ARI-TOR: Engvall sätter första NHL-målet

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Med hela 13 matcher under natten var det givetvis gott som svenska mål, assist och fina målvakts insatser.

Gladaste blågula målskytt för aftonen var säkerligen Pierre Engvall som i början av veckan gjorde sin NHL-debut mot Vegas Golden Knights och nu fick göra sitt första mål i NHL då hans Toronto Maple Leafs vann i nya tränaren Sheldon Keefes debut i bortamötet med Arizona Coyotes.
- Känslan att göra mål var helt otrolig, säger Engvall till NHL.com/sv. Jag var totalt överlycklig och tappade balansen lite när jag firade.
Engvall och Keefe känner varandra väl efter Ljungby-sonens 94 matcher och 56 poäng (30-26) i AHL med Toronto Marlies och samarbetet fungerar uppenbarligen även i NHL.
- Jag kom in och försökte spela på samma sätt som jag gjort i Marlies, säger Engvall som gjort fem mål och två assist på de tre senaste matcherna i AHL. Jag tycker att det fungerade bra. Det känns bra att jag och tränaren vet var vi har varandra sedan tidigare och han har gett mig stort förtroende. Han är väldigt bra på att prata med spelarna och få alla att dra åt samma håll.
Engvall var inne och dödade en utvisning då han fick tag i pucken i mittzon och tryckte gaspedalen i botten. 23-åringen sprintade ifrån två Coyotes-backar och avslutade mellan benen på Darcy Kuemper.
- Pucken är sparad och jag kommer lägga den hemma någonstans.
Toronto vann till sist med 3-1 efter att William Nylander assisterat vid Arizona-fostrade Auston Matthews 3-0-mål.
Nylander har gjort 18 poäng (8+10) på 24 matcher den här säsongen.
SVENSKT POÄNGREGN DÅ CANUCKS SLOG PREDATORS
Jacob Markström gjorde 45 räddningar och utsågs till matchens första stjärna då Vancouver Canucks bortabesegrade Nashville Predators med 6-3. Segern var Markströms sjätte för säsongen på 15 starter.
Framåt svarade Elias Pettersson för ett mål och två assist. Målet kom i ett av otaliga powerplay för Canucks som visade upp en stor effektivitet i spelformen och förvaltade fem av sex tillfällen.

NSH-VAN: Pettersson sätter pucken i powerplay

Pettersson nöp till med ett lågt handledsskott från den högra tekningscirkeln och skickade in 1-1 16:34 in i den första perioden.
Pettersson stod också för två målgivande passningar i matchen och har nu gjort 27 poäng på 23 matcher.
Alexander Edler fick med sig en assistpoäng från matchen och står nu på 15 poäng (4+11) på 23 spelade matcher.
I Predators gjorde Calle Järnkrok sitt sjunde mål för säsongen då han klippte till med ett direktskott i PP och utjämnade till 2-2 i den andra perioden.

NSH-VAN: Järnkrok avslutar direkt i powerplay

Järnkrok, som också hade en framspelning i matchen har nu gjort 17 poäng på 21 matcher den här säsongen.
Också Viktor Arvidsson fick med sig en poäng från matchen. Han assisterade vid Nashvilles 1-0 mål av Ryan Johansen. Arvidsson har gjort 14 poäng (6+8) på 21 matcher i år.
RAKELLS POÄNGSVIT UPP I FYRA RAKA MATCHER
Rickard Rakell förlängde sin svit med poäng i matcher till fyra då han i den andra perioden skickade in 3-0 för sitt Anaheim Ducks i 4-5-förlusten mot Florida Panthers.
Rakell som nu gjort fem poäng (2+3) på de fyra senaste fick tid att avlossa sitt skott i powerplay med 15:50 av mittrundan och använde sig av Jakob Silfverberg som föredömligt stod parkerad framför Sergei Bobrovsky för att skymma.

