ANA-MIN: Silfverberg nätar sitt andra mål i matchen

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
De blågula poängen stod som spön i backen då slutspelsjagande Minnesota Wild tog en viktig övertids-seger med 5-4 borta mot Anaheim Ducks.

Jakob Silfverberg var matchens förgrundsfigur och stod för två mål och en assist för sitt Ducks. 29-åringen från Gävle bjöd på två snarlika mål då han avslutade med hårda och välriktade handledsskott från vänstra tekningscirkeln.
Målen var de 19:e och 20:e för säsongen för Silfverberg som i och med det nått 20 mål för femte säsongen i rad.
- Det är lite surt att vi inte kunde vinna idag men det är alltid kul att göra mål, säger Silfverberg. Jag fick fina passningar och skotten satt. Vi gjorde en hel del saker bra idag och hade bra fart på fötterna. Det gav oss en välförtjänt poäng.
Silfverberg stod också för en delikat framspelning till Christian Djoos som med sitt första mål i Ducks-tröjan och för säsongen kvitterade i slutet av den tredje perioden. Med en extra utespelare på isen för Ducks höll Silfverberg i pucken vid sidan av målet på högersidan och släppte in pucken mellan benen på en Wild-back till Djoos som smög ner på vänstersidan.
Med nattens tre poäng kliver Silfverberg upp på 38 poäng (20+18) på 64 spelade matcher den här säsongen. Djoos mål var hans andra poäng på nio matcher den här säsongen (1+1).

ANA-MIN: Silfverberg nätar från cirkeln

Rickard Rakell spelade fram till Silfverbergs båda mål och även till Djoos kvittering och kliver med de tre assisten upp på 40 poäng (14+26) på 63 matcher.
- Vi hjälper varandra bra ute på isen, säger Rakell om samspelet med Silfverberg. Vi pratar mycket med varandra på isen. "Silvie" var stekhet ikväll och jag försökte hitta honom så ofta jag kunde. Jag tycker vi gjorde mycket bra saker som vi kan bygga vidare på.
Även Jacob Larsson skrev in sig i poängprotokollet med en assist. 22-åringen från Ljungby har med det gjort 11 poäng (2+9) på 58 matcher den här säsongen.
Alla dessa blågula Ducks-poäng skulle emellertid alltså inte visa sig räcka till mer än en poäng i matchen där alltså Minnesota knep extrapoängen efter ett sudden-mål i PP av Kevin Fiala.
Tidigare i matchen satte Victor Rask 3-3-pucken för Wild efter att han jobbat till sig pucken i mittzon, klivit in i anfallszon och avlossat ett maskerat skott som överlistade Ryan Miller i Anaheim-målet.
Målet var det femte för säsongen för Rask som sammantaget står på 13 poäng på 43 matcher den här säsongen.

ANA-MIN: Rask nätar utan assist från slottet

BEMSTRÖM MED TIONDE FÖR SÄSONGEN, VILJEMÅL AV PETTERSSON
Bemström gjorde sitt tionde mål för säsongen då Columbus Blue Jackets besegrade Vancouver Canucks med 2-1 borta i Rogers Arena.
Bemström stod parkerad mellan tekningscirklarna och pangade in Pierre-Luc Dubois passning till 1-0 i mitten av den andra perioden.
Bemström har med målet nu gjort 20 poäng (10+10) under sin rookie-säsongen i NHL.
Alex Wennberg deltog i förarbetet vid Bemströms mål och står nu på 22 poäng (5+17) den här säsongen.
Elias Pettersson gjorde Canucks reducering i den tredje perioden då han direkt från utvisningsbåset visade prov på snabbhet, vilja, styrka och skicklighet och körde ifrån Jackets-backarna, skyddade pucken och la in pucken mellan benen på Elvis Merzlikins i CBJ-kassen.
Målet var Petterssons 27:e för säsongen och den 65:e poängen.

VAN-CBJ: Bemström överlsitar Demko

LANDESKOG FÖRLÄNGDE POÄNGSVITEN MED 1+2
Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog fortsätter att producera.
I nattens möte med San Jose Sharks gjorde han ett mål och två assist och förlängde sin poängsvit till åtta matcher (5+8).
I den första perioden hittade han Nathan MacKinnon som från vänstra tekningscirkeln kunde dundra in sitt 35:e mål för säsongen.
Det följde han upp med att i början av den andra perioden raka in en retur på ett MacKinnon-avslut och sätta sitt 21:a för säsongen och därefter hitta en fri Vladislav Namestnikov framför mål vid 3-2-målet.
Nattens tre poäng tar Landeskog upp på 42 poäng den här säsongen (21+21) på 52 matcher.
I Sharks gjorde Melker Karlsson 2-2-målet efter det att han först täckt ett Avs-skott och sedan stuckit i djupet och friställts av Marcus Sörensen.
Karlsson avslutade resolut med ett handledsskott mellan benen på Pavel Francouz.
Målet var det sjätte för säsongen för "Melkman" som nu gjort 12 poäng på 59 matcher. Sörensens assist var hans 18:e poäng för säsongen (7+11).

SJS-COL: Landeskog rensar upp efter MacKinnons finter

ÖVRIGA SVENSKA NOTISER FRÅN NATTEN:
* Victor Hedman fanns inte med i Tampa Bay Lightnings uppställning i straff-förlusten mot Detroit Red Wings. Back-stjärnan skadade sig i senaste matchen mot Boston Bruins där han klev av i den först perioden för omplåstring och sedan bara spelade ett byte i den andra perioden. Enligt Lightnings coach Jon Cooper handlar det om en underkroppsskada som dock inte bedöms som allvarlig.
* William Karlsson stod för två målgivande passningar då Vegas Golden Knights bortabesegrade Calgary Flames med 5-3. Karlsson har gjort 46 poäng (15+31) på 62 matcher den här säsongen. I samma match plockade Mikael Backlund och Erik Gustafsson upp varsin assistpoäng. Gustafsson har gjort tre poäng (0+3) på sju matcher sedan flytten från Chicago och står sammantaget på 29 poäng (6+23) på 66 matcher den här säsongen. Backlund gjorde sin 14:e poäng på de tio senaste matcherna (6+8) och står totalt på 45 poäng (16+29) på 70 matcher.