TOR-CBJ: Nyquist gör mål på straff

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Mötet mellan Maple Leafs och Blue Jackets kom att utvecklas till en riktig blågul poängfest.
Vid ställning 2-1 till Columbus i slutet av den första perioden och med pucken i Blue Jackets zon, klev Andreas Johnsson fram. Svensken, som bildar kedja i Maple Leafs med Auston Matthews och William Nylander, noterade pucken komma emot honom vid höger tekningscirkel och såg först ut att dra till med ett slagskott. Istället levererade Johnsson en perfekt avvägd slagskottspassning som Matthews enkelt kunde vinkla in på bortre stolpen - en delikatess.

TOR-CBJ: Nylander trycker in retur framför mål

I slutet på andra perioden var det dags igen. Denna gång var det Matthews som var drivande i att skapa målchansen. I kamp med flera Blue Jackets-spelare kämpade amerikanen till sig en puck och vispade iväg den mot mål. Väl där fick Johnsson en touch på den innan William Nylander kunde slå in den på bortre stolpen - svenskens tredje mål (och sjätte poäng) för säsongen. Johnssons andra assist för kvällen förde honom upp till sju poäng totalt (2+5).
Columbus blågula brigad ville dock inte vara sämre. Om Torontos svenskar kunde vända underläge till överläge, varför inte dem?
Först ut var en spelare på jakt efter upprättelse.
Alex Wennberg har inte haft det lätt de senaste två säsongerna. Efter att ha slagit till med 59 poäng (13+46) på 80 matcher säsongen 2016-17 och belönats med ett nytt kontrakt, har den spelskickliga centern haft svårt att leva upp till sina tidigare prestationer; 35 poäng (8+27) på 66 matcher året därefter följdes av 25 poäng (2+23) på 75 matcher förra säsong. Sakta men säkert fick han se sin istid reducerad av tränare John Tortorella. Men med mycket av lagets offensiva spets borta i år har istiden åter tickat upp - och så även chanserna i powerplay. Och det var just i powerplay som Wennberg slog till när han gjorde 3-3 för Blue Jackets.

TOR-CBJ: Wennberg trycker in pucken i powerplay

Positionerad framför mål följde han upp en retur från Zach Werenski och tryckte in pucken mellan Frederik Andersens benskydd.
Matchen gick till övertid där Gustav Nyquist - en av Blue Jackets noterbara värvningar inför säsongen - avgjorde på straffslag, hans andra mål för säsongen.
- Det känns kanon, säger straffhjälten till NHL.com/sv. Vi hade förlorat två övertidsmatcher i rad inför den här matchen så det var skönt att få vinna. Skönt att också kunna sätta dit straffen.
Nyquist skrev dessutom historia då han blev den första Blue Jackets-spelaren någonsin att göra mål på straff under övertid.
\\*
NILSSONS INSATS RÄCKTE INTE
Anders Nilsson stod för en fenomenal insats när han fick chansen från start i Ottawa Senators möte med Dallas Stars. Räddning efter räddning radades upp - specifikt en trippelräddning på Miro Heiskanen och Tyler Seguin två gånger om dyker upp i tanken - då Nilsson gjorde sitt yttersta för att bärga segern för Senators. Tyvärr fick han inte särskilt mycket offensiv support och Stars kunde ta hem segern med 2-1. Svensken bokfördes dock för 41 räddningar på 43 skott och en räddningsprocent på 95,3.
Totalt står Nilsson på 93,2% och 2,97 insläppta mål per match efter tre matcher. Han har dock ännu inte fått vara med och vinna någon match.
Mattias Janmark plockade upp en assist på ett av Stars mål - hans fjärde för året.

LINDBLOM PÅ SPELHUMÖR
Oskar Lindblom stod för en gedigen insats för sitt Philadelphia Flyers när man hemmaslog Vegas Golden Knights med hela 6-2. Han inledde med att notera sin andra assist för säsongen när han spelade fram Travis Konecny till 1-0 i powerplay. Mot slutet av andra perioden samspelade Lindblom med Michael Raffl i ett två mot en-läge och avslutade själv i nätmaskorna - något som utökade Flyers ledning vid tillfället till 5-0. Målet var Lindbloms fjärde för säsongen och 23-åringen är nu uppe på sex poäng på sju matcher.
William Karlsson noterades för en assist på ett av Golden Knights tröstmål i tredje perioden.