maxime Comtois, Jordan Kyrou och Boris Katchouk.
Kanada är därmed framme vid sin tredje final på de senaste fyra åren.
- Jag tror vi måste göra vår bästa match i turneringen imorgon, det kommer bli en tät historia, siade Kanadas förbundskapten Dominique Ducharme för IIHF.com.
Finalpucken släpps klockan 02:00 svensk tid.
Visste du att…
… Danmark håller sig kvar i JVM:s A-grupp efter att ha slagit Vitryssland även i den andra nedflyttningsmatchen. Den slutade 3-2 till danskarna efter att Jakub Schmidt-Svejstrup avgjort på i straffläggning.