TOR-FLA: Nylander vinklar in Kapanens skott

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

William Nylanders målkavalkad och jakt på 30 fullträffar fortsätter. I nattens 5-3-förlust mot Florida Panthers noterade Toronto Maple Leafs-forwarden sitt 25:e mål. Framspelad av Kasperi Kapanen (och Andreas Johnsson) vinklade svensken in 2-1 för Leafs i slutet på andra perioden.
Målet förlängde Nylanders poängsvit till åtta matcher. Under dessa åtta matcher har han stått för tio poäng - sex mål och fyra assist. Skulle Nylander hålla uppe sitt målsnitt på drygt 0,5 mål per match har han en legitim chans att nå 40 mål den här säsongen. Endast fyra svenskar har gjort en säsong med 40 mål eller mer i den moderna eran (efter lockouten 2004-05); Daniel Alfredsson med 40 mål 2007-08 samt 43 mål 2005-06, Henrik Zetterberg med 43 mål 2007-08, Daniel Sedin med 41 mål 2010-11 och så William Karlsson med sina 43 fullträffar 2017-18.
Inget dåligt sällskap att sikta mot för Nylander, som förra säsongen fick utstå viss kritik efter utdragna kontraktsförhandlingar, strejk och slutligen 27 poäng (7+20) på de 54 matcher han spelade.
2019-20 har hittills sett Nylander studsa tillbaka och ta gruvlig revansch.
\\*
LUNDQVIST UTBYTT NÄR RANGERS FÖLL HEMMA
Saker och ting pekade uppåt för Henrik Lundqvist när han under lördagens omgång stod för 33 räddningar och nollade Detroit Red Wings (1-0). Insatsen såg till att han fick chansen från start även i nattens drabbning mot Dallas Stars hemma i Madison Square Garden.
Det blev dock ingen uppföljare på lördagssuccén. Istället fick Lundqvist se sig själv utbytt inför tredje perioden efter att ha släppt in fyra mål på 15 skott efter de inledande 40 minuterna.

NYR-DAL: Sidledsförflyttning från Lundqvist

• Vi gjorde en del misstag och tyvärr lyckades jag inte finnas där och hjälpa laget när det behövdes, säger Lundqvist till NHL.com/sv. Jag tycker ändå vi gjorde många bra saker, men varje gång vi gjorde ett misstag fanns de (Stars) där och utnyttjade det. Om vi kunde ha kommit undan med ett misstag eller två hade den här matchen sett annorlunda ut.
    I Stars noterades John Klingberg och Mattias Janmark för varsin assist. Passningspoängen var Klingbergs 19:e (totalt 21 poäng) och Janmarks tolfte (totalt 17 poäng) den här säsongen.
    \\*
    VÄRT ATT NOTERA…
    … Robert Hägg stod för sin åttonde assist för säsongen när Philadelphia Flyers nollade Detroit Red Wings med 3-0. 24-åringen har nu gjort totalt nio poäng (1+8) på de 34 matcher han spelat för Flyers den här säsongen. Assisten var hans andra de senaste två matcherna och han anförtroddes med en speltid på 15:16 mot Red Wings.