svk wjc sv

OSTRAVA/TRINEC - Sverige vann med 6-2 i JVM mot Slovakien under nyårsafton. Det innebar lagets fjärde raka seger i turneringen och seger i Grupp A.

• Det var väl ingen supermatch. I går startade vi dåligt. Det tyckte jag inte att vi gjorde i dag. Jag tyckte vi tryckte ner gasen direkt och såg kanske till och med till att stänga matchen där i första perioden. Det blev en bra resa för oss, säger förbundskapten Tomas Montén.
    Sverige hade inga större problem att avrunda gruppspelet med sin fjärde raka seger, och sin 52:a i rad i gruppspelssammanhang. Sveriges första mål i matchen kom efter 8:59 precis efter slovakerna blivit fulltaliga. Alexander Holtz sköt från den vänstra tekningscirkeln och överlistade målvakten Samuel Hlavaj på plocksidan.
    Den plocksidan skulle svenskarna utnyttja fler gånger. 2-0 smällde Albin Eriksson in i bytet efter efter att ha skaffat sig ett skottläge mitt i slottet. Philip Broberg satte sedan 3-0 med ett välriktat skott förbi plocken på Hlavaj. Hans mål var det första av en svensk back i turneringen.
    Linus Nässen hade en 4-0-puck inne för Sverige, men målet dömdes bort för offside efter att Slovakiens coachstab utmanat domslutet. Istället kom 4-0 genom Oskar Bäck efter 5:08 av andra perioden. Han styrde snyggt in cross-passningen från Adam Ginning framför Hlavaj.
    Holtz blev tvåmålsskytt i matchen med 3:51 kvar innan pausvila. Djurgårdsforwarden slog till med 5-0 i powerplay med ett handledsskott som återigen letade sig in vid Hlavajs plocksida.
    Slovakien fick in en puck i tredje perioden, ett mål som godkändes efter videogranskning. I powerplay sköt Oliver Okuliar ett skott som gick in via handen på Kristian Kovacik fram till 5-1. Slovakien fick till ännu en reducering, till 5-2. Med 1:56 kvar av matchen kontrade slovakerna och Robert Dzugan kunde sprätta upp pucken högt på Hugo Alnefelt. Sverige gjorde 6-2 genom Samuel Fagemo, som hittade en lucka på stötsidan. Målet var svenskens sjätte i turneringen. Med det leder han skytteligan.
    Segern till trots fanns det ett visst orosmoln i Sverige efter matchen. Toronto Maple Leafs-backen Rasmus Sandin tvingades nämligen kliva av efter att ha fått en slashing av en slovakisk spelare. Svensken åkte direkt till omklädningsrummet och spelade sedan inte mer i matchen. Efteråt konstaterade lagledningen att han åkt till sjukhus för röntgen.
    - Vi undersöker det nu så får vi se vad det mynnar ut i, sa Montén om skadeläget på Sandin.
    Det kom sedan besked från landslagsledningen att Sandin är okej och att inget är brutet, något som både Hockeynews.se och Expressen twittrade ut.
    Kvartsfinalerna spelas på torsdag. Vem Sverige får möta avgöras i kväll när gruppspelet avslutas med två matcher. Vinner Kanada mot Tjeckien bli det hemmanationen som väntat för Sverige i den första slutspelsrundan.
    - Vi har sett alla lag och vi har mött alla lag under säsongen. Som sagt vi får avvakta och se vem det blir, säger Montén.
    Det blev Tjeckien. Det stod klart sedan värdnationen förlorat med 7-2 mot Kanada.
    Så gick det i resten av dagens JVM-matcher:
    Grupp A
    Schweiz-Finland 5-2 (0-1, 3-1, 2-0)
    Tvåa i Sveriges grupp blev Schweiz som lyckades besegra Finland i avslutningsmatchen. Finland tog visserligen ledningen halvvägs in i den första perioden genom Anton Honka. Men i den andra vände Schweiz. 1-1 kom genom Fabin Berri och 2-1 genom Gaetan Jobin. Finland kvitterade genom Joonas Oden, men det var ände då rödvita som gick till pausvila med en 3-2-ledning sedan Fabbri gjort ännu ett mål.
    I tredje gjorde Simon Knak 4-2 till schweizarna innan Valentin Nussbaumer satte femman med 12 sekunder kvar att spela i tom kasse. Schweiz lyckades hålla undan och knipa andraplatsen vilket innebär att de ställs mot Ryssland i kvartsfinal.
    Grupp B
    Tjeckien-Kanada 7-2 (4-0, 2-2, 1-0)
    Det blir Tjeckien som blir Sveriges motstånd i kvarten. Detta efter att laget förlorat mot Kanada och därmed blivit fyra i Grupp B. Kanda ledde med 4-0 redan efter den första perioden. Men tjeckerna sprattlade till i mittperioden och gjorde två snabba mål inom loppet av 14 sekunder och vild glädje utbröt i Ostravar Arena.
    Den tystnades minst lika snabbt. Bara tio sekunder efter tjeckernas andra reducering gjorde Liam Foudy 5-2 efter att en sargstuds ställt den tjeckiska målvakten. Strax därpå kom också 6-2 av Dylan Cozens och matchen var avgjord. Det blev 7-2 efter ett sent kanadensiskt mål. Kanada vinner tack vare segern gruppen och ställs mot Slovakien i kvartsfinal.
    Ryssland-Tyskland 6-1 (2-0, 3-1, 1-0)
    Ryssland skickade Tyskland till kvalspel efter en storseger i Ostrava under eftermiddagen. Tyskarna hände med inledningsvis, men när Ryssland lade i en högre växel ryckte de ifrån. Kirill Marchenko satte två mål för Ryssland i den första perioden och assisterade sedan till de tre sista ryska målen som gjorde att ställningen blev 6-0.
    Tyskland snyggade till siffrorna genom Nino Kinder som satte 6-1 med 2:17 kvar att spela. Tyskland hade mängder av chanser i powerplay, men lyckades inte överlista den ryska målvakten Yaroslav Askarov. Ryssarna var å andra sidan mer effektiva. Deras 3-0 kom under en avvaktande utvisning medan 4-0 och 5-0 kom i numerärt överläge.