VAN-PIT: Pettersson på rätt plats vid rätt tillfälle

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Efter att ha gjort poäng i varannan match under de senaste sju matcherna låg Elias Pettersson bakom Vancouver Canucks seger mot Pittsburgh Penguins. Tvåmåls-insatsen från matchen mot Vegas följdes upp med två nya poäng - ett mål och en assist.

Det var dock en annans svensk som skrev in sig i poängprotokollet först. Oscar Fantenberg serverade J.T. Miller ett vackert inspel i powerplay som Miller bara behövde sätta klubban till och styra in 2-0 för hemmalaget.
I mål var Jacob Markström i det närmaste fläckfri - endast Jake Guentzel lyckades med ett powerplay-mål överlista Gävle-sonen. Guentzels mål betydde 2-1 i matchen för Canucks och gav måhända gästande Penguins lite hopp. Det hoppet släckte Elias Pettersson effektivt.
Bara 34 sekunder efter Guentzels fullträff höll Pettersson sig framme. Tyler Myers smällde till ett distansskott som Pens-målvakten Matt Murray inte kunde styra bort ordentligt. Vid Murrays vänstra tekningscirkel fanns Pettersson som, hårt uppvaktad, fick iväg ett skott knästående. Pucken gick in högt och var svenskens 17:e fullträff för säsongen.
I den tredje perioden samarbetade Brock Boeser med svensken för ett vackert 4-1-mål. Boeser vann pucken högt, skickade den till Pettersson som nästan barnsligt enkelt lurade en Pittsburgh-försvarare upp på läktaren och backhand-serverade Boeser som direktsköt matchens sista mål.
Ett högeffektivt Canucks gjorde fyra mål på 14 skott. I andra änden av rinken stoppade Markström 28 av 29 puckar och var stabil genom hela matchen. Efteråt fick tränaren Travis Green frågan om den svenske burväktaren hittat en rytm i sitt spel nu:
- Så kan det vara, med tanke på hur hans år har varit med allt som har hänt honom. Det har nog, av förklarliga skäl, fått honom lite ur balans, sa tränaren som även berömde Elias Pettersson och dennes kedja:

VAN-PIT: Markström stoppar Guentzels försök

• Även när vi inte spelade bra spelade den kedjan bra. Vi vill helst inte att de dumpar pucken. De spelade bra. Kolla på "Petey" när han forecheckar…. Den kedjan var bra. Jag ville spela "Petey" mot flera olika kedjor idag, men om vi kunde hålla Malkins kedja i schack och spela "Peteys" kedja mot annat motstånd skulle det vara till vår fördel.
    Kempe föll mot Olofsson, Ullmark och Sabres
    Adrian Kempe inledde målskyttet när hans Los Angeles Kings gästade Buffalo Sabres under lördagen. Han placerade vackert in ledningsmålet med ett vackert handledsskott från slottet upp i Linus Ullmarks högra kryss. Målet, som var hans sjunde för säsongen, räckte dock inte för Kings. Ullmark stoppade 25 av 27 skott och Sabres vände och vann med 3-2. Victor Olofsson gjorde 3-1 i tom bur med 1:33 kvar att spela. Målet skulle visa sig bli matchvinnande då Kings reducerade till 3-2 med 38 sekunder kvar. Olofsson har nu gjort 16 mål den här säsongen och har poäng i sex raka matcher (fyra mål och fyra assist).

BUF-LAK: Kempe sätter handledsskott

Nyquists svit intakt
Gustav Nyquist spikade slutresultatet när han skickade in 5-1 för Columbus Blue Jackets mot New Jersey Devils. Målet gjorde han i tom bur efter att ha petat pucken förbi en Devilsförsvarare i en spelvändning och snurrat bort en annan. Därmed håller han liv i den poängsvit som nu är uppe i fem raka matcher, på vilka han har gjort två mål och fem assist.

CBJ-NJD: Nyquist lurar flera försvarare och nätar

Svenskt i målprotokollet mellan Preds och Bruins
Pär Lindholm gjorde sitt andra mål för säsongen när han öppnade målskyttet för sitt Boston Bruins mot Nashville Predators. Lindholm störtade fram och jobbade in en målvaktsretur på ett skott från kanten. Senare i matchen, i den tredje perioden, gjorde Filip Forsberg 2-2 för Predators, hans 13:e fullträff för säsongen. Forsberg har nu 2+1 på de senaste tre matcherna. Mattias Ekholm noterades för en assist på Forsbergs mål och har nu fyra poäng (1+3) på de senaste fyra matcherna. Viktor Arvidsson var tillbaka i Predators efter att ha missat 12 matcher med en överkroppsskada.
Svenskarna visade vägen för Ducks
Isac Lundeström gjode sin första poäng för säsongen när han assisterade Max Comtois till 1-1 borta mot New York Islanders. Även Hampus Lindholm fick en poäng på det målet. Lindholm noterades även för en assist till Jakob Silfverbergs 4-4-mål i den andra perioden. Det var Silfverbergs 13:e mål för säsongen. Forwarden blev sedan matchvinnare på straffläggningen, där slutresultatet skrevs till 6-5 för Ducks.
Sharks föll i Kellmans debut
Tidigare i veckan nådde antalet svenskar som spelat i NHL under en och samma säsong tresiffrigt för första gången någonsin. Och listan fortsätter att växa: Joel Kellman gjorde NHL-debut när hans San Jose Sharks tog sig an St Louis Blues. Kellman spelade 9:25 minuter och gick plus-1. Erik Karlsson noterades för en assist, hans 24:e för säsongen, men det räckte inte. Ett ryck under andra halvan av den tredje perioden skrev segersiffrorna till 5-2 för Blues.
Wallmark målskytt - sviten växer
Lucas Wallmark gjorde poäng för tredje matchen i rad när han i powerplay reducerade till 2-4 för hans Carolina Hurricanes mot Florida Panthers. Det blev även slutresultatet och Wallmark, som gjorde sitt sjätte mål för säsongen, har nu gjort poäng i de tre senaste matcherna (2+1).

CAR-FLA: Wallmark sist på pucken

Värt att notera…
Andreas Englund och Erik Brännström stod för var sin assist när deras Ottawa Senators föll på straffar mot Philadelphia Flyers, 4-5. Englunds assist var hans första poäng i NHL
... Victor Hedman spelade 24:08 minuter när hans Tampa Bay föll mot Washington Capitals (1-3).
Erik Gustafsson noterades för sin elfte assist för säsongen. Han assisterade Kirby Dach till 3-3-målet mot Avalanche när Blackhawks vände 1-3 till 5-3 i den tredje perioden.
… Joakim Nygård noterades för en assistpoäng när hans Oilers besegrade Montreal Canadiens med 4-3.