052119_russwe2

Sverige föll tungt i den sista gruppspelsmatchen i VM. Ryssland vann med 7-4 efter att ha gjort hela sex mål i den andra perioden. Nu får Sverige möta Finland i kvartsfinal.

Sverige var tvungna att vinna med minst tre mål för att inte bli trea i grupp B, och på så vis få flytta till Kosice för kvartsfinalspel. Det blev raka motsatsen. Sverige spelade visserligen bra och ledde med 1-0 efter den första perioden. Gabriel Landeskog styrde in Marcus Petterssons skott från blå efter 7:32 vilket gav Tre Kronor en bra första del av matchen.
- Första perioden är vår bästa i hela turneringen. De får fem skott på mål och vi det dubbla. Sedan kändes det som att allt gick in i den andra perioden, säger förbundskapten Rikard Grönborg i SVT:s sändning.
Den andra perioden var en enda lång rysk uppvisning. Ryssland gjorde sex raka mål och avgjorde matchen. Artem Anisimov, Evgenii Dadonov, Alex Ovechkin, Kirill Kaprizov, Mikhail Grigorenko och Evgeni Malkin överlistade alla Jacob Markström i det svenska målet.
Watch: Youtube Video
- Jag tycker vi fuskar i vårt spel. Vi gör en riktigt bra första period. Det studsar lite mot oss, men vi tjuvar lite i defensiven som vi gjorde bra i den första, säger lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson till SVT.
Ryssland drog ner på tempot och den tredje perioden blev mer eller mindre en transportsträcka. Sverige ryckte visserligen upp sig en del och avslutade med att vinna sistaperioden.
Tre Kronor fick in en reducering genom William Nylander efter 12:02, men bara 55 sekunder senare gjorde Dmitri Orlov 7-2. Sveriges tredje mål i matchen gjorde Ekman-Larsson på en retur bakom Andrei Vasilevskiy i det ryska målet. 7-4 satte John Klingberg med ett högt skott på Vasilevskiy vilket fastställde slutresultatet.
Det svenska laget får nu omgruppera innan de möter Finland i kvartsfinal på torsdag. För Ryssland, som vann grupp B, väntar USA som föll med 3-0 mot Kanada i sin match.
\\\
Tjeckien besegrade Schweiz med 5-4 en av dagens tidiga matcher. Avgörandet kom efter att Schweiz chansat på att ta ut målvakten i slutminuterna, vilket gjorde att Tjeckerna kunde sätta 5-4 genom Jan Rutta. Samma scenario som utspelades när Sverige slog Lettland igår. Tjeckien var tvungna att vinna mot Schweiz för att ha chans att bli etta eller tvåa i grupp B. Samtidigt behövde Schweiz vinna för att undvika att bli fyra i gruppen och på så vis skaffa sig bättre ranking inför slutspelet.
Lettland slog Norge med 4-1 i sin sista gruppspelsmatch. Resultatet i sig hade ingen betydelse då lagen redan innan matchen hade säkrat femte och sjätteplatsen i grupp B. Norge tog ledningen med 1-0, men från den andra perioden gjorde Letterna fyra raka mål.
[Allt från Ishockey-VM 2019 i Slovakien]*
Leon Draisaitl lade i en högre växel och hjälpte sitt Tyskland till seger med Finland med 4-2. Tysken spelade fram till ett mål och gjorde dessutom två på egen hand, vilket gjorde att Tyskland grusade Finlands planer på att säkra segern i grupp A. En seger hade nämligen räckt för lejonen.
Resultatet i den matchen hade direkt betydelse för stormötet Kanada USA. Båda hade nämligen chansen att ta hem gruppsegern när de intog isen i Kosice. Det slutade med kanadensisk seger med 3-0. Målskyttar Pierre-Luc Dubois, Kyle Turris och Jared McCann. Kanada vann därmed grupp A och får nu möta Schweiz i sin kvartsfinal.
Slovakien fick avsluta sin hemmaturnering med att vinna med 2-1 efter straffar mot Danmark. Hjältar i straffläggningen blev Ladislav Nagy och Michal Kristof som båda gjorde mål, samt målvakten Denis Goda som inte släppta någon straff förbi sig. Slovakien slutade på femteplats i grupp B, medan Danmark tog hand om sjätteplatsen.