Team USA

Sverige förlorade för andra matchen i rad i JVM under nyårsnatten. USA vann med 4-0 vilket innebär att Sverige slutar trea i grupp B och får möta Finland i kvartsfinal.

Juniorkronorna avslutade 2020 med att förlora de två sista gruppspelsmatcherna i JVM. Övertids-förlusten mot Ryssland i onsdags följdes upp med ett nytt nederlag under nyårsafton.
- Jag tycker vi fick en tuff start och jag kanske inte kan sätta fingret på det nu. Men vi måste sätta våra chanser och vara starkare i egen zon, säger Sveriges förbundskapten Joel Rönnmark till NHL.com/sv.

Det började tungt för Sverige som spelade sin andra match på lika många dagar. USA tog tag i taktpinnen direkt från start och 1-0-pucken satt redan efter 1:09 när Drew Helleson skickade in ledningsmålet via Hugo Alnefelt från en position bakom mållinjen.
Efter 3:58 kom nästa mål för amerikanerna. USA:s och hela turneringens poängkung Trevor Zegras gjorde mål när han hittade första krysset på Almefelt med ett skott från långt ut till vänster i anfallszon.
Sverige lyckades inte komma tillbaka efter USA:s intensiva start i den första perioden och i den andra kunde USA rycka ifrån ytterligare. Precis som i första perioden kom ett tidigt mål från amerikanerna. Direkt efter en tekning i offensiv zon satte Ryan Johnson 3-0 efter två minuters spel, framspelad av Zegras.
Sverige fick en chans att komma in i matchen efter 3:34. Arvid Costmar revs ner i ett friläge och Sverige fick straff. Victor Söderström fick förtroendet att ta hand om den, men tappade sin dragning och kom inte till avslut.
- Coachen frågade om jag ville ta den. Jag tvekade inte. Sånt händer. Jag vet inte när det hände senaste, men det händer alla, säger Söderström om straffmissen.
I bytet efter gjorde USA istället 4-0 genom Alex Turcotte som snappade upp en puck framför mål och överlistade Alnefelt. Det blev det sista den svenske målvakten gjorde för kvällen. Han ersattes av Jesper Wallstedt som sedan höll tätt under resten av matchen.
- Det var så klart inte direkt kul att se att de får två snabba mål och leder med 4-0. Vi sa i pausen inför tredje att vi skulle ge det en chans, men tyvärr gjorde vi vår sämsta match i turneringen hittills, säger Söderström.

USA stängde matchen i den tredje perioden, begränsade Sverige till bara fem skott på mål, och Spencer Knights nolla förblev intakt.
Gruppspelet är nu avslutat och för både Sverige och USA gäller uppladdning inför kvartsfinalerna. De två avslutande förlusterna i gruppspelet gör att Sverige slutar trea i grupp B. Det innebär match mot Finland i kvartsfinal, ett Finland som förlorade sin avslutade gruppspelsmatch mot Kanada med 4-1.
- Bara positiva tankar. Vi har mött den 01-kullen genom alla år, har kolla på spelarna och har sett deras matcher nu också. Det är ett skickligt lag, men vi är lite skickligare. Spelar vi som vi ska borde vi vinna den matchen, säger Söderström.
USA vinner grupp B och ställs mot Slovakien i sin kvartsfinal, Ryssland möter Tyskland och Kanada ställs mot Tjeckien. Det är i skrivande stund inte klart vilka tider kvartsfinalerna spelas.
ÖVRIGA RESULTAT 31 DEC
Tjeckien-Österrike 7-0
Tjeckerna avslutade gruppsspelet med att tanka på självförtroende inför kvartsfinalspelet. Tjeckien hade spelövertaget genom hela matchen och vann skottstatistiken med hela 61-15. Men första perioden blev mållös, och det var först i mittperioden som de tjeckiska målen började trilla in. Martin Lang blev tvåmålsskytt när Tjeckien gick ifrån till en 4-0-ledning.
I den tredje gjorde Tjeckien ytterligare tre mål, och tog sin andra seger i gruppspelet. I kvartsfinalen väntar nu hemmanationen Kanada.
Kanada-Finland 4-1
Kanada säkrade gruppsegern i A-gruppen genom att slå Finland med 4-1. Dylan Cozens, Dylan Holloway och Peyton Krebs såg till att hemmanationen gick ifrån till 3-0 under de första två perioderna. Finland reducerade genom Brad Lambert i början av den tredje, men kom inte närmare än så och med 1:17 kvar fastställde Cozens slutresultatet.