swe rus

Ostrava/Trinec - Sverige får inte spela om guldet i Junior-VM i Tjeckien. Juniorkronorna förlorade sin semifinal med 5-4 efter förlängning mot Ryssland under lördagen. Nu väntar istället bronsmatch mot Finland som föll i sin semifinal med 5-0 mot Kanada.

• Jag vet inte vad jag ska säga. Det är bara tomt och tråkigt just nu, säger backen Nils Lundkvist till NHL.com/sv.
    Sverige fick en drömstart på matchen i Ostravar Arena. Redan efter 16 sekunder sköt Rasmus Sandin in 1-0 direkt efter en tekning. För svenskarna var det en drömöppning, men den varade inte särskilt länge. Med Alexander Holtz i utvisningsbåset kvitterade ryssarna till 1-1 genom Ivan Morozov efter 3:04.
    Efter 4:22 fick Sveriges poängkung Nils Höglander matchstraff efter en tackling mot huvudet på ryske Grigori Denisenko. Sverige fick spela fem minuter i numerärt underläge, och det utnyttjade Ryssland. 2-1 kom 1:18 in i det powerplayspelet genom Alexander Khovanov. Ryssland hade då rejält momentum i matchen och gjorde också 3-1 genom Yegor Sokolov. Han utnyttjade ett misstag av den svenske målvakten Hugo Alnefelt efter 12:05.
  • Vi får den där femman. Egentligen börjar vi helt klockrent och gör 1-0 i första bytet. Sedan kommer den där femminutaren, men jag har inte sett situationen ännu. Sånt kan hända. Vi lyckas vända på steken. Vi krigar som bara den och jag tycker vi spelar bra hela matchen egentligen. Vi gör mycket mål, säger Lundkvist.
    Sverige krympte avståndet innan pausvilan. Med 5:05 kvar hittade Samuel Fagemo rätt i powerplay. Assisten levererades av Nils Lundkvist genom den ryska boxen. Sverige var sedan också nära en kvittering efter att Tobias Björnfot burit pucken från egen zon. Hans avslut letade sig genom den ryske målvakten Yaroslav Askarov, men pucken rensades precis innan den skulle passera mållinjen.
    Efter den händelserika öppningsperioden blev den andra mer taktisk. Sverige var det något hetare laget och satte Askarov på prov. Det gav till slut resultat. I ett powerplay skickade Sandin in sitt andra i matchen fram till 3-3, och svenskarna var ikapp.
    Ryssland var däremot nära att återigen koppla greppet, men när Kirill Marchenko fick öppet mål räddade Alnefelt med klubban. Situationen granskades utan positivt resultat för ryssarna.
    I den tredje perioden tog Sverige ledningen. Nils Lundkvist sköt från toppen av den högra tekningscirkeln i powerplay. Ett mål som gjorde att Ryssland bytte målvakt. In kom Amir Miftakhov.
    - Jag får pucken och bara slänger in den mot bortre. Linus står bra och skymmer och den lyckas segla in. Det var grymt skönt men just nu är det bara tungt, säger Lundkvist.
    Lundkvist mål räckte inte till seger. Ryssland kom tillbaka igen och kvitterade till 4-4 genom Sokolov efter 8:35 av slutperioden. Det saknades inte chanser att avgöra. Oskar Bäck hade en dubbelchans med drygt 8 minuter kvar och ryssarna testade Alnefelt både en och två gånger. Men matchen gick till sudden i vilken Ivan Morozov blev hjälte för Ryssland.
  • Otrolig besvikelse. Men otroligt stolt över mina spelare och vårt lag.
    I bronsmatchen väntar Finland som besegrades av Kanada. Kanadensarna gjorde processen kort med Finland och hade 4-0 redan efter första perioden. Redan efter 3:55 stod det 3-0 efter mål av Connor McMichael, Alexis Lafreniere, Jamie Drysdale och Ty Dellandrea. I mittperioden utökade Lafreniere på till 5-0 med sitt andra i matchen.
    Den tredje perioden blev mållös och den kanadensiska målvakten Joel Hofer höll nollan.
    Bronsmatchen startar klockan 15:00 under söndagen medan finalen spelas 19:00.
    - Nu är det att försöka, äta, dricka sova, säger Montén om hur laget ska ladda om.
    - Det kommer kanske inte spraka om lagen i morgon. Man vill alltid ha medalj och vi ska absolut ladda om, men just nu är det svårt att fokusera.
    - Man ska väl försöka så snabbt som möjligt, men det får ta den tid det tar, säger Lundkvist.
    I nedflyttningsmatchen mellan Kazakstan och Tyskland vann kazakerna det andra mötet med 4-1. Det är därmed utjämnat mellan lagen som möts i en avgörande match under söndagen.