Aberg

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång. Denna morgon njuter vi av en riktig delikatess från Pontus Åberg…

"Bra initiativ av Åberg, han snor åt sig pucken. Driver framåt genom zon, fintar och gör mål! Vilken insats av Pontus Åberg!"
Fox Sports West kommentator trodde knappt sina ögon när Pontus Åberg snodde åt sig pucken från San Jose Sharks forward Barclay Goodrow i mittzon, drev upp längs högerkanten, utmanade Joakim Ryan genom att finta inåt för att sedan dra pucken tillbaka ut i banan och skicka in den bakom en överspelad Martin Jones. Inte nog med att Åbergs soloprestation blev kvällens delikatess i rivalmötet mellan Sharks och Anaheim Ducks, målet var dessutom hans andra för matchen (och säsongen, för den delen).
- Skönt att få sätta två mål ikväll, sade Åberg till Fox Sports efter matchen.
För Åberg som tidigt på säsongen sattes upp på waivers av Edmonton, sedan plockades upp av Anaheim, snabbt skickades ner till AHL och slutligen åter kallades upp, innebar målen lite välbehövlig sinnesro:
- Det har varit en intensiv månad. Min familj följde med mig från Sverige och det har varit tufft att inte veta var vi kommer vara från den ena dagen till den andra. Men så är branschen. Jag är glad över att vara här [i Anaheim] nu och vädret går ju inte att klaga på. Jag fick ett par matcher i San Diego Gulls där jag kunde öka på mitt självförtroende lite och nu spelar jag bättre och bättre.
Återstår att se om målen kan få tränare Randy Carlyle att ge den snabbskrinnande 25-åringen fortsatt, eller rentav utökat, förtroende i Anaheim Ducks.

ANA-SJS: Åberg snor pucken, dribblar och nätar

Åberg stod förra säsongen för karriärsbästa fyra mål och tolv assist för 16 poäng på 53 matcher med Nashville Predators och Edmonton Oilers.
\\*
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Jubel för Detroits svenskbrigad
Efter en oerhört tung säsongsinledning fick Detroit Red Wings äntligen anledning att jubla på hemmaplan. 4-2-segern mot Dallas Stars var nämligen klubbens första i Little Caesars Arena under 2018-19.
- Det kändes bra, sade hemmalagets målvakt Jonathan Bernier. Ibland glömmer du bort hur härligt det är att vinna men jag tror alla kommer sova rätt gott i natt.
Speciellt gott lär några av lagets svenska spelare sova då de, i allra högsta grad, var inblandade i segern mot Stars.
Först spelade Gustav Nyquist fram Anthony Mantha till 1-1-kvitteringen 4.44 in på den andra perioden. Sedan, 4.59 in på den tredje perioden, lyckades Niklas Kronwall med konststycket att dumpa in pucken i anfallszon så att den från plexiglaset studsade ut till Tyler Bertuzzi som fick ett gratis kanonläge och nätade. Slutligen, som grädde på det blågula moset, satte Jonathan Ericsson säsongens första mål genom att 9.20 in på tredje perioden skyffla in en puck mot mål som letade sig förbi Ben Bishop.
Målet, som vid tillfället innebar en 3-1-ledning för Red Wings, noterades i slutändan som matchvinnande mål.

DET-DAL: Ericsson hittar rätt från blålinjen

Två nya poäng för John Klingberg
Redan innan matchen mot Detroit Red Wings stod det klart att John Klingberg inlett säsongen i ett rasande tempo, speciellt då sett till målskyttet. Tack vare fem mål på de inledande tio matcherna är personbästat på 13 mål i fara att ryka all världens väg denna säsong. Att nå upp till förra årets toppnotering på 59 assist kan däremot bli en tuffare utmaning - dock en som Klingberg satte igång med ordentligt mot Red Wings.
Först spelade han fram till Gemel Smiths 1-0-mål i första perioden genom att sätta ett förstapass som Esa Lindell skarvade vidare. Med 36 sekunder kvar av matchen var det sedan Klingberg som gav Stars hopp om att i alla fall bärga en poäng när han skickade in ett skott mot mål som Radek Faksa styrde in till 3-2.
Tyvärr för Klingberg och Stars räckte inte det alltså inte då Justin Abdelkader fastställde slutresultatet till 4-2 i tom kasse.

DET-DAL: Klingberg överlistar Bernier

\\\
ANDRA NOTERBARA PRESTATIONER
SJS: Erik Karlsson - 25:26 istid, en assist, +2ANA: Hampus Lindholm - 30:08 istid, +1*
Missade du nattens NHL? Här får du en fullständig överblick över nattens matcher