FLA-ANA: Rakell sätter pucken i powerplay i andra

Sammantaget har Rakell nu stått för 16 poäng (7+9) på 23 matcher den här säsongen.
I Anaheim noterades också Silfverberg och Jacob Larsson för assistpoäng.
Silfverberg har gjort 18 poäng (9+9) på 23 matcher den här säsongen, Larsson har gjort tre poäng (1+2) på 21 matcher.
I Panthers, som alltså vände och vann matchen efter fem raka mål, stod Anton Strålman för en framspelning. Strålman har gjort sju poäng (0+7) på 22 matcher den här säsongen.
HÖRNQVIST POÄNGRÄDDARE I ÅTERKOMSTEN
Patric Hörnqvist var tillbaka i Pittsburgh Penguins i övertidsförlusten (3-4) mot New York Islanders.
Efter att ha missat sju matcher med en underkroppsskada skrev 32-åringen åter in sig i målprotokollet då han kvitterade till 3-3 med 30 sekunder kvar av den tredje perioden.
Hörnqvist vräkte sig fram i en tilltrasslad situation och tryckte in pucken mellan benskydden på Thomas Greiss.
Det var Hörnqvists sjätte mål och elfte poäng på 15 matcher den här säsongen.
WALLMARKS TREDJE FÖR SÄSONGEN
Lucas Wallmark gjorde sitt tredje mål för säsongen då Carolona Hurricanes föll hemma mot Philadelphia Flyers med 3-5.

CAR-PHI: Wallmark trycker in pucken från nära håll

Wallmark kvitterade till 3-3 i upptakten av den tredje perioden då Carolinas fjärdekedja skapade tryck nere i Philadelphia-zonen.
Efter att Brock McGinn vaket uppfattat situationen och friställt Wallmark med en passning bakom ryggen på sig själv, var det en smal sak för Umeå-sonen att lyfta in pucken i öppen bur.
Målet innebär att Wallmark nu gjort åtta poäng (3+5) på 22 matcher den här säsongen.
SUNDQVIST TVÅMÅLSSKYTT FÖR BLUES
Oskar Sundqvist blev dubbel målskytt i St. Louis Blues 5-0-seger mot Calgary Flames.

STL-CGY: Sundqvist överlistar Rittich

I den andra perioden kom 25-åringen fri med David Rittich och skickade in pucken via plockhandsken på Flames-keepern David Rittich.
I den tredje periodens inledning drällde sedan Rittich med pucken bakom mål, vilket gjorde att Zach Sanford kunde snappa upp den och bjuda Sundqvist på öppet mål.
Med de två fullträffarna har Sundqvist gjort tio poäng (6+4) på 23 matcher den här säsongen.
JANMARK TILLBAKA SOM MÅLSKYTT
Mattias Janmark skriv per omgående in sig i målprotokollet efter att ha missat Stars fyra senaste matcher på grund av en underkroppsskada.
Janmark gav Dallas ledningen med 1-0 i den första perioden då han tryckte in en retur efter ett skott från blå av Andrej Sekera.
Målet var 26-årige Janmarks tredje för säsongen vilket tar honom till åtta poäng (3+5) på 19 spelade matcher den här säsongen,
ÖVRIGA SVENSKA NOTISER FRÅN NATTEN
* Andre Burakovsky är fortsatt het i Colorado Avalanche. I 2-3-föusten borta mot Minnesota Wild assisterade han vid båda Avs mål och har med det gjort åtta poäng på de fyra senaste matcherna (5+3).
Totalt har Burakovsky gjort 20 poäng (10+10) på 22 matcher den här säsongen.
* Rasmus Dahlin och Victor Olofsson noterades för var sin passningspoäng då Buffalo Sabres föll borta mot Boston Bruins med 2-3.
Dahlin står efter 22 spelade matcher den här säsongen på 14 poäng (1+13) och Olofsson har gjort 16 poäng (7+9).
Linus Ullmark vaktade kassen för Sabres. Han stoppade 24 av 27 skott.
* Alex Wennberg och Gustav Nyquist hade en assist var då Columbus Blue Jackets besegrade Detroit Red Wings med 5-4.
Nyquist står med det på 13 poäng (3+10) på 21 matcher den här säsongen.
På lika många matcher har Wennberg gjort åtta poäng (2+6).
Emil Bemström missade chansen att bli första rookie i Columbus att göra poäng i sex raka matcher. Hans klev poänglös av isen och sviten stannade vid fem.
* Carl Grundström stod för en assist då Los Angeles Kings hemmaslog Edmonton Oilers med 5-1. Det var 21-åringens fjärde poäng (0+7) på sju matcher den här säsongen.
* Victor Hedman slog en målgivande passning då Tampa Bay Lightning besegrade Chicago Blackhawks med 4-2. Hedman har gjort 18 poäng (4+14) på 17 matcher den här säsongen.