Pilut

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Buffalo Sabres Lawrence Pilut är den senaste svenska spelaren att skriva in sig i målprotokollet i en NHL-match.
I sin tolfte match för säsongen bidrog han med ett mål och hjälpte sitt lag att besegra New Jersey Devils med klara 5-1.
- Det kändes riktigt skönt, säger Pilut till NHL.com/sv efter matchen. Jag har haft liknande skott som varit nära att gå in tidigare så det känns som en lättnad nu när den första gått in. Jag har fortsatt att fokusera på att spela mitt spel och försöka hitta öppningar för skott. Jag tror att det här var en bra boost som förhoppningsvis kan leda till fler mål framöver.

BUF-NJD: Långskott från Pilut seglar in

Målet kom 17:45 in i den andra perioden efter att Pilut visat tålamod med pucken vid den blåa linjen och väntat in att Sam Reinhart skulle hinna parkerade framför Keith Kinkaid i Devils-kassen. Piluts skott smet in i den lilla lucka som fanns vid den bortre stolpen.
- Sheary och Risto fick till ett par fina passningar nere i deras zon och jag blev öppen på blå. Reinhart gjorde ett bra jobb med att skymma deras målvakt och jag försökte bara få pucken på mål. Det är en del av mitt spel som fungerat bra och som jag fortsätter att jobba med, säger Pilut som också drog på sig en tiominutersutvisning i slutet av den tredje perioden efter en privat uppgörelse med Devils Miles Wood.
Piluts mål kom i en andraperiod där Sabres bjöd publiken i KeyBank Arena på ett verkligt målkalas och satte fem puckar. Rasmus Dahlin och Johan Larsson noterades också i matchprotokollet för varsin framspelning.
- Jag tycker vi gjorde en bra första period trots att vi låg under med ett mål, säger Pilut som nu gjort fem poäng (1+4) på 13 NHL-matcher. Vårt fokus var bara att fortsätta hålla oss till vår matchplan och det gav oss utdelning i den andra. Vi spelade enkelt och med mycket fart och vi fick vår belöning. Vi har en riktigt positiv känsla i laget och det var en härlig stämning på läktarna som lyfte oss.
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER:
Erik Karlssons poängsvit fortsätter
Det tycks inte finnas någon hejd för San Jose Sharks Erik Karlsson och hans poängproduktion just nu. I nattens 7-2-seger mot Edmonton Oilers kom tre nya assist från 28-åringens klubba, den andra med tre assist från Karlsson klubba på rad. Poängsviten förlängdes med det till 14 matcher på vilka det blivit galna 25 poäng (1+24). Erik Karlsson är den femte backen att lyckas med att göra minst en assist i 14 raka matcher. De övriga är Paul Coffey (17 matcher), Brian Leetch (15), Phil Housley (14) och Bobby Orr (14). I matchen mot Oilers gjorde Marcus Sörensen ett mål för Sharks då han stänkte in en straff i den första perioden.

SJS-EDM: Burns upp i nättaket, i PP

1+1 för Klingberg
Stars John Klingberg svarade för ett mål och en assist då Dallas besegrade St. Louis Blues med 3-1 på bortaplan. I den första perioden la den spelskicklige backen upp för Tyler Seguins 1-0 med en kvick backhandpassning. Därefter pangade han in 2-0 i spel fem mot tre i den andra perioden från toppen av den högra tekningscirkeln. Klingberg har gjort 20 poäng (6+14) på 26 matcher den här säsongen.

STL-DAL: Klingberg överlistar Allen i PP

Landeskog och Söderberg målskyttar i Avs-förlust
Gabriel Landeskog styrde in två puckar i 4-7-förlusten mot Winnipeg Jets. Colorado-kaptenen går med det upp på 49 poäng (27+22) på 43 matcher den här säsongen. Också Carl Söderberg skrev in sig målprotokollet då han i den andra perioden stötte pucken förbi sin back och i fritt läge reducerade till 2-4. Det var Söderbergs tolfte mål för säsongen och med en assist vid Ryan Graves 3-4-mål går han till 23 gjorda poäng på 42 matcher den här säsongen.

WPG-COL: Landeskog styr in pucken

Zibanejad och Fast målskyttar i Rangersförlust
Både Mika Zibanejad och Jesper Fast blev målskyttar i Madison Square Garden då Vegas Golden Knights kom på besök. Det räckte dock inte för hemmalaget som förlorade med 2-4 och gick på pumpen för fjärde matchen i följd. Zibanejad har gjort 35 poäng (12+23) på 42 matcher den här säsongen, Fast har gjort 15 poäng (6+9) på 37 matcher.
Marcus Petterson med två assist
När Pittsburgh Penguins besegrade Florida Panthers med 5-1 svarade Pens-backen Marcus Pettersson för två målgivande passningar. 22-åringen från Skellefteå har nu gjort poäng i fyra raka matcher (0+5) och har efter 18 spelade matcher den här säsongen redan tangerat sitt karriärbästa i NHL, förra säsongens sex poäng (0+6) på 27 matcher i Anaheim Ducks. Också Patric Hörnqvist noterades för en assist i matchen. Han har nu gjort 26 poäng (15+11) på 34 matcher.