MIN-TOR: Nylander vägrar ge sig framför mål

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Gott om svenska poäng att rapportera om från den sista speldagen 2019.

Två kom från William Nylanders klubba då Toronto Maple Leafs slog Minnesota Wild med 4-1 borta i Xcel Energy Center. Nylander tryckte in 2-0-målet med halvminuten kvar av den första perioden då han upptäckte att pucken låg lös i en rörig situation kring Devan Dubnyk i Wild-kassen.
- Jag försökte bara ta mig in framför buren för det är där målen blir till, säger Nylander till NHL.com/sv efter matchen. Det var ett lite turligt mål men de räknas också.
I formationen med John Tavares och Alex Kerfoot har Nylander varit stekhet den senaste tiden och har gjort mål i fyra raka och producerat tolv poäng (6+6) på de sju senaste matcherna.
- Det har gått snabbt att hitta kemin, säger Nylander till NHL.com/sv. Med en del spelare klickar det direkt. Vi försöker åka mycket skridskor och vi är noggranna med att behålla pucken inom laget när vi får tag i den. Det har vi lyckats bra med på slutet.
Nylander går in i 2020 med 35 poäng (17+18) på 41 spelade matcher. En takt som halvvägs in i säsongen pekar mot 70 poäng, vilket skulle innebära nytt karriärbästa för 23-åringen.
- Det har fungerat bra hittills men det finns alltid saker att förbättra och jobba vidare med. Man är aldrig riktigt nöjd, säger Nylander som har 61 poäng som bästa notering under en säsong (2016-17 och 2017-18).
BRATTS STYRNING GAV ÅTTONDE FÖR ÅRET
Jesper Bratt bidrog med ett mål då New Jersey Devils slog Boston Bruins med 3-2 efter straffar hemma i Prudential Center. Bratt parkerade framför mål och styrde in en lyftning från P.K. Subban över axeln på Bruins-keepern Jaroslav Halak. Målet var Bratts åttonde för säsongen och innebar 2-2 för Devils 13:11 in i den tredje perioden. Totalt har den 21-årige stockholmaren gjort 15 poäng (8+7) på 34 matcher den här säsongen. Joakim Nordström krigade in 2-0 för Bruins i den andra perioden efter såväl stök som bök framför New Jersey-buren. Målet var Nordströms fjärde för säsongen vilket innebär att han gjort fem poäng på 29 matcher.

NJD-BOS: Bratt styr in Subbans skott

1+1 FÖR MARCUS JOHANSSON DÅ SABRES FÖLL
Marcus Johansson gjorde ett mål och en assist då Buffalo Sabres föll mot Tampa Bay Lightning med 4-6 hemma i KeyBank Arena. "Mojo" skickade in 2-0 för Sabres i början av den andra perioden med ett välplacerat vinkelskott som överlistade Andrei Vasilevskiy i Bolts-buren. Senare i perioden la Johansson upp för Jimmy Vesey med en passning bakom ryggen på sig själv. De båda poängen gör att Johansson går upp på 18 poäng (6+12) på 34 matcher den här säsongen.

BUF-TBL: Johanssons skott smiter in vid stolpen

SILFVERBERG TRÖSTMÅLADE FÖR DUCKS
Jakob Silfverberg gjorde ett mål då Anaheim Ducks föll borta med 3-5 mot Vegas Golden Knights i T-Mobile Arena. Silfverberg pricksköt in sitt 14:e mål för året då han fick tag pucken mellan tekningscirklarna. Avslutet satt otagbart i krysset bakom Marc-Andre Fleury. Silfverberg har gjort 27 poäng (14+13) på 39 matcher.

VGK-ANA: Silfverberg skickar in ett handledsskott

10:E FÖR SÄSONGEN FÖR LANDESKOG
Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog gjorde sitt tionde mål för säsongen då han hittade rätt i powerplay i förlustmatchen hemma i Pepsi Center mot Winnipeg Jets. Landeskog gjorde 3-3 efter att påpassligt ha plockat upp sargreturen efter ett skott från Tyson Jost. Med målet har Landeskog gjort 16 poäng (10+6) på 24 matcher den här säsongen.

COL-WPG: Landeskog nätar i powerplay

LUNDQVIST OCH ZIBANEJAD NÄRA VÄNDNING MED RANGERS
Henrik Lundqvist byttes in med fem minuter kvar av den andra perioden i New York Rangers bortamöte med Edmonton Oilers efter att målvaktskollegan Alexandar Georgiev släppt in sex av 24 skott. Lundqvist höll fortsatt tätt, räddade sex av sex skott och Rangers åt sig närmare och närmare målmässigt. Då Mika Zibanejad skickade in 5-6 var det 3:45 kvar av den tredje perioden. Zibanejad nöp till direkt från den högra tekningscirkeln och Mikko Koskinen hann inte rädda pucken med plocken innan den passerat mållinjen. Målet var Zibanejads 16:e i år vilket innebär 31 poäng på 26 matcher. Oilers Kailer Yamamoto dödade sedan matchen i öppen bur för Oilers där backklippan Oscar Klefbom noterades för två målgivande passningar. Klefbom har gjort 25 poäng (4+21) på 41 matcher den här säsongen.

EDM-NYR: Zibanejad avslutar läckert samspel

1+1 FÖR KEMPE SOM NÄTADE I BOXPLAY
Adrian Kempe hade en fin förstaperiod och gjorde ett mål och en assist då Los Angeles Kings besegrade Philadelphia Flyers med 5-3 hemma i Staples Center. Kempe deltog i förarbetet vid 2-0 målet i PP 6:57 in i perioden och smällde sedan själv in 4-0 i numerärt underläge för Kings. Målet var hans åttonde för säsongen och hans andra i boxplay. Totalt har det blivit 17 poäng (8+9) på 41 matcher den för 23-åringen från Kramfors.

LAK-PHI: Lizotte spelar fram Kempe i boxplay

ÖVRIGA SVENSKA NOTISER FRÅN NYÅRSNATTEN
* Lucas Wallmark fortsätter att producera i Carolina Hurricanes. I nattens seger 3-1-seger mot Montreal Canadiens noterades han för en assist då Ryan Dzingel dödade matchen med ett mål i öppen bur.
Wallmark har gjort 19 poäng (8+11) på 40 matcher den här säsongen och med nattens assist har han gjort poäng i sju raka matcher (4+5).
* Alex Wennberg och Gustav Nyquist stod för två målgivande passningar var då Columbus Blue Jackets slog Florida Panthers hemma i Nationwide Arena.
Wennberg står nu på 13 poäng (2+11) på 38 matcher i år. Nyquist har gjort 28 poäng (9+19) på 40 matcher.
I Panthers slog Anton Stålman en målgivande passning. Han har gjort 14 poäng (4+10) på 39 matcher och har poäng i sina tre senaste framträdanden.
* Nicklas Bäckström noterades för en framspelning då han la upp för Tom Wilson i Capitals 3-4-förlust mot Islanders. Bäckström går med assisten upp på 30 poäng (8+22) på 33 spelade matcher.
* Alexander Steen och Carl Söderberg plockade var sin assist-poäng då Arizona Coyotes besegrade St. Louis Blues med 3-1 i Gila River Arena.
Steen har gjort sex poäng (0+6) på 25 matcher för Blues, medan Söderberg står på 24 poäng (11+13) på 42 spelade matcher för Coyotes